O scriitoare de romane dezvăluie că este în viață la doi ani după ce și-a înscenat moartea

În septembrie 2020, o postare pe Facebook a unei persoane care pretindea că este fiica autoarei de romane de dragoste Susan Meachen a anunţat că scriitoarea s-a sinucis. Meachen a scris romane de dragoste şi a creat o comunitate online foarte unită de cititori şi autori care îşi susţineau reciproc munca, scrie alephnews.ro.

Când s-a răspândit vestea morţii sale, autoarea Susan A Cole şi-a amintit că a fost şocată. ,,Când s-a aflat că unul dintre ai noştri şi-a lut viaţa, a fost distructiv, am fost îndureraţi” , a declarat Cole pentru BBC.

Apoi au început să se răspândească zvonuri online că Meachen ar fi fost hărţuită. ,,Acest lucru a creat o prăpastie uriaşă în comunitate, care a durat luni de zile” , a spus Cole.

Grupul a marcat aniversarea morţii lui Susan Meachen timp de doi ani. În onoarea ei au fost organizate strângeri de fonduri şi licitaţii de cărţi, iar autori precum Candace Adams au contribuit la o antologie de povestiri scurte dedicată menţinerii ,,bullying-ului acolo unde îi este locul – în ficţiune” .

Dar toate acestea au luat sfârşit săptămâna aceasta, când, brusc, Susan Meachen a înviat.

Ea şi-a anunţat revenirea pe reţelele de socializare – spre şocul şi confuzia fanilor şi prietenilor – şi a recunoscut că sinuciderea ei a fost înscenată.

,,Vor fi tone de întrebări” , spunea postarea, potrivit unor capturi de ecran. ,,Să înceapă distracţia” .

Reînvierea lui Susan Meachen a lăsat comunitatea online uimită şi furioasă. ,,Pentru mine este ceva ce se întâmplă în ficţiune” , a spus Cole.

O femeie care a făcut parte din grupul de scriere online pe care Meachen l-a creat din 2019 a spus că vestea a distrus ceea ce odată se simţea ca o comunitate sigură şi solidară. ,,Toată lumea se simte ca şi cum acum nu ar putea avea grijă unii de alţii pentru că nu ştiu ce este real şi ce nu este” , a spus ea.

În urma presupusei sale morţi, o persoană care pretindea că este fiica ei a folosit contul de Facebook al lui Meachen pentru a cere ajutor la finalizarea ultimului roman al mamei sale şi pentru a-şi promova lucrările anterioare.

Când oamenii au întrebat de ce contul doamnei Meachen era încă activ după moartea acesteia, ,,fiica” ei a insistat că ,,oamenii morţi nu postează pe reţelele de socializare” , potrivit capturilor de ecran văzute de BBC News.

Dar Candace Adams a spus că, de-a lungul anilor, oamenii din grup au început şi ei să aibă îndoieli, alimentate de o coincidenţă pe care doar scriitorii ar fi observat-o – o greşeală gramaticală.

,,Susan a avut o greşeală de ortografie foarte ciudată. Ori de câte ori trebuia să scrie «supposed to» , nu scria asta, ci «post to»” , a spus Adams.

După moartea online a lui Meachen, Adams a spus că unii au observat că postările de pe conturile care pretindeau că sunt ale fiicei doamnei Meachen aveau aceeaşi eroare.

Acum, privind în urmă, doamna Adams a spus că mulţi din comunitate au fost de acord că greşeala a fost un indiciu.

,,Cu toţii am ajuns la concluzia că a fost ea tot timpul şi că nu a fost fiica ei” , a spus Adams.

Marţi, o persoană care pretindea că este Meachen a dezvăluit grupului că este într-adevăr în viaţă şi că a gestionat şi a postat în grup timp de ani de zile sub un pseudonim, potrivit capturilor de ecran oferite BBC.

,,Acum sunt într-un loc bun şi sper să scriu din nou” , scria în postarea de pe Facebook. ,,Să înceapă distracţia” .

Deşi toate circumstanţele din jurul întregii afaceri rămân un mister, postarea a stârnit indignare în cadrul grupului de scriitori. Cole a declarat că a confruntat-o pe Meachen într-un mesaj pe Facebook şi a cerut răspunsuri.

,,De ce să te întorci? De ce nu ai rămas sub pseudonimul pe care îl foloseai?” , a scris ea.

În mesajeleoferite BBC, Meachen a declarat că familia ei este de vină şi a spus că a ales să rămână tăcută în timp ce ,,a lucrat cu psihiatrul şi terapeutul pentru a ajunge într-un loc mai bun” .

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Au apărut primele cazuri de infectare simultană cu gripă și COVID. Ce simptome prezintă pacienții cu Flurona
Articolul anterior
Cu cine s-ar fi întâlnit Maia Sandu în România în vizita ei surpriză la Oradea
Articolul următor