Oameni nemulțumiți de modul în care sunt distribuite lemnele

Lemne mai ieftine, dar transport scump. Autoritățile din raionul Sângerei sunt nemulțumite de cum a fost gândit procesul de distribuire și vânzare a lemnelor direct de la Moldsilva. Primarii din Sângerei s-au întrunit într-o ședință pentru a găsi o soluție.

sursa foto: www.noi.md

În satul Cubolta, din cele 584 de familii, 300 sunt social vulnerabile sau bătrâni care nu-și pot permite cheltuieli suplimentare, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Am tizic de la oi. Tragem nădejde la Dumnezeu. Dacă iarna va fi așa cum au fost celelalte, mai foșcăim.” „Când vom primi banii, mama primește compensații, atunci vom lua, dar așa încă nu avem posibilitatea. N-avem unde lucra. Dacă este astăzi de muncă – eu lucrez, dar mâine pot să nu lucrez. Se mai întâmplă așa. N-ai unde să te duci, toți se duc peste hotare”, spun oamenii. Maria Șchiopu în vârstă de 67 de ani se plânge că nu are bani nici pentru lemne, nici pentru cărbuni. „Nu știu cum va fi. Nu mă întrebați nimic. Cât au fost copiii mici am mai avut, dar acum…așa-i la bătrânețe. Mi s-a spus că trebuie copiii să-mi dea câte 200 de lei, dar cum să o facă dacă ei, săracii, n-au. Iată bumbărează, n-am nevoie să spun minciuni. E de la oi”, s-a plâns femeia.

Primarul spune că pentru cheltuieli mai mici, ar trebuie să aducă lemnele în sat cu un camion mare, dar asta nu rezolvă problema. „Dacă vorbim despre 40 de metri ster și avem posibilitatea de a intra în pădure cu camionul, acesta ar putea transporta câte 20 de metri ster de lemn, adică ar aduce 40 de metri din doar două rute. Dacă accesul în pădure va fi limitat, va fi nevoie de tractor”, a declarat Alexandru Sîrbu, primarul c. Cubolta.

Pentru asigurarea cu lemne a persoanele social vulnerabile din raionul Sângerei este nevoie de minim 36 de mii de metri ster. „Transportul, oamenii care încarcă, descarcă, toate acestea presupun cheltuieli în plus. Din informațiile din presă și din alte surse, oamenii cunosc că lemnele costă 756 de lei. Când îi punem în situația să achite mai mult, apar nemulțumiri.

Oamenii spun că îi ducem în eroare, că îi mințim”, a menționat Grigore Corcodel, președintele r. Sângerei. „Orice cetățean are dreptul să beneficieze de aceste lemne de foc, adresându-se la ocolurile silvice, fie primarilor, să achite prețul stabilit pentru fiecare categorie de lemn, stabilit de stat, cu condiția de a-și asigura transportul”, a declarat Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.

Președintele Comisiei Economii, Finanțe și Buget a CR Sângerei susține că soluția există, doar că este necesară implicarea guvernului. „Să fie angajate niște companii de transport, care să asigure transportarea lemnelor. Pentru Sângerei au spus că vor oferi patru mii de metri ster de lemn. Guvernul trebuie să identifice resurse financiare, să contracteze serviciile unei companii de transport.

Astfel, lemnul să ajungă în toate localitățile”, susține Oleg Cernei, președintele Comisiei Economii, Finanțe și Buget a CR Sângerei. Amintim că statul compensează costurile de asigurare a populației cu lemne de foc. Guvernul va aloca 64,2 milioane de lei din Fondul de Rezervă Agenției „Moldsilva” pentru a nu permite creșterea prețurilor la lemne.

sursa: www.noi.md

Un tren nuclear rusesc ar fi pornit spre Ucraina. Putin ar putea testa o armă nucleară în Marea Neagră, avertizează NATO

Președintele Vladimir Putin vrea să-și demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, relatează The Times, care precizează că NATO și-a avertizat membrii să fie în alertă.

Kremlinul este pregătit de o escaladare semnificativă, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin că ar putea recurge la astfel de tactici au crescut luni, după apariția unor informații despre un tren operat de divizia nucleară secretă cu destinația Ucraina, notează stiriletvr.ro

Konrad Muzyka, un analist de apărare din Polonia, a declarat că trenul, depistat în centrul Rusiei, era legat de cea de-a 12-a direcție principală a Ministerului rus al Apărării și că era „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități”.

O sursă înaltă din domeniul apărării a spus pentru The Times că o demonstrație a pregătirii lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră.

Submarinul „Belgorod”

Deși credea că o asemenea demonstrație de forță ar fi mai probabilă, sursa a precizat că „nu este imposibil” ca Putin să tragă cu o armă nucleară tactică în Ucraina. Dacă va alege să facă acest lucru, se va confrunta cu un risc semnificativ. „Ar putea rata și să lovească accidental un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod”, a subliniat sursa.

Sursa citată de The Times au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie.”

Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară.

Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.

Profesorul Andrew Futter, expert în arme nucleare la Universitatea din Leicester, a spus că submarinul nuclear ar putea îndeplini diverse funcții tactice și este mult mai mult decât o simplă platformă de livrare nucleară. El a sugerat că, la fel ca în cazul trenului, Rusia încearcă să trimită un avertisment Occidentului să nu mai amestece în conflict.

Kaliningrad

Exercițiile tactice ale formațiunilor de rachete ale Flotei Baltice ce folosesc sistemele de rachete Iskander-M au început luni în regiunea Kaliningrad. Rachetele Iskander, capabile să tragă atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice, inclusiv cu focoase nucleare, „vor efectua mai multe serii de lansări asupra țintelor critice ale inamicului convențional”, potrivit Interfax.

Sistemele vor trebui să practice „încărcarea muniției”, precum și retragerea înainte de o posibilă lovitură de răzbunare. În acest scop, „soldații vor exersa un complex de sarcini cu schimbări repetate ale pozițiilor de tragere” – explică Marina Rusă.

Totodată, în Marea Baltică, vor avea loc exerciții aeriene și tactice, în cadrul cărora echipajele avioanelor Su-24, Su-30SM, Su-30SM2 și Su-27 vor trebui să exerseze lovirea lansatoarelor de rachete de croazieră și a bombardierelor strategice inamice, a bazelor, precum și „găsirea și urmărirea” submarinelor adverse.

Kremlinul l-a dat afară pe generalul-colonel Alexander Juravliov de la comanda operațiunilor din nord-estul Ucrainei

Rusia l-a demis pe comandantul districtului sau militar vestic, a anuntat luni agentia de presa RBC, ultimul dintr-o serie de inalti oficiali care au fost concediati dupa o serie de infrangeri si umilinte in razboiul din Ucraina.

RBC a precizat ca generalul-colonel Alexander Juravliov va fi inlocuit de generalul-locotenent Roman Berdnikov. Nu a existat o confirmare oficiala a acestei schimbari, care a fost raportata si de alte site-uri de stiri, scrie Reuters.

Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcatuiesc fortele armate ale Rusiei. Demiterea lui Juravliov urmeaza pierderilor dramatice suferite de Rusia in nord-estul Ucrainei luna trecuta si recuceririi de catre Ucraina, sambata, a orasului Liman, pe care Rusia il folosea ca un important centru logistic in regiunea Donetk.

Preluarea de catre Ucraina a initiativei in razboiul de sapte luni a provocat consternare din partea celor de la Kremlin si o rara ridiculizare publica a varfurilor de comanda ale Rusiei.

Saptamana trecuta, Ministerul Apararii a declarat ca ministrul adjunct responsabil cu logistica, generalul Dmitri Bulgakov, a fost inlocuit.

In august, agentia de stiri de stat RIA a raportat ca comandantul flotei din Marea Neagra a fost demis dupa o serie de umilinte, inclusiv scufundarea navei sale de razboi principale si pierderea a opt avioane de razboi intr-un atac asupra unei baze rusesti din Crimeea.

sursa: www.aktual24.ro

Lukașenko îi scoate pe toți elevii din țară la strâns cartofi: ”Un antrenament fizic foarte bun pentru copii”

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a lansat luni un apel la mobilizarea scolarilor pentru recolta de cartofi din aceasta fosta republica sovietica, afirmand ca va fi un „bun antrenament fizic” pentru ei si o „multumire” pentru parintii lor, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Principal aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukasenko, fost director al unei ferme de stat sovietice care, din 1994, conduce tara cu o mana de fier, este cunoscut pentru derapajele sale verbale si propunerile radicale.

El s-a aratat indignat luni, in cursul unei sedinte de guvern, ca este interzisa in scolile din Belarus „mobilizarea elevilor pentru recoltarea de mere sau cartofi”, descriind aceasta stare de fapt drept o „salbaticie”.

„Cu ce exemplu ne vom creste atunci scolarii, copiii?”, a intrebat el, referindu-se la aceasta practica care exista pe vremea URSS.

„Se spune ca este exploatare. Dar ce exploatare poate fi daca este vorba despre o persoana merge la munca timp de cinci sau sase ore? Va fi o multumire pentru parinti si un bun antrenament fizic pentru copii”, a continuat seful statului, apreciind ca aceasta ca va „uni oamenii”.

In 2020, Aleksandr Lukasenko a recomandat sauna, un pahar de vodca pe zi si munca la camp, pe tractor, ca remedii eficiente impotriva coronavirusului.

Aliat al Moscovei si invecinat cu Ucraina, Belarusul nu participa direct la ofensiva rusa, dar in februarie si-a pus teritoriul la dispozitia fortelor ruse, care l-au folosit ca baza pentru atacul lor initial impotriva Kievului.

sursa: www.aktual24.ro

Ce trebuie să știi despre despre compensațiile pentru perioada rece
Articolul anterior
Cum a aflat Prințul Harry de moartea Reginei Elisabeta. A fost anunțat ultimul
Articolul următor