Oligarhii ruși au știut de război din timp și s-au grăbit să ascundă bunurile

Oligarhii ruși au știut din timp data invaziei ruse a Ucrainei și au început să transfere bunuri pe numele celor dragi pentru a evita sancțiunile. La astfel de concluzii au ajuns Trezoreria SUA FinCen, o agenție de combatere a crimelor financiare, într-o anchetă asupra acțiunilor marilor afaceri rusești în ajunul războiului, relatează BBC.

Vladimir Putin dismisses US list that seeks to 'threaten' Russia |  Financial Times

Agenția se referă la rapoartele altor structuri care au raportat tranzacții suspecte pe conturile și fondurile unui număr de ruși. FinCen se concentrează pe tendințele observate în rapoartele Actului privind secretul bancar (BSA) din martie 2022 până în octombrie 2022. Vorbim despre oligarhi ruși, oficiali de rang înalt și persoane implicate în listele de sancțiuni. Pe baza a 454 de rapoarte care detaliază activități suspecte de zeci de miliarde de dolari, agenția a identificat trei tendințe majore:

  • Oligarhii ruși au mutat sau au transferat fonduri și active în timpul invaziei ruse, transferându-le în cercul lor interior sau în membrii familiei.
  • Oligarhii ruși la începutul anului cumpărau bunuri imobiliare străine sau bunuri scumpe: bijuterii sau artă.
  • Mai mulți oligarhi au început să transfere fonduri din conturi din Rusia în conturi din alte țări, inclusiv SUA, cu puțin timp înainte sau în timpul invaziei ruse.

FinCen crede că oligarhii au acționat după o schemă similară cu cea urmată de Roman Abramovici. În ianuarie, British Guardian  , citând documente de la compania cipriotă Meritservus, a raportat că miliardarul, cu puțin timp înainte de începerea războiului, a transferat active de cel puțin 4 miliarde de dolari către șapte copii, dintre care cel mai mic are nouă ani.

Înainte de invazie, Abramovici deținea cel puțin 10 trusturi în Cipru și Jersey. În februarie, a început reorganizarea lor. Copiii miliardarului au devenit acționari ai marilor companii rusești și proprietari de proprietăți scumpe. Procedura de reorganizare s-a încheiat în ziua începerii războiului – 24 februarie.

După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernele britanice și ale Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, acuzându-l că profită de pe urma legăturilor cu Vladimir Putin. Abramovici neagă legăturile cu Kremlinul.

Rapoartele FinCen și BSA sunt folosite de REPO (Elitele Ruse, Proxies și Oligarhii Task Force) pentru a căuta bunurile rușilor care fac obiectul sancțiunilor. De la începutul războiului, a blocat sau înghețat active rusești de peste 30 de miliarde de dolari și a restricționat sever accesul rușilor sancționați la sistemul financiar internațional.

sursa

11 tineri și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat astăzi pe tinerii absolvenți ai Programului de stagii la Președinție.11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la PreședințieFoto: presedinte.md

„M-am bucurat să-i revăd pe cei 11 tineri și tinere care au participat la Programul de stagiu în cadrul Președinției și care au avut astăzi ceremonia de absolvire. Timp de trei luni, stagiarii și-au dezvoltat abilitățile profesionale alături de colegii noștri și au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile statului. Între timp, unii dintre aceștia au reușit chiar să se angajeze în instituții publice”, a spus șefa statului.

De asemenea, Președinta Maia Sandu le-a urat absolvenților mult succes și un început de carieră frumos. „I-am îndemnat să pună umărul la transformarea țării pe calea noastră europeană, căci ei vor beneficia – în primul rând – de aceste schimbări și trebuie să aibă un rol important în aceste procese. Vom continua să promovăm tinerii care doresc să se implice – avem nevoie de energia, spiritul civic și ingeniozitatea lor! ”, a subliniat Maia Sandu.

Diplomele de absolvire a Programului de stagiu au fost înmânate de către Secretarul General al Președinției, Veaceslav Negruță. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului de stagii pentru viitorii profesioniști în cadrul Președinției. Stagiarii au lucrat în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. 

11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Forumul Economic Mondial de la Davos 2023. Liderii lumii se adună în Elveţia pentru a decide viitorul planetei: Maia Sandu, printre participanţi
Articolul anterior
Cum conviețuiesc rușii și ucrainenii în Bali: „Îmi pare rău, suntem din Moscova”
Articolul următor