O refugiată din Vinița, Ucraina, cere ajutor moldovenilor pentru a-și salva fiul: ”Ajutați-mă să-mi pun copilul pe picioare. Nu am dreptul să cedez!”

”Numele meu este Natalia și sunt mama lui Andronachi Maxim. Sunt nevoită să cer ajutorul vostru…”, astfel își începe mesajul o femeie, refugiată în țara noastră din calea războiului din Ucraina, după bombardamentele din Vinița, împreună cu fiul ei care este bolnav. Nu i-a fost ușor să ia această decizie, dar recunoaște că a fost una corectă.

La prima vedere, Maxim pare un copil plin de viață, dar din păcate la naștere a suferit o traumă gravă care a stagnat dezvoltarea întregului organism. Diagnosticul crunt: paralizie cerebrală în formă dischinetică, retard mintal, dizartrie pseudobulbară.

În ciuda diagnosticului dificil, datorită tratamentului medicamentos și reabilitării constante, Maxim are progrese semnificative atât în ​​dezvoltarea psihoverbală, cât și în cea fizică. După ce a fost supus unor proceduri medicale minuțioase în centre de reabilitare are modificări mari de comportament. Dinamica pozitivă a apărut în dezvoltarea fizică, iar coordonarea mișcărilor s-a îmbunătățit.

Maxim, care a fost un copil imobilizat la pat până la vârsta de 4 ani, se mișcă de un an pe picioare fără scaun cu rotile, se străduiește foarte mult să meargă singur și mai încrezători în fiecare zi.

Medicii și reabilitatorii recomandă cu insistență continuarea reabilitării pentru fiul Nataliei pentru ca acesta să se poată bucura de o viață normală.


În momentul de față, eu și fiul meu am venit din Ucraina, unde este războiul. Am trăit și am făcut în mod constant reabilitare în Vinnița, care a suferit recent în urma unei exploziilor de rachetă.

”Acum facem un curs de reabilitare la Chișinău, într-un centru cu specialiști minunați, cărora le suntem foarte recunoscători pentru munca depusă. Dar în curând vom termina reabilitarea și trebuie să mergem mai departe.
Maxim trebuie să urmeze un curs de terapie cu exerciții fizice, acupunctură, cursuri cu un logoped, defectolog, cursuri în piscină. Ca mamă, fac tot posibilul pentru copilul meu, dar din moment ce îmi cresc singură fiul, nu pot plăti pentru o reabilitare stabilă care este foarte costisitoare. Sunt nevoită să apelez la ajutor, căci nu am dreptul să mă opresc aici, de dragul fiului meu. Ajutați-mă să-mi pun pe picicioare copilul, a ajuns atât de departe, merită o a doua șansă!”

Maxim are nevoie de circa 50 de mii de lei. Toți care vor să facă un gest frumos, sunt rugați să intre pe platforma de donații https://www.mcharity.org sau să o contacteze pe Nalia Andronachi la numărul de telefon: +37376049659.

Mister deslușit! S-a aflat cine este tatăl copului născut de fetița de 11 ani

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale, scrie tv8.md

„Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei”, a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Poliția din Cehia a transformat un Ferrari confiscat de la infractori în mașină de urmăriri pe șosele
Articolul anterior
Incendiu masiv la un depozit de combustibili din Donețk. Separatiștii susțin că a fost lovit de artileria ucraineană
Articolul următor