Oamenii din India mor din cauza lipsei de oxigen

Pentru a patra zi consecutivă, India a stabilit un record negativ în ceea ce privește numărul de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Alți 349.691 de oameni au fost depistați cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Până duminică dimineața, alte 2.767 de persoane muriseră.

Orașul Delhi este una dintre cele mai afectate zone, spitalele sunt copleșite de pacienți care mor din cauza lipsei de oxigen, iar cetățenii sunt disperați. Mai mult, crematoriile organizează incinerări în masă pentru a face față numărului mare de victime.

BBC relatează despre cazul unui localnic, Ashwin Mittal, care a ajuns în pragul disperării. Atunci când saturația de oxigen a bunicii lui a scăzut, în urmă cu o săptămână, el a început să caute un pat de spital în Delhi, însă fiecare unitate medicală a refuzat internarea bătrânei, din lipsă de locuri. Starea bunicii s-a deteriorat și mai mult în zilele următoare și a dus-o la urgențe, unde era la fel de plin.

Familia disperată începuse să accepte că ea avea să moară fără să primească niciun tratament. Bărbatul povestește pentru BBC cum își vedea bunica sufocându-se, pentru că pur și simplu abia mai putea respira. A luat din nou la rând toate spitalele din împrejurimile orașului, iar una dintre unități a acceptat să o preia de urgență în una dintre secții, însă doar „pentru câteva ore”, timp în care Mittal ar fi trebuit să caute în continuare un pat liber, totul în zadar.

Spitalul a continuat să-i țină bunica în secția de urgență din milă, scrie BBC. „Medicii de acolo au spus că are nevoie de tratament intensiv și că are șanse mari de supraviețuire. Un prieten de familie mi-a spus că și spitalul care acceptase să o primească a rămas duminică fără oxigen și nu va mai putea să o ajute”, a declarat bărbatul pentru sursa citată.

Deficitul de oxigen în spitalele din India, o resursă esențială pentru supraviețuirea pacienților cu Covid în stare gravă, a determinat autoritățile să își păzească cu atenție sporită resursele, livrând oxigenul cu escortă militară chiar de la producător pentru a asigura siguranța.

Mai multe spitale au rămas fără resurse de oxigen încă de joi, iar șansele de supraviețuire ale sutelor de pacienți în stare grav scad semnificativ în această situație. Unora dintre pacienți li s-a spus chiar că sunt pe cont propriu și că trebuie „să își facă propriile aranjamente”.

Cererea de oxigen a depășit deja capacitatea de producție, iar șoferii de camioane care ar trebui să livreze spre spitale spun că așteaptă uneori ore în șir să primească încărcăturile pentru că efectiv nu există suficient oxigen pentru a satisface nevoia crescândă – „fiecare spital cere acum de trei sau patru ori mai mult decât înainte”.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 24,8 milioane euro pentru procurarea vaccinurilor
Articolul anterior
În ce țări pot călători fără restricții moldovenii vaccinați
Articolul următor