Oficialii de la Kremlin continuă să folosească telefoane iPhone, în ciuda avertismentelor FSB

Nu mai puțin de 30% dintre angajații din administrația prezidențială rusă continuă să folosească telefoane iPhone pentru comunicarea personală, a recunoscut joi, 2 iunie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Moscow Times.

Apple iPhone 14 Pro Review - The Real Pro - Cashify

Afirmația lui Peskov vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunțat că a detectat „anomalii” în unele iPhone-uri din Rusia, cauzate de un „software dăunător”. FSB susține că acest software are legături cu „operațiuni de supraveghere” desfășurate de serviciile americane de informații.

FSB mai afirmă că programul malware a fost detectat în cel puțin 1.000 de iPhone-uri, inclusiv în cele folosite de membrii misiunilor diplomatice ale Rusiei.

Malware-ul detectat „indică o strânsă cooperare a (…) Apple cu (…) Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA, n.r.) și confirmă faptul că politica de confidențialitate a utilizatorilor declarată de Apple nu este corectă”, a precizat FSB, într-un raport citat de site-ul de știri RBC, confotm Libertatea.

„Nu avem autoritatea de a recomanda acest lucru”, le-a spus Peskov jurnaliștilor după ce a fost întrebat dacă Kremlinul a interzis angajaților săi să folosească iPhone-uri.

„Desigur, cei care lucrează în guvern, cei care lucrează cu secrete de stat… trăiesc sub anumite restricții în general”, a adăugat el.

Apple, producătorul telefoanelor mobile iPhone, a negat acuzațiile FSB.

„Nu am colaborat niciodată cu niciun guvern pentru a introduce algoritmi backdoor în vreun produs Apple și nu o vom face niciodată”, a transmis gigantul american din domeniul tehnologiei, într-un comunicat de presă citat de Reuters.

În martie, Kremlinul a anunțat că le-a interzis angajaților să folosească smartphone-uri echipate cu iOS (sistemul de operare al telefoanelor Apple) sau Android în scopuri oficiale.

Anterior în cursul acestui an, cotidianul economic Kommersant relata că personalului de politică internă de la Kremlin, inclusiv celor implicați în campania de realegere a președintelui Vladimir Putin în 2024, li s-a interzis să își folosească iPhone-urile de teama spionajului.

În ultimii ani, Rusia a încercat să își reducă dependența de tehnologiile fabricate în străinătate, pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Occidentul.

După ce Apple și Samsung au ieșit de pe piața rusă ca răspuns la invadarea Ucrainei, vânzările de smartphone-uri fabricate în China au crescut vertiginos în Rusia.

Alertă cu bombă la turnul de televiziune Ostankino din Moscova

Mai multe persoane au fost evacuate luni seara din turnul de televiziune Ostankino din Moscova, în urma unei alerte cu bombă.  

turnul ostankino

Oamenii au fost evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova în urma unui apel cu bombă, a declarat luni pentru TASS un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, potrivit News.

„Toţi vizitatorii turnului Ostankino au fost evacuaţi din motive de securitate”. a afirmat purtătorul de cuvânt.

Poliţia intervine la faţa locului, inclusiv specialişti cu câini. 

Turnul de Radio și Televiziune are 540 de metri înălțime și este una dintre clădirile reprezentative ale Moscovei.  

Valentina Nafornița a fost cerută în căsătorie! Unde a avut loc marele eveniment și cum a fost surprinsă soprana de iubitul ei

Valentina Nafornița trece printr-o perioadă minunată pe plan personal. Soprana a fost cerută în căsătorie de iubitul ei, dirijorul și compozitorul Cristian Spătaru. Evenimentul a avut loc în Grecia, acolo unde își petrec vacanța cei doi îndrăgostiți.

Efectul „Naforniţă” – Q Magazine

Încântată și emoționată, artista a făcut publică vestea prin intermediul unor imagini în care apare zâmbind, în timp ce iubitul i-a oferit inelul și un frumos buchet de flori. ,,O seară pe care să nu o uiți niciodată”, a scris soprana în dreptul imaginilor.

mamaplus
mamaplus

Valentina Nafornița și Cristian Spătaru trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Emoțiile sunt mult mai intense, deoarece în curând cei doi urmează să devină părinți.

Soprana Valentina Nafornița este însărcinată (Foto) - VIP Magazin
Valentina Nafornita: one evening at Rodolfinum – OPERAFASHION

Felicitări și casă de piatră artiștilor îndrăgiți!

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

Un ofițer rus, anchetat pentru că ar fi primit o mită de 24 de milioane de dolari, în bitcoin, de la un grup de hackeri pe care îi ancheta
Articolul anterior
Cocaină de peste trei milioane de euro ascunsă în lăzi de banane. Drogurile au fost confiscate de poliția din Grecia
Articolul următor