O tânără și-a abandonat bebelușul de cinci săptămâni pe câmp. Anterior a mai renunțat la un copil

Un bebelușul de doar cinci săptămâni a fost găsit abandonat într-un șanț de pe marginea unui drum, la ieșirea dintr-un sat din județul Sibiu. 

Este vorba despre o fetiță care a fost găsită părăsită pe DN 141A, de niște lucrători din cadrul Primăriei Șeica Mare care se îndreptau spre o lucrare în zonă. Locul unde micuța a fost abandonată se află la marginea satului Boarta, pe un câmp cultivat de săteni cu porumb.

Angajații primăriei au văzut-o pe micuță din camioneta cu care se deplasau. Lângă sugar, care de altfel gros îmbrăcat era pus direct pe pământ, au găsit și un biberon cu lapte. Video (sursa Adevarul):

Imediat au fost alertate autoritățile care au descoperit că femeia care și-a abandonat nou-născutul are 21 de ani și este din Târnava (Sibiu), o localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri depărtare de locul în care a fost găsit acel bebeluș abandonat și la 40 de kilometri distanță de localitatea în care tânăra născuse și trăia cu noul iubit.

Dusă la audieri, aceasta a susținut că a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru că ar fi fost bătută de actualul iubit și a menționat că vrea să renunțe la drepturile sale de mamă.  

Ies la iveală și alte informații care ridică mari semne de întrebare cu privire la comportamentul și motivația din spatele gestului sibiencei. Spre exemplu, faptul că aceasta se află deja la al doilea abandon al unui copil, în contextul în care familia ei și-a exprimat intenția de a avea grijă de micuță, după cum reiese chiar din declarația reprezentanților Primăriei Târnava.

Primul copil, un băiețel de un an și jumătate, este crescut de tată și bunicii paterni.

Mai mult, tânăra a mers pe picioare 20 de kilometri până în locul în care și-a părăsit copilul. In imaginea de mai jos, bărbatul care l-a găsit pe bebeluș:

Omul din Șeica Mare care a salvat bebelușul de cinci săptămâni abandonat pe un câmp SURSA Facebook

Fratele micuței este crescut de bunicii paterni

Primarul din Târnava – Sibiu, Norbert-Jácint Pleiner, a menționat pentru „Adevărul”: „Știu că a mai avut un copil pe care tot așa a vrut să-l abandoneze, dar l-a luat tatăl acestuia. Și despre micuță am înțeles că a vrut s-o dea, de asemenea, în adopție. Compartimentul de Asistență Socială din cadrul primăriei a fost acum două zile ca să monitorizeze cazul în continuare, dar nu au găsit-o la domiciliu. Stătea aici, cu mama ei. Nu am știut că are un drăguț…”.

Sursa citată a mai explicat: „Tânăra provine dintr-o familie modestă care locuiește într-o zonă vulnerabilă. Nu știu să aibă prea multă pregătire profesională, școală etc.. În condițiile actuale, gestul ei a fost inexplicabil și pentru noi. Cu atât mai mult cu cât și-a exprimat dorința de a da fetița spre adopție. De aceea, colegele de la Asistență Socială s-au dus să verifice starea mamei, a micuței…”

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

O cățea și trei pui nou-născuți au fost salvați dintre dărâmături în Hatay, în Turcia, la o lună după cutremure
Articolul anterior
Vladimir Zelenski, mesaj de felicitare pentru femeile din Ucraina
Articolul următor