OIM ȘI Marea Britanie sprijină campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor în Moldova

Campania „#16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” în Republica Moldova este organizată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (25 noiembrie) și Ziua Internațională a drepturilor omului (10 decembrie).

OIM și Marea Britanie sprijină campania pentru eliminarea violenței  împotriva femeilor și fetelor în Moldova | IPN

Pentru al patrulea an consecutiv, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sprijinul Guvernului Marii Britanii, în cadrul proiectului ”Cooperarea în domeniul violenței în bază de gen peste râul Nistru”, susține desfășurarea Campaniei „#16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” prin organizarea unei serii de activități online și offline sub sloganul comun „#Uniți împotriva violenței față de femei și fete”.

Activitățile, implementate în parteneriat cu Centrul de dezvoltare și sprijinire a inițiativelor civile „Resonance” din Tiraspol și Universitatea de Stat din Moldova, se vor desfășura pe ambele maluri ale Nistrului și vor implica cetățenii, în majoritate tineri, cu scopul de a promova egalitatea de gen, de a combate stereotipurile de gen și de a încuraja fetele și femeile care suferă de violență să vorbească și să raporteze cazurile de violență prin implicarea cetățenilor, mai ales, tineri.

„Violența bazată pe gen amenință viețile și bunăstarea fetelor și femeilor și le împiedică să acceseze oportunități care sunt fundamentale atât pentru libertate, cât și pentru dezvoltare. Violența domestică este comisă în mare parte de bărbați împotriva femeilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne educăm fiii să fie mai buni decât generațiile anterioare și să cerem guvernelor noastre să ia toate măsurile posibile pentru a proteja toți cetățenii de violență”, a spus Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

„Pentru femeile și fetele strămutate din cauza unor situații de urgență majoră și a dezastrelor naturale, riscul de a deveni victime ale violenței este deosebit de mare. Pe de o parte, experiențele de violență sau amenințarea cu violența sunt factori frecvenți ai migrației. Pe de altă parte, procesul de migrație expune femeile și fetele la un risc crescut de a deveni (din nou) victime ale violenței sexuale sau ale altor forme de violență bazate pe gen. Abordarea bine coordonată între toți actorii cu îndeplinirea rolurilor lor specifice în răspunsul la aceste fenomene ajută atât la prevenirea, cât și la contracararea violenței de gen”, a comentat Lars Lonnback, șeful misiunii OIM în Republica Moldova.

„Noi organizăm de mulți ani campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” pe malul stând al râului Nistru. În fiecare an, ONG-urile specializate din regiunea transnistreană aleg un obiectiv specific asupra căruia se concentrează. De exemplu, anul trecut, Campania a fost axată pe rolul bărbaților și băieților în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, în 2020 – pe interacțiunea dintre organizațiile non-profit și autorități în răspunsul și prevenirea răspândirii violenței domestice împotriva femeilor și fete. În acest an, nu putem ignora problema persoanelor strămutate din Ucraina vecină, deoarece majoritatea covârșitoare a acestor persoane sunt femei și sunt în mare parte expuse riscurilor diferitelor tipuri de violență”, spune Alexandru Goncear, directorul „ Centrului „Resonance”.

• Campania va fi lansată pe 25 noiembrie la Conferința de presă organizată de Centrul „Resonance”.

• La rândul său, Universitatea de Stat din Moldova va organiza două activități tradiționale: dezbaterea publică cu participarea tinerilor (6 decembrie, ora 17.00), și conferința „Strategii de abordare a cazurilor de violenta de gen in contextul unei crize umanitare” (7 decembrie, ora 11:00). Ambele evenimente vor avea loc la Summit Events & Conference Center, str. Tighina. 49/3, Chișinău.

După cum a menționat Valentina Bodrug-Lungu, lidera grupului de experți în cadrul proiectului OIM-UK: „Violența împiedică femeile să se manifeste pe deplin în societate, are consecințe pe termen lung și costuri ridicate pentru familii, comunități și țări. Republica Moldova și, în special tinerii trebuie să conștientizeze consecințele violenței, din acest motiv am ales să organizăm două evenimente pentru tineri – o dezbatere publică la o ceașcă de cafea și conferința „Strategii de abordare a cazurilor de violență de gen în contextul crizei umanitare” la care vor participa studenți și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova și de la Universitatea din Tiraspol,”.

La evenimente vor fi prezenți reprezentanți ai Ministerului de Interne și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, experți în domeniul egalității de gen, reprezentanți ai ONG-urilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.

Activitățile vor putea fi urmările pe paginile de Facebook ale OIM Moldova, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Centrul „Rezonanță” și USM.

Organizatori:

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) face parte din Sistemul Națiunilor Unite în calitate de principala organizație interguvernamentală care promovează migrația umană și ordonată în beneficiul tuturor. OIM și-a început activitatea în Republica Moldova în 2001.

Ambasada Marii Britanii a fost deschisă la Chișinău în 2002. Ambasada Marii Britanii dezvoltă și menține relații între Regatul Unit și Republica Moldova.

Centrul pentru Dezvoltarea și Sprijinul Inițiativelor Civile „Rezonance” este o organizație non-profit care activează în regiunea Transnistreană din decembrie 2005. Misiunea organizației este creșterea nivelului de implicare civică a populației și a factorilor de decizie pentru asigurarea drepturilor și soluționarea problemelor sociale ale femeilor și segmentelor vulnerabile ale populației din regiunea Transnistreană.

Universitatea de Stat din Moldova este una dintre principalele instituții de învățământ superior din Republica Moldova, care are sediul la Chișinău. Universitatea a fost fondată în 1946.

Lovitură de stat, dejucată în Germania. 25 de persoane, care plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea, au fost arestate

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul raidurilor în toată Germania, fiind suspectate că au complotat pentru a răsturna guvernul. Rapoartele germane spun că un grup de figuri de extremă-dreapta și foste militari intenționează să asalteze clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea, scrie BBC citat de digi24.ro.

Se presupune că un german despre care se face referire ca un prinț pe nume Heinrich XIII, în vârstă de 71 de ani, a fost esențial pentru planurile lor. Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre cei doi presupuși conducători dintre cei arestați în 11 state germane. Se spune că între complotatori se numără membri ai mișcării extremiste Reichsbürger (cetățeni ai Reichului), care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspirației rasiste. De asemenea, refuză să recunoască statul german modern.

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din grupul despre care se spune că au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după Germania din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal. Raiduri au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA din Germania. Cei reținuți urmau să fie audiați mai târziu în cursul zilei.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a postat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră și că a fost planificat un suspect „atac armat asupra organelor constituționale”. Procurorul federal a spus că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă din noiembrie 2021.

Foștii membri ai armatei au fost, de asemenea, o parte semnificativă a complotului de lovitură de stat, spun rapoartele. Ei au inclus foști soldați de elită din unități speciale. Complotatorii au stabilit deja planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal. Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului” și care includea comiterea de crime.

Radiodifuzorul public ZDF a raportat că un fost membru de extremă-dreapta al Camerei inferioare a parlamentului, Bundestag, a făcut și el parte din complot și a fost aliniat pentru a fi instalat în funcția de ministru al justiției al grupului, cu prințul Heinrich ca lider.

Trei copii din Taraclia de 10, 6 și 3 ani s-au intoxicat cu monoxid de carbon

În dimineața zilei de 07 decembrie 2022 trei minori au avut de suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Cazul a fost înregistrat într-o locuință din satul Valea Perjei, raionul Taraclia. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 00:34.

La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală, care a stabilit că trei băieți, în vârstă de 10 ani, de 6 ani, dar și 3 ani s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la sobă. Copiii au primit îngrijirile de rigoare, iar ulterior echipajul medical a transportat pacienții la spitalul raional Ceadîr-Lunga. La moment starea de sănătate a acestora este de gravitate medie, fiind sub supraveghere medicală.

O versiune prealabilă lansată de specialiști ar fi intoxicația persoanelor cu gazul emanat de la soba din locuință. Incendiul în încăpere nu s-a produs. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a sobelor și a instalațiilor de încălzit locuințele.

În cazul în care acestea au fisuri să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol. Mai mult, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe. Întru evitarea situațiilor de risc, IGSU reamintește despre regulile de prevenire a situațiilor excepționale în urma utilizării surselor de încălzire printr-un spot social lansat anterior.

Un bărbat din Chișinău, electrocutat accidental în timpul orelor de muncă. Medicii au reușit să-l salveze

Un bărbat în vârstă de 61 ani din Chișinău a fost electrocutat accidental în timpul serviciului, efectuând lucrări de conectare a luminii în punctul de distribuire al electricității. Colegul de serviciu i-a acordat primul ajutor și a chemat ambulanța, scrie TV8.

Ulterior, la fața locului a fost trimisă echipa de asistență medicală urgentă specializată (Terapie Intensivă Mobilă) din cadrul SAMU Centru. Medii l-au găsit pe pacient la sol, în stare critică.

La evaluare s-a stabilit că bărbatul era inconștient fără respirație, puls și tensiune. Echipa de asistență medicală urgentă a preluat și inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală conform Protocolului Clinic Național (PCN), soldate cu succes, prin restabilirea respirației și ritmului cardiac.

Pe parcursul transportării au fost monitorizați permanent parametrii vitali. Pacientul a fost transmis medicilor zonei roșie din cadrul DCMU a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Eficiență energetică: Moldova își propune să reducă dependența de importurile de combustibili fosili și de energie electrică
Articolul anterior
Accident în Capitală: Un automobil a ajuns pe trotuar și s-a răsturnat
Articolul următor