Omagiu pentru regretatul Iurie Sadovnic. Interpretul ar fi împlinit astăzi 70 de ani

Iurie Sadovnic s-a născut în 14 decembrie 1951 în satul Jura din Râbniţa şi a copilărit în comuna Susleni, Orhei, al cărei cetăţean de onoare este. Interpretul s-a stins din viaţă subit, în data de 7 iunie a acestui an. Potrivit oamenilor legii, artistul s-ar fi împuşcat în cap. Acesta a lăsat un bilet de adio în care a menționat că are prea multe boli și că nu vrea să fie o povară pentru nimeni, scrie publikatv.md.

Interpretul a copilărit şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Susleni. La începutul pandemiei Iurie Sadovnic s-a întors la Chişinău. Prietenii spun că interpretul obişnuia să vină aici pentru a compune muzică şi pentru a se pregăti de concerte.

Muzica lui Iurie Sadovnic a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale, în toate localităţile şi în inimile oamenilor în perioada când Moldova obţinuse independenţa. El a cântat în tranșee pentru ostaşii care luptau în războiul de la Nistru în 1992.

De-a lungul carierei, Iurie Sadovnic a obţinut multiple distincţii de stat. Printre acestea, „Artist emerit” şi „Artist al Poporului”, medaliile „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”. Interpretul este şi laureat al Premiului Naţional. A colaborat cu mulţi interpreţi şi formaţii, dar duetul său cu Anastasia Lazariuc rămâne memorabil. 

Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta! O cunoscută artistă din România s-a retras la mănăstire

Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta. Îndrăgita artistă de muzică populară Claudia Ghițulescu a decis să se retragă o perioadă din lumina reflectoarelor pentru a se dedica vieții spirituale. În prezent se află la o mănăstire de lângă Piatra Neamț, scrie redactia.ro.

Claudia Ghițulescu s-a retras la mănăstire

Artista a vorbit, în repetate rânduri despre conexiunea pe care o are cu divinitatea și despre faptul că Dumnezeu i-a fost alături în cele mai dificile momente ale vieții ei. De această dată, artista a simțit nevoia de a lua o pauză de la ritmul alert de viață pentru a se dedica rugăciunii. A ales o mănăstire de lângă Piatra Neamț și susține că acum înțelege cum mulți călugări pot posti zile întregi și trăi doar prin rugăciune, în condiții dificile.

Îmi place foarte mult să merg la locurile sfinte și de data asta am fost la Nichit, o mănăstire lângă Piatra Neamț. Chiar am simțit că am dat mâna cu Dumnezeu, a fost așa… Am dormit mai multe zile la mănăstire și am avut timp mai mult pentru rugăciune.

Tot timpul vorbesc cu Dumnezeu. Am simțit pur și simplu că stau numai în rugăciune. Acum i-am înțeles pe preoții și pe călugării care rezistă la mănăstire. Faptul că te rogi, nu îți mai trebuie nimic, nu îți mai trebuie să te duci să vezi lucruri care sunt pe moment frumoase, dar nu îți rămân în suflet cum îți rămâne o rugăciune”, a povestit Claudia Ghițulescu, într-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni televizate.

Claudia Ghițulescu a fost trădată pentru o femeie cu 20 de ani mai tânără

Claudia Ghițulescu a trecut prin momente dificile după ce a aflat că soțul ei îi era infidel. Bărbatul avea o relație de aproximativ un an cu o femeie cu 20 de ani mai tânără decât el. Claudia o cunoscuse pe cea care l-a cucerit iremediabil pe soțul ei și a decis să depună actele de divorț, infidelitatea fiind un aspect pe care nu-l poate trece cu vederea într-o relație.

Atunci nu am știut, dar bănuiam, simțeam. Avem bănuieli. Am cunoscut-o, am înțeles, înainte. Era angajata lui, am cunoscut-o întâmplător. Fiind și o fată mică față de el și față de mine, o vedeam ca pe un copil. La un moment dat am și îmbrățișat-o… Ea nu are nicio vină, dragostea apare din senin, și atunci, ce să zic?”,  povestea Claudia Ghițulescu.

Republica Moldova și Statul Qatar pledează pentru intensificarea relațiilor bilaterale

Posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Meshaal Mohammed Al-Kubaisi, anunță Guvernul.

În contextul semnării recente a Acordului privind liberalizarea regimului de vize între țările noastre, a fost reiterată propunerea lansării unei curse aeriene directe Doha-Chișinău. 

Șeful Executivului s-a arătat interesat de preluarea experienței qatariene în domeniul aviației civile, inclusiv prin deschiderea unei școli de formare a piloților în Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean s-a mai referit la intensificarea cooperării comercial-economice, în domeniul agroalimentar și al energiei, precum şi la atragerea investițiilor în țara noastră. 

În 2022 s-a dublat numărul mașinilor electrice și de tip hibrid în Moldova!

În anul 2022 numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova de către persoanele fizice este dublu față de anul 2021, informează AEE.

Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii 5 ani.

Conform datelor procesate de către Agenția pentru Eficiență Energetică în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, în perioada anilor 2018 – 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid.

Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în Republica Moldova este destul de mică, aproximativ 3 %, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 1 998 de automobile înmatriculate în ultimii 5 ani sunt electrice și 25 541 sunt de tip hibrid. Din totalul de 1 998 de automobile electrice, 1 489 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 509 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice. Ce ține de automobile de tip hibrid, 22 993 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 2548 de către persoane juridice, de circa 10 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele AEE este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

Evoluția transportului electric și cel hibrid în Republica Moldova poate fi consultată în cadrul seriei de infografice, elaborate de către Agenția pentru Eficiență Energetică în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene sau a PNUD.

Două copile au ajuns la spital după ce au fost lovite de o maşină, pe o stradă din Capitală
Articolul anterior
Serghei Tihanovski, soţul liderului opoziţiei din Belarus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare
Articolul următor