O tânără stabilită în Rusia își caută mama din Moldova, pe care nu a văzut-o de 17 ani

O tânără stabilită la Moscova își caută mama din Moldova, pe care nu a văzut-o de 17 ani, aceasta fiind singura persoană apropiată care i-a mai rămas.

separator

Svetlana Kulikova are acum 26 de ani, ea însăși a devenit mamă. Dar ea visează să își vadă mama din Moldova, pe nume Angela, și a fost chiar și în emisiunea ,,Jdi menea”, dar fără vreun rezultat.

La vârsta 18 ani, Angela Șișcanu a venit cu un grup de fete din Moldova la Yuryev Polsk, în regiunea Vladimir, Rusia, pentru a lucra la fabrica locală de cusut Avangard. Era anul 1991. Uniunea Sovietică se prăbușește. Dar fetelor tinere nu le păsa de politică, trăiau într-un cămin, se familiarizau cu băieții locali.

Angela l-a întâlnit pe Eugen Kulikov, în vârstă de 24 de ani. Romanul de dragoste s-a înfiripat pe loc. În iulie 1992, Eugen o cere în căsătorie pe Angela, au jucat nunta. Astfel, Angela a rămas să locuiască în Rusia. Pe 11 mai 1993, se naște Svetlana, primul copil al cuplului. Trei ani mai târziu, vine pe lume Gherman, fratele Svetlanei.

Dar în 1996 familia a divorțat. Angela s-a întors înapoi, în Moldova. Voia să-i ia și copiii, însă Eugen nu i-a permis. Iar instanța de judecată a fost de partea tatălui.

,,Ultima dată când am văzut-o pe mama, a fost în 2002. Aveam 8 ani”, spune Svetlana. ,,A venit la noi împreună cu fiica ei, Diana, de doi ani. Au stat la noi 2 luni. De atunci nu a mai fost în Rusia. Se pare că nu a avut posibiltăți financiare.

Angela le-a scris copiilor scrisori, ultima – în 2016. De la ea, Svetlana și Gherman au aflat că mai au trei frați și surori, că mama lor trăiește la sat și o duce foarte greu. Scrisoarea a fost pierdută, singurul lucru pe care și-l amintește din adresă este ,,raionul Rezina”.

„Îmi amintesc când mama ne trimitea fructe și nuci, și ne spunea că în Moldova e foarte cald. Și îmi amintesc că tatăl meu i-a tricotat șosete bunicii din Moldova. Bunica s-a lăudat tuturor, că asta ginerele ei a făcut. Mama nu a fumat, nu a băut și îi plăcea dulceața. Ea iubea să danseze și să cânte, mi-a învățat câteva cuvinte moldovenești, care sună atât de amuzant în limba rusă, dar nu-mi mai amintesc”.

Svetlana e însăși mamă. În 2016, tatăl Svetlanei și a lui Gherman a murit. În 2018, a murit bunica din Rusia care i-a crescut.

Acum, Svetlana și Gherman locuiesc la Moscova. Svetlana lucrează ca stilist într-un salon de înfrumusețare, iar Gherman ca barman. Svetlana s-a căsătorit devreme și a divorțat. Are o fiică.

,,Mama cu siguranță trăiește în Moldova! E cea mai apropiată persoană pentru mine si Gherman. Ne-a lipsit mereu și vrem să o vedem. Mamă, răspunde-mi, te iubim foarte mult și te așteptăm!”, este mesajul tinerei.

Dacă știți ceva despre locul și soarta Angelei Kulikova (Șișcan), anunțați prin e-mail: leonid.reabcov@phkp.md.

sursa: www.kp.md

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Madona a declarat că suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Afecțiunea îi face dificilă viața
Articolul anterior
Încă o veste tristă, în familia lui Edith Gonzalez. Soțul actriței a dezvăluit că și el are cancer
Articolul următor