Oficial şi la noi! Restaurantele din ţară vor decide solicitarea certificatului de vaccinare de la clienţi

Unele localuri din sectorul HORECA ar putea fi declarate ”COVID free” și vor putea activa la capacitate maximă.

Angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID-19, care să ateste vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore, scrie moldpres.

De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free”, vizitatorii urmând să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrar localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat astăzi o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular din unitățile de comerț și alimentare publică. Oficialul a menționat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță, fiind menționat, totodată, despre importanța respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie urmărit fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil, dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.

Nadejda Cepraga este omagiată
Articolul anterior
Mai multe vedete şi jurnalişti de la noi şi-au dus astăzi copiii în clasa întâi
Articolul următor