Ocupația Rusiei în nord-estul Ucrainei se prăbușește după ce Kievul a întrerupt linia de aprovizionare

Moscova și-a abandonat sâmbătă, 10 septembrie, principalul bastion din nord-estul Ucrainei după ce forțele ucrainene au amenințat să încercuiască zona într-un avans șoc, transmite ziare.com.

Căderea rapidă a Izium din provincia Harkov a fost cea mai mare înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se întoarcă din capitala Kiev, în martie, și s-ar putea dovedi un punct de cotitură decisiv în războiul de șase luni, cu mii de soldați ruși abandonând în fugă stocurile de muniții și echipamente, scrie Reuters.

Agenția de presă administrată de stat TASS a citat ministerul rus al apărării care a spus că a ordonat trupelor să părăsească vecinătatea pentru a consolida operațiunile în altă parte din vecinătatea Donețk.

Șeful administrației ruse din zonele din Harkov pe care le controlează le-a spus tuturor locuitorilor să evacueze provincia și să fugă în Rusia pentru a-și salva viețile, a informat TASS. Martorii au descris blocajele de trafic ale mașinilor cu persoane care fugeau din teritoriul deținut de Rusia.

Oficialii ucraineni nu au confirmat că au recucerit Izium, dar șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andri Yermak, a postat o fotografie cu trupele la periferia acestuia. Mai devreme, el a postat pe Twitter un emoji cu struguri. Numele orașului înseamnă „stafide”.

Anunțul de retragere a Rusiei a venit la câteva ore după ce trupele ucrainene au capturat orașul Kupiansk mai la nord, singurul nod feroviar care aprovizionează întreaga linie de front a Rusiei în nord-estul Ucrainei. Acest lucru a lăsat mii de trupe rusești tăiate brusc de la aprovizionare pe o porțiune de front unde s-au desfășurat cele mai intense bătălii din acest război.

Au existat semne de probleme pentru Rusia și în zone de pe frontul de est.

Cu câteva zile în urmă, forțele Kievului au izbucnit în prima linie și de atunci au recucerit zeci de orașe și sate într-un asalt mecanizat rapid, avansând cu zeci de kilometri pe zi.

Sâmbătă dimineață, oficialii ucraineni au postat fotografii cu trupele lor ridicând steagul albastru și galben al țării în fața primăriei din Kupiansk, dând o lovitură care părea să se dovedească decisivă pentru garnizoanele rusești aprovizionate de căile ferate ale orașului.

„Pentru atingerea obiectivelor declarate ale Operațiunii Militare Speciale pentru eliberarea Donbasului, s-a decis regruparea trupelor ruse situate în raioanele Balakliia și Izium în scopul sporirii eforturilor în direcția Donețk”, a citat TASS Ministerul rus al Apărării.

Forțele ruse abandonaseră deja Balakliia cu câteva zile în urmă.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Spînu explică ce se poate întâmpla dacă Rusia ne va sista livrarea gazelor: „Indiferent de scenariu, în luna octombrie suntem asigurați”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că gigantul rus Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova pentru luna octombrie 2022. Potrivit ministrului, discuțiile continuă, iar în următoarele zile vom afla dacă țara noastră va primi sau nu gaz din Rusia. Totuși, Andrei Spînu spune că dacă din 1 octombrie Gazprom sistează livrarea de gaze naturale, R. Moldova are „rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi” care „ar putea fi suficiente pentru luna octombrie”. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV, scrie zdg.md.

„Menținem comunicarea (cu Gazprom n. red.) și vom vedea în zilele următoare dacă vor livra sau nu (gaze naturale după 1 octombrie n. red.).

(…) Guvernul face tot posibilul ca să avem în continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu vom primi gaz de la Gazprom, acest gaz (din rezervă n. red.) va fi utilizat și livrat cetățenilor. (…) Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie noi suntem asigurați, acelea rezerve, plus trecerea Termoelectrica pe păcură și mai sunt alte întreprinderi care pot trece pe păcură. Această cantitate pe care o avem în rezerve ar putea fi suficientă pentru luna octombrie”, explică Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori, mai scrie sursa citată.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

România adoptă o lege prin care interzice folosirea unui antivirus rusesc în instituțiile publice
Articolul anterior
Vladimir Putin, telegramă de felicitare pentru Charles al III-lea după proclamarea sa oficială ca monarh al Regatului Unit
Articolul următor