OMS: Europa este mai bine pregătită şi poate ataca coronavirusul fără a închide viaţa socială

Pandemia provocată de noul coronavirus poate fi de acum gestionată în Europa fără a închide viaţa socială în ansamblul său, datorită pregătirii autorităţilor şi cunoştinţelor acumulate în ultimele luni, a transmis joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

separator

„Între măsurile de bază la scară naţională şi măsurile suplimentare ţintite, suntem într-o poziţie mult mai bună pentru a eradica focarele virale localizate. Putem gestiona virusul şi menţine active economia şi sistemul educativ”, a declarat de la Copenhaga directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă online, transmite Agerpres.

De două luni, Europa asistă la o creştere continuă a numărului de cazuri: în prima săptămâna din august s-au înregistrat 40.000 de cazuri suplimentare comparativ cu perioada similară din iunie, când numărul lor era la cel mai scăzut nivel.

Însă „nu ne-am întors la februarie, ştim cum să luăm ca ţintă mai degrabă virusul, şi nu societatea”, a insistat Kluge.

În afară de respectarea măsurilor de protecţie şi a distanţării, precum şi de strategia naţională de depistare şi monitorizare, OMS recomandă adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare.

În fiecare zi sunt înregistrate circa 26.000 de noi cazuri în Europa. Tinerii, care au tendinţa să contracteze infecţii mai puţin grave şi înregistrează, prin urmare, o mortalitate mai scăzută, sunt parţial la originea acestei înmulţiri a cazurilor.

Cu toate acestea, este important să se redeschidă şcolile pe măsură ce societăţile se deschid din nou, a subliniat Kluge, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu consecinţele închiderii claselor, în special pentru copiii cu nevoi speciale.

Zona Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 55 de ţări eteroclite, inclusiv state precum Rusia şi Andorra, numără aproape patru milioane de cazuri oficiale şi 215.000 de decese legate de virus, conform sistemului de monitorizare al organizaţiei.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Cum arată un lac secat din raionul Călărași. Imagini apocaliptice, surprinse în Moldova
Articolul anterior
Igor Dodon ar putea fi primul moldovean care va testa vaccinul din Rusia
Articolul următor