O șansă la viață pentru pacientele cu cancer la sân. România deschide primul centru din țară unde acestea sunt tratate după reguli germane

Pacientele oncologice au acum o șansă în plus la viață. Diagnosticul pentru cancerul la sân va fi mult mai rapid, după reguli germane. Iar asta după ce Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca a devenit primul centru din țară acreditat la Societatea Germană de Oncologie, scrie digi24.ro.

Bianca a fost diagnosticată cu o boală cumplită, cancer mamar, în urmă cu 3 ani. A reușit să învingă boala, dar și-ar fi dorit să fi fost diagnosticată mai rapid. Bianca Baroti, fost pacientă: Mi s-a făcut biopsia și a durat un picuț până am primit rezultatul, undeva cam la două săptămâni. Până găsești medicul care ți se potrivește, în care poți să ai încredere…

A mai durat încă vreo două săptămâni, până când am stabilit cu cine voi face și ce tratament va fi. Dacă s-ar putea mișca un pic lucrurile mai repede ar fi bine, pentru că boala se extinde destul de repede. Claudia se luptă și ea cu aceeași boală, de peste 4 ani, și are aceeași dorință. Claudia Ghira, pacientă: Fiecare care am trecut prin chimioterapie și radioterapie știm ce înseamnă acest lucru. Să se afle mult mai repede rezultatul, astfel încât pacientul să nu mai aibă traseul ăla lung. Pacienții vor fi tratați după aceleași reguli din spitalele germane.

Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca: Este important ca pacienții să primească cat mai repede diagnosticul. Pentru diagnosticul de malignitate stabilim franc dacă este vorba despre un cancer sau nu.

Acești timpi s-au redus la 48 de ore, iar eliberarea rezultatului anatomopatologic definitiv, în 5-7 zile trebuie definitivat. Scopul principal este asigurarea celor mai bune rezultate oncologice și creșterea calității vieții pacienților.

Nicoleta Antone, coordonatorul Centrului de tumori mamare Cluj: Dacă ar fi să ne luăm după studiile internaționale, pentru că noi încă nu am analizat datele, ar trebui să crească între 5 și 10%, iar pentru paciente o îmbunătățire cu 10% înseamnă foarte mult ca și speranță de viață. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile din România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an, iar media de supraviețuire este sub cea europeană.

Așa va circula transportul public în Noaptea Învierii și de Paști în Chișinău

În Noaptea Învierii, troleibuzele de pe câteva rute importante, 2, 8, 10, 12, 22 şi 25 vor cicula până la ora 04:30, la un interval de până la 20 de minute.

Pe traseul 5, maşinile vor circula la un interval de 30 de minute, începând cu ora nouă seara, iar ultimele vor porni din sectoarele Botanica și Ciocana la miezul nopţii.

Duminică şi luni, în prima şi în a doua zi de Paşti, transportul public va circula conform orarului de duminică. Nu vor circula autobuzele de pe traseele 12, 18A, 21 și 36. 

sursa: tvrmoldova.md

Ucraina și Rusia au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din timpul războiului / Moscova spune că a făcut și un „gest de bunăvoință”

Ucraina și Rusia au anunțat sâmbătă că au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din cadrul războiului, negocierile mediate de Emiratele Arabe Unite ducând la eliberarea a 277 de ucraineni și 261 de ruși.

„Oamenii noștri sunt acasă – una dintre cele mai bune vești care pot fi primite. Alți 277 de luptători s-au întors acasă din captivitatea rusă”, a scris Volodimir Zelenski pe conturile sale de pe rețelele de socializare, unde a postat și imagini cu ucrainenii care s-au întors acasă.

„Sunt deosebit de recunoscător Emiratelor Arabe Unite pentru medierea lor”, a spus președintele ucrainean, adăugând că, „de la începutul războiului la scară largă, 4.552 de persoane – atât militaru, cât și civili – au fost readuse cu succes acasă din închisorile rusești.

Ce a spus ministerul rus al apărării

La rândul său, ministerul apărării de la Moscova a transmis că, sâmbătă, „ca urmare a procesului de negociere, 246 de militari ruși au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, menționând și el că Emiratele Arabe Unite au mediat negocierile.

„De asemenea, ca un gest de bunăvoință, 31 de prizonieri de război răniți au fost predați în schimbul a 15 militari ruși răniți care aveau nevoie de asistență medicală urgentă”, se spune într-un mesaj postat pe contul de Telegram al ministerului.

Potrivit Moscovei, militarii ruși eliberați sunt acum în Belarus, „unde li se oferă asistența psihologică și medicală necesară, precum și posibilitatea de a-și contacta rudele.

Toți militarii eliberați vor fi duși în Federația Rusă pentru tratament și reabilitare în instituțiile medicale ale Ministerului rus al Apărării”.

Potrivit Associated Press, acest schimb de prizonieri de război este cel mai mare de până acum.

Ucraina și Rusia au mai desfășurat schimburi mari de prizonieri în martie, cu câte 175 de prizonieri, în noiembrie 2024 (câte 190 de prizonieri) și în septembrie 2024 (câte 206 prizonieri)

Aur și argint la Campionatul European de Haltere

Sportivul Marin Robu a încheiat pe primul loc concursul probei de smuls, cu rezultatul de 173 kg, performanță care i-a adus medalia de aur.

La proba de aruncat, Marin Robu a înregistrat rezultatul de 202 kilograme și s-a clasat pe locul doi. Cu rezultatul de 375 kg la total, sportivul s-a clasat pe locul doi, cucerind a doua sa medalie de argint.

Cu aceste trei medalii, lotul național de haltere ajunge la șapte distincții cucerite până acum la europenele de haltere.

Amintim ca acest campionat se desfășoară în perioada 13-21 aprilie, la Arena Chișinău.

Cazul fetiței dispărute la competiția din Strășeni: Maia Sandu a venit cu un mesaj
Articolul anterior
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul European de la Bratislava, adusă de luptătorul Victor Ciobanu
Articolul următor