O sculptură creată de inteligenţa artificială, expusă într-un muzeu din Suedia

Un muzeu suedez expune o statuie creată exclusiv graţie inteligenţei artificiale (AI), botezată „statuia imposibilă” şi inspirată de operele a cinci maeştri printre care Michelangelo Buonarroti, Rodin şi Takamura.

O sculptură creată de inteligenţa artificială a fost expusă în Suedia

„Este o statuie adevărată, creată de cinci maeştri diferiţi, care n-ar fi putut colabora niciodată în realitate”, a precizat pentru AFP Pauliina Lunde, purtătoare de cuvânt a Sandvik, compania care a conceput această sculptură graţie a trei programe diferite de AI, transmite adevarul.ro.

Realizată din oţel inoxidabil, cu o înălţime de 150 de centimetri şi o greutate de 500 de kilograme, statuia este expusă la muzeul de tehnologie din Stockholm şi provoacă concepţiile tradiţionale despre artă.

Statuia reprezintă o femeie, a cărei jumătate inferioară a corpului este acoperită de un fel de tunică şi care ţine un glob din bronz în mâna stângă.

  Ideea a fost crearea unui amestec savant între stilurile a cinci sculptori marcanţi pentru epoca lor: Michelangelo Buonarroti (Italia, 1475-1564), Auguste Rodin (Franţa, 1840-1917), Käthe Kollwitz (Germania, 1867-1945), Kotaro Takamura (Japonia, 1883-1956) şi Augusta Savage (Statele Unite, 1892-1962).

„Are ceva ciudat în înfăţişare, îţi dai seama că nu este creată de o fiinţă umană”, a subliniat Julia Olderius, responsabilă pentru inovaţie în cadrul muzeului.

Privitorul poate remarca musculatura inspirată de Michelangelo, dar şi mâna, care aminteşte de cele create de Takamura.

În acest scop, inginerii de la Sandvik au alimentat sistemele AI cu numeroase imagini ale unor sculpturi create de aceşti artişti.

Inteligenţa artificială a propus apoi mai multe imagini 2D care, potrivit Juliei Olderius, reflectă specificul fiecăreia dintre aceste sculpturi.

„Imaginile în 2D au fost integrate de ingineri printr-o modelare 3D, iar acesta a fost punctul de pornire de la care ne-am concentrat asupra fabricaţiei”, a urmat ea.  

E însă vorba de artă sau de o tehnică ingenioasă? „Da, cred că e vorba despre artă”, afirmă Julia Olderius, care estimează că această evaluare îi revine în cele din urmă publicului.

Despre tema mai generală a pătrunderii inteligenţei artificiale în domeniul artelor, ea afişează acelaşi optimism.

„Nu trebuie să ne fie frică de ceea ce AI face cu creativitatea, conceptele, arta, designul”, a apreciat ea.  

„Cred pur şi simplu că trebuie să ne adaptăm la un nou viitor”, în care tehnologia are un loc aparte în cadrul creaţiei şi proiectării.

Cum este atmosfera în orașul Rostov, controlat de Wagner. Rușii dau mâna cu mercenarii și le duc mâncare și apă

Evgheni Prigojin a afirmat sâmbătă că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov fără să tragă niciun foc de armă şi că are sprijinul populaţiei, relatează AFP şi Reuters, conform Hotnews.

Potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare oamenii din Rostov par să se apropie de mercenari pentru a le mulțumi și dau mâna cu ei.

Mai mult, un alt clip video arată oameni care le duc luptătorilor apă și mâncare.

De ce ne susţine ţara? Pentru că facem un marş al dreptăţii”, subliniază el.

”Noi am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc, am preluat sediul cartierului general”, subliniază Prigojin.

După o noapte de confuzie și haos, comandantul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că se află în cartierul general al armatei ruse din Rostov pe Don, susținând că luptătorii săi dețin controlul asupra facilităților militare ruse din oraș.

Zona este extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova și criza ar putea avea efecte de amploare asupra conflictului din Ucraina.

Rostov pe Don este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părțile din estul Ucrainei unde se desfășoară războiul. Orașul șituat la 100 de kilometri de granița cu Ucraina găzduiește comandamentul militar rusesc din sud, a cărui Armată a 58-a luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei.

Rostov găzduiește, de asemenea, centrul de comandă al grupului comun de forțe rus din Ucraina în ansamblul său, fiind astfel un centru logistic critic pentru armata rusă.

„Nu ieșiți din case”. Mesajul guvernatorului unei regiuni de lângă Moscova către locuitori

Guvernatorul regiunii Lipețk – situată între orașul Voronej și capitala Moscova – le-a cerut locuitorilor să evite să iasă din case și să renunțe la călătorii, fie cu vehicule private, fie cu mijloacele de transport în comun.

„Nu ieșiți din case”. Mesajul guvernatorului unei regiuni vecine cu Moscova către locuitori

„Situația este sub control, dar necesită înțelegere din partea fiecărui locuitor al regiunii”, a precizat oficialul într-o declarație.

Totodată, potrivit BBC Russian, toate autobuzele care duc către Lipețk și către regiunea Voronej au fost anulate. Orașul Lipețl se află la 450 km de Moscova și la 150 km de Voronej, unde autoritățile locale au anunțat că „are loc o operațiune antiteroristă”.

Prețurile biletelor de avion în Rusia au crescut drastic, după „revolta militară”

„Revolta militară” din sudul Federației Ruse se răsfrânge, inclusiv, asupra prețurilor la biletele de avion. Rușii care își doresc să părăsească țara sunt nevoiți să scoată din buzunar sume pipărate, de până la 100 de mii de ruble pentru o singură direcție, scrie Novaia Gazeta, preluată de Newsmaker

Russia to Upgrade Four Arctic Airports by 2024 - Russia Business Today

Potrivit portalului Aviasales, pe ruta Moscova-Erevan, prețurile încep de la 20.000 de ruble cu două transferuri. Singurul zbor direct costă aproape 57 de mii de ruble. Pentru mâine, prețurile sunt aceleași.

Zborul către capitala Georgiei, Tbilisi, este și mai scump – 27 de mii de ruble pentru cel mai ieftin zbor cu două transferuri. Și asta fără bagaje. Cu bagaje, rușii vor trebui să plătească încă 15 mii – mai mult de jumătate din costul biletului. Nu există zboruri directe deloc. Pentru cel mai rapid zbor cu un transfer, doritorii vor trebui să scoată din buzunare 55 de mii de ruble.

Nici zborurile către Istanbul nu sunt ieftine. Iar cele care sunt deja sunt pe terminate. Un zbor cu un transfer va costa 13 mii de ruble fără bagaje. Cel mai ieftin zbor direct costă 41 de mii. Și „Pobeda” promite că va lua zboruri directe către capitala Turciei pentru 91 de mii. A mai rămas un singur bilet.

Aproape că nu au mai rămas bilete la Astana – 14 mii de ruble pentru cel mai ieftin zbor cu un singur transfer. Fără bagaje – doritorii vor trebui să plătească 36 de mii pentru el. Singurul zbor direct costă 40 de mii. A mai rămas un singur bilet.

Zborurile directe către Dubai încep de la 47.000, potrivit portalului de bilete Buruki. Cu un singur transfer zborul începe de la 26 de mii, cu bagaje – 79. Plata în exces pentru bagaje – 53 de mii de ruble.

Potrivit Buruki, zborurile către Delhi încep de la 58.000 pentru un zbor direct cu Aeroflot. Cu o singură schimbare poți zbura pentru 79 de mii.

Iranul are o nouă rachetă hipersonică. Mesaj înfricoșător publicat pe un panou publicitar
Articolul anterior
Forțele armate ruse au atacat Odesa. Morți și răniți
Articolul următor