Oficialii din Rusia debordează de optimism: economia revine pe creștere mai repede decât ne așteptam

Economia Rusiei ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, pentru a reveni pe creştere în 2023/2024, a declarat marţi ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reşetnikov, informează Reuters.

Conform scenariului de bază dezvăluit marţi de Ministerul rus al Dezvoltării Economice, Produsul Intern Brut ar urma să se contracte cu 0,9% în 2023, a anunţat agenţia de presă Itar Tass, adică o evoluţie mult mai bună faţă de declinul de 2,7% prognozat luna trecută, informează Agerpres. 

Maxim Reşetnikov a subliniat că, de la un trimestru la altul, economia rusă va reveni pe creştere încă de la finele acestui an, în timp ce contracţia uşoară care va fi înregistrată pe ansamblul anului 2023 se va datora efectului de bază.

De asemenea, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a anunţat marţi că prognozează o creştere de 2,6% în 2024, mai puţin decât avansul de 3,7% estimat luna trecută, iar Maxim Reşetnikov a subliniat că economia Rusiei este pe cale să înregistreze o creştere anuală de peste 3% în perioada de după 2024.

Aceste noi estimări reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de prognozele publicate luna trecută, când Ministerul rus al Economiei miza pe o contracţie de 4,2% în 2022 şi una de 2,7% în 2023.

Maxim Reşetnikov a subliniat că estimările au fost îmbunătăţite deoarece economia rusă continuă să facă faţă, mai bine decât se estima, efectelor sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale ca reacţie la invadarea Ucrainei.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

VIDEO! Un pensionar este considerat erou în Ucraina după ce a doborât un avion rusesc trăgând cu pușca
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! O explozie puternică zguduie oraşul în care se află centrala nucleară Zaporojie
Articolul următor