Producătorii autohtoni, apreciați cu medalii și distincții de Ziua Națională a Vinului. Află cine a luat Premiul Mare 2022

„Premiul Mare” în domeniul vitivinicol pentru 2022 a fost oferit vinăriei „Purcari”, pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională. Premiul a fost acordat în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

„Purcari” este una dintre cele mai mari vinării din regiunea Europei Centrale și de Est, are în palmares aproape 300 medalii și este cel mai mare exportator de vinuri din Moldova, livrând în peste 40 de țări, transmite www.realitatea.md.

De medalia „Nicolae Guzun” și titlul „Viticultorul anului” s-a învrednicit Andrei Covali, de la „Vinăria de Vale”. Distincția i-a fost oferită academicianului pentru merite deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol, înființarea plantațiilor viticole noi, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată.

Medalia „Petru Ungureanu”, care poartă numele savantului moldovean cunoscut pentru numeroasele invenții din tehnologia de producere a vinului, precum și titlul de „cel mai iscusit oenolog al anului” i-a revenit lui Victor Răilean, de la vinăria „Sălcuța”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, a fost oferită Cramei Mircești, pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oeno-turismului.

Mai mult de atât, în acest an a fost oferit și un trofeu de recunoștință, înmânat Agenției pentru Dezvoltare Internațională USAID, pentru parteneriatul strategic și susținerea continuă, încă din anul 2005, a industriei vitivinicole.

Cu sprijinul USAID, a fost creat brandul de țară „Wine of Moldova” (Vinul Moldovei), au fost dezvoltate programe ample de ameliorare a calității vinurilor, a fost creată ruta Drumul Vinul Moldovei, acreditată la nivel european, a fost creat Vernisajul Vinului Moldovei, și multe alte activități de dezvoltare și promovare a industriei.

Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și al USAID Moldova.

Mai jos, imagini din PMAN, surprinse la Ziua Națională a vinului 2022:

Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 9 persoane şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „初 POCOPHONE SHOT ON POCOPHONE”
Ar putea fi o imagine cu text care spune „UD VINARIA UNGHENI FONDAT 1944 POCOPHONE SHOT ON POCOPHONE F1 UD VIN UNGENI RIA UNG FONDA FONDAT1944”
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „1 POCOPHONE SHOT ON POCOPHONE F1”
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Vladimir Putin ar fi căzut pe scări în locuința lui. Care este starea lui de sănătate

Vladimir Putin ar fi căzut în timp ce se afla la reședința oficială. Cât de „critică” este starea de sănătate a președintelui rus, așa cum speculează presa internațională.

Se spune că Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, este „grav bolnav”.

Analistul politic Valery Solovey a susținut că Putin suferă de cancer, boala Parkinson și o tulburare schizoafectivă. Solovey crede că sănătatea lui „se deteriorează… dramatic” și a sugerat că starea i-a influențat judecata asupra războiului din Ucraina.

Președintele rus s-a întâlnit de curând cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, în vârstă de 69 de ani, a relatat The Sun. Publicația, de altfel, a relatat despre „momentul în care picioarele lui Putin se mișcă și au spasme în timpul unei întâlniri tensionate, ca un posibil semn al bolii Parkinson”.

Pe parcursul întâlnirii cu omologul său, Putin a părut că are fața „umflată” și că este „obosit”. Putin și Tokayev au făcut un schimb de documente și au avut și o scurtă strângere de mână și contact vizual, dar numai pentru o fracțiune de secundă. Ce a atras atenția foarte mult este că, în imaginile video, se observă cum picioarele lui Putin par să se miște necontrolat, spasmatic, simptom al bolii Parkinson, iar la un moment dat bate podeaua cu piciorul stâng, în timp ce vorbea despre „semnificația specială” a întâlnirii.

Vladimir Putin a lăsat sau a vrut să lase imaginea unui „om puternic” de-a lungul timpului, dar o schimbare dramatică a aspectului lui din ultimii ani a determinat apariția mai multor speculații.

Săptămâna aceasta, Putin ar fi căzut în timp ce se afla la reședința oficială, scrie publicația britanică menționată mai sus. Gărzile de corp l-au ajutat pe președintele Rusiei să se ridice, în timp ce medicii personali au mers să îi acorde ajutorul.

Potrivit unor surse, căderea i-a adus mai multe vânătăi, dar a evidențiat și problemele despre care experții au tot vorbit de luni de zile, scrie The Sun.

În timpul discuțiilor cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, Putin a fost filmat ținându-se de masă și aplecându-se. Și mâinile lui au tremurat violent într-un clip video în care îl întâmpina pe președintele belarus Alexandru Lukașenko la Kremlin. De asemenea, a părut că șchiopătează în timp ce mergea spre discuțiile de la Moscova cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în aprilie, a relatat Pro TV.

ULTIMA ORĂ! Putin va merge pe frontul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita „cu siguranţă” regiunile anexate din Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără să precizeze însă şi o dată la care se va întâmpla acest lucru, scrie CNN, cu referire laTASS și citate de digi24.ro.

„Se va întâmpla cu siguranţă, la timpul potrivit, pentru că fac parte din Federaţia Rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov

Putin nu a vizitat încă Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, teritorii pentru care a semnat decretul de anexare pe 5 octombrie.

Deşi Kremlinul susţine că aceste teritorii aparţin acum Rusiei, trupele Moscovei nu le mai controlează în totalitate.

Procesul de anexare, care este ilegal conform dreptului internaţional, a venit ca urmare a unui referendum contestat atât de Ucraina, cât şi de Occident.

Vineri, Dmitri Peskov a declarat că nu pot exista negocieri pentru retragerea trupelor din Ucraina, atâta timp cât SUA şi alte ţări occidentale nu recunosc teritoriile anexate ca aparţinând Rusiei.

Comentariul a venit după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că ar fi dispus să reia discuţiile cu Putin, dar cu condiţia ca acesta să înceteze războiul.

Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea

Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol sunt foarte mulțumiți de înțelegerea la care au ajuns cu autoritățile de la Chișinău privind livrarea în Transnistria a întregului volum de gaz primit de la „Gazprom” în decembrie – 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, scrie ziarulnational.md.

Așa-zisul ministru al economiei din Transnistria, Serghei Obolonik, susține că grație acestei decizii își vor relua activitatea la capacitate maximă uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment.

„Noi vom primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, tot volumul livrat de „Gazprom” va ajunge în Transnistria. Toate întreprinderile își vor relua activitatea, inclusiv uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment.

Astfel, vom relua exporturile. De asemenea, vom avea lumină stradală și pe timpul nopții. Acum se întunecă foarte repede și e necesar să avem iluminare”, a menționat Obolonik, într-o intervenție la un post de radio din Tiraspol.

Totodată, așa-zisul ministru spune că și centrala de la Cuciurgan (MGRES) va asigura venituri importante pentru plata pensiilor și salariilor, după ce Chișinăul a acceptat să cumpere energia electrică, în schimbul cedării celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze, cu prețul de 73 de dolari (cu circa 10 dolari mai mult decât acum două luni). Totuși, MGRES va asigura între 50-70 la sută din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului.

„MGRES va funcționa, va asigura venituri la buget pentru plata pensiilor și salariilor. Va fi asigurată și securitatea sistemului nostru energetic, nu vor fi întreruperi de curent. Tot businessul va funcționa în regim normal. Apă caldă, încălzire, troleibuze, iluminat stradal – totul este planificat să fie lansat ca de obicei”, a adăugat Obolonik.

#usideschise cu Nicoleta Adam: despre copilăria fără tata, relația cu bărbații și de ce trebuie să demonstreze că are și creier
Articolul anterior
Maia Sandu, de Ziua Națională a Vinului: „Industria vinicolă din țara noastră are viitor”
Articolul următor