OMS și USAID oferă 25 de frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă spitalelor din Moldova

25 frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă au fost procurate și livrate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, ca parte a asistenței umanitare și în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

separator
Suportul oferit are scop dotarea cu echipament de laborator și consolidarea capacităților de laborator privind asigurarea continuității de diagnostic și a cerințelor de biosecuritate în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv cele implicate în diagnosticul infecției COVID-19 prin tehnici de biologie moleculară. Astfel, echipamentele vor fi distribuite tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale: CSP Chișinău, CSP Orhei, CSP Soroca, CSP Edineț, CSP Căușeni, CSP Ungheni, CSP Cahul, CSP Comrat, CSP Hâncești, CSP Bălți.

Frigiderele moderne de laborator vor permite păstrarea în condiții sigure a probelor biologice colectate pentru testarea la COVID-19, inclusiv altor probe de laborator, precum și a reactivelor pentru tehnicile de biologie moleculară. Distilatoarele pentru purificarea apei din apeductul centralizat vor asigura calitatea apei la reconstituirea reactivilor și vor asigura procedurilor de laborator conform cerințelor.

Valoarea donației de astăzi constituie 60.000 USD.

În cadrul acestei activități urmează a fi livrate și 13 autoclave performante pentru asigurarea biosecurității în contextul gestionării deșeurilor infecțioase rezultate din activitatea de laborator. Nu în ultimul rând, prin dotarea cu autoclave va crește posibilitate decontaminării deșeurilor infecțioase, inclusiv potențial contaminate, în condiții de laborator, asigurându-se cerințele de securitate biologică în conformitate cu recomandările naționale și internaționale.

Prezentă la ceremonia de donare, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat: „Pandemia COVID-19 este o provocare pentru sistemul de sănătate, dar în virtutea acestei provocări, suntem determinați să consolidăm capacitatea acestuia. Suportul oferit astăzi de OMS și USAID, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, va ajuta specialiștii să își desfășoare activitatea conform standardelor în domeniu. Sincere aprecieri colegilor care activează în cadrul laboratoarelor ANSP, pentru dedicație și efort considerabil în această perioadă complicată”

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a exprimat recunoştinţa şi gratitudinea din partea instituției și a CSP teritoriale pentru suportul acordat de către OMS și USAID, parteneri care sunt mereu alături și susțin activitatea ANSP.

„Acest lot de echipament va contribui semnificat la sporirea capacităților și eficientizarea activității pentru a asigura calitatea și operativitatea capacităților de laborator, continuitatea de diagnostic și cerințelor de biosecuritate în laboratoare”, a subliniat acesta.

La rândul său, Dr Stela Gheorghiță, coordonatoarea programelor de urgență în sănătatea publică din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova, a spus: „Livrarea echipamentului de laborator, posibilă contribuției USAID, va contribui semnificativ la dotarea laboratoarelor cu cele necesare pentru a asigura calitatea testărilor de laborator la SARS-CoV-2 și oferirea rezultatelor în timp util pacienților și sistemului medical în general”.

Acțiunile comune dintre OMS și USAID sunt focusate pe cinci componente importante: laboratoare; supraveghere și răspuns rapid; managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate; prevenirea și controlul infecțiilor; comunicarea în situații de risc. Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19, oferind suport tehnic în elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică și răspunsul rapid la urgențe de sănătate publică, managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea în situații de risc, instruiri pentru lucrătorii medicali.

OMS, precum și toate agențiile ONU în Republica Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activități care își propun protecția oamenilor și creșterea capacităților sistemului de sănătate de răspuns și gestionare a pandemiei COVID-19.

Un spital din Italia a donat mobilier medical pentru spitalul raional Cahul
Articolul anterior
O mămică din Capitală dezvăluie chinul prin care a trecut fetița sa, care prezenta febră și vomă
Articolul următor