O scriitoare moldoveancă a editat prima sa carte în Italia

Scriitoarea Lilia Bicec-Zanardelli, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Italia, a scos de sub tipar a doua ediție a romanului său ”Bumerang” în limba italiană.

O scriitoare originară din R. Moldova a editat o carte în Italia

Este o ediție revăzută, apărută într-un tiraj de trei mii de exemplare. Cartea va ajunge și în peste o sută de biblioteci din Italia, transmite Moldpres.

Ediția română a ”Bumerangului” a apărut în 2016 la o editură din Chișinău.

Potrivit scriitoarei Claudia Partole, cartea Liliei Bicec-Zanardelli este ca un avertisment, un post scriptum al cărții sale ”Testamentul necitit”.

Prin trăirile zbuciumate ale eroinei sale, prin meditațiile din jurnalul acesteia, care sunt un manifest al unei copilării mutilate, autoarea atenționează nu doar mamele și tații, nu doar părinții care au dat naștere unor suflete și poartă răspundere pentru soarta și viitorul lor, dar și societatea – țara unde s-au născut aceștia, căci un stat, un guvern, afirmă scriitoarea, are aceeași misiune și menire părintească față de copiii-cetățeni ai săi, de a-i proteja, a le asigura un trai decent acasă.

„Am avut însă o satisfacție incredibilă de a fi primul lector/cititor al unei recente creații a Liliei Bicec-Zanardelli, cartea intitulată metaforic ”Bumerang”.

Recunosc, nici acest nou salt nu m-a surprins! Mă așteptam la o continuitate a mesajului relatat în cartea ”Testamentul necitit”.

Surpriza fiind alta: felul cum deapănă autoarea ideea migrației, dezvăluind într-un mod dramatic impactul care-l are acest fenomen asupra celor rămași acasă. Copiii… Ei sunt cei marcați irecuperabil.

Plecarea femeilor-mame la muncă în străinătate le determină soarta. Frustrarea, lipsa căldurii și a sfatului matern le pecetluiește viitorul.

Marea majoritate a acestor copii, deși au aparent de toate, vor fi marcați pentru totdeauna, fapt care se va reflecta, mai târziu, nu doar în destinul lor”, a subliniat Claudia Partole.

Lilia Bicec-Zanardelli s-a născut la 2 martie 1965, în satul Viișoara, raionul Glodeni, în familia unor foști deportați în Siberia. Licențiată a Facultății de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău.

A lucrat la redacțiile gazetelor raionale din Căinari și Glodeni, apoi la publicația liberă ”Accent provincial” din județul Bălți.

Fondatoarea revistei ”Moldbrixia news” (în română și italiană), din 2013 – corespondent al cotidianului ”Giornale di Brescia”.

A editat cărțile: ”Testamentul necitit”, roman epistolar, Chișinău 2009, reeditat în 2018, ”Miei cari figli, vi scrivo”, Torino, 2013, ”Donna e…”, antologie de proză scurtă a femeilor din Italia, Roma, 2014, ”Moldova, istorie orală” (antologie de istorii ale femeilor din lume: Franța, Albania, Argentina, Marocco, Siria etc. – „La tela di Penelope”), Brescia, 2014, ”Bumerang”, Chișinău, 2016, ”Boomerang”,  Roma, 2018, ”Lagărul 33”, Chișinău, 2019, ”Lager 33”, Roma, 2019.

Prezentă în antologia ”Novel of the World”, apărută la Editura ”Mondadori” din Milano cu nuvela ”Mămăligă cu dor de casă”, antologie lansată la EXPO Milano 2015.

În 2016, în baza cărții ”Testamentul necitit”, varianta italiană, a fost turnat documentarul „Am și eu un loc în lume” pentru televiziunea RAI 3. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

În Republica Moldova se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a
Articolul anterior
16 răspunsuri oficiale la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare, oferite de Ministerul Sănătății
Articolul următor