O seară de romanțe la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită vineri, 22 septembrie, ora 16:00, la o seară de romanțe împreună cu interpretele: Dina Vrăjmașu, Anghelina Usatîi, Daniela Bejan și Sofia Litvinov. 

Publicul se va delecta și dansa în acorduri de melodii line, lirice și sentimentale, alături de interpreta de folclor și romanțe, Dina Vrăjmașu, Maestru în Artă, laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, Anghelina Usatîi, interpretă, profesoară de muzică și dirijor cu experiență în formarea și coordonarea mai multor coruri de copii și adulți, Daniela Bejan, interpretă, semifinalista SuperStar România 2021, Sofia Litvinov, tânără interpretă, elevă a Gimnaziului nr. 45, com. Ciorescu, mun. Chișinău.  

Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului și are drept scop conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial. Zilele europene ale patrimoniului sunt organizate în comun de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei, care a lansat acțiunea în 1985. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa. Prin intermediul acestui eveniment, muzeul își propune de a sensibiliza publicul cu privire la bogăția și diversitatea romanțelor și stimularea interesului publicului  pentru conexiunea frumoasă între poezia lirică  cu caracter sentimental și creația muzicală. 

Vă așteptăm cu drag în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală,  str. M. Kogălniceanu, 82.

Intrarea este liberă. 

6 angajați ai ANSA, reținuți de CNA la Otaci pentru acte de corupție

Ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au efectuat, în această dimineață, percheziții la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă. În urma acțiunilor de urmărire penală, 6 angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

Potrivit investigațiilor CNA, angajații PIF Otaci ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. Astfel, aceștia ar fi evitat controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al cărnii proaspete, produselor lactate, produselor de cofetărie, precum și altor mărfuri, supuse supravegherii sanitar-veterinare.

În urma perchezițiilor efectuate la sediul Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 6 bănuiți, de către ofițerii DGT Nord a CNA, au fost ridicate 35 000 de lei, 8000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.

În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, în vederea documentării sub toate aspectele a cauzei.

Notăm că, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.  

Sprijin pentru copiii și familiile vulnerabile! Balul Generozității a ajuns la a 10-a ediție. Evenimentul va avea loc la Chișinău pe 21 septembrie

CCF Moldova (Copil Comunitate Familie) și soprana Valentina Nafornița, invită publicul larg la  o ediție aniversară, Balul Generozității. Pentru al zecelea an consecutiv se va celebra generozitatea în beneficiul copiilor din țara noastră. 

Evenimentul va avea loc la Madison Park cu noi surprize și un program artistic excepțional. 

Programul balului include: 

  • Recepție cu mult spumant, gustări și poze în zone amenajate pentru bal. 
  • Program artistic alături de faimoasa soprană Valentina Nafornița și invitați speciali: tenorul Dumitru Mîțu, Maestra school – București; compozitorul și dirijorul Cristian Spătaru și Moldovan National Youth Orchestra. 
  • Cină festivă, însoțită de cele mai selecte vinuri Purcari. 
  • Licitație caritabilă de obiecte și experiențe exclusive, condusă de Dan Negru. 
  • Petrecere cu cel mai fantastic DJ. 

Gazdele serii sunt vedetele de televiziune Lili Lozan și Dan Negru, care ne vor ghida prin această seară dedicată spiritului de solidaritate și umanitate. 

Câteva din loturile pe care le vom licita anul acesta sunt: o ie de Valentina Vidrașcu, manuscrisul lui Eugen Doga, 8 zile în inima Sri Lankăi, Weekend la Reguta Prosecco Italia și multe altele. Pentru a afla mai multe informații despre loturi și program accesați pagina noastră ccfmoldova.org/event/gala-generozitatii 

Toate fondurile acumulate la eveniment, care provin din procurarea biletelor, sponsorizare, donații, participarea la licitație, vor contribui la cel mai mare program al organizației CCF Moldova, prevenirea abandonului familial, iar în acest an cu extindere pentru incluziunea educațională. 

În următorii doi ani, CCF Moldova și Ministrul Educației și Cercetării vor lucra cu 18 școli din țară pentru a dezvolta și crea condiții de acces, condiții de învățare și spații dotate cu echipamente asistive conform nevoilor individualizate ale copiilor cu diferite aspecte de dezvoltare. 

Biletele pentru Balul Generozității sunt disponibile pe platforma iTicket. 

ULTIMA ORĂ! Alertă cu bombă la un liceu din Capitală

Un necunoscut a sunat, cu puțin timp în urmă, la 112 și a anunțat despre prezența unui explozibil în incinta liceului de pe strada Valea Crucii din Chișinău.

Potrivit poliției, apelul a fost făcut în jurul orei 10:00, de un bărbat.

Astfel, toți elevii și profesorii au fost evacuați din zonă.

În urma verificărilor nu au fost depistate substanțe explozibile. Poliția investighează incidentul.

6 angajați ai ANSA, reținuți de CNA la Otaci pentru acte de corupție
Articolul anterior