Operatorii aerieni din Moldova au fost excluși din „lista neagră” a UE

Operatorii aerieni naționali au fost excluși din Lista de Siguranță a UE, cunoscută și ca „lista neagră”. Despre asta anunță reprezentanții de la Autoritatea Aeronautică Civilă care au emis un comunicat de presă în acest sens, scrie realitatea.md.

„În urma misiunii de evaluare desfășurată de Comisia Europeană în cadrul AAC în septembrie anul curent și a ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene din 12 noiembrie 2021, cu participarea reprezentanților tuturor statelor membre, s-a decis excluderea Operatorilor aerieni naționali din Lista de siguranță a UE (așa zisa Lista Neagră). Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE în următoarele zile”, se precizează în comunicat.

În anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC.

Misiunea de evaluare a fost realizată de Comisia Europeană în perioada 11-15 februarie 2019. Drept urmare, din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova (cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo) au fost incluși în lista de siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.
Problema listei de siguranță ținea mai mult de capacitatea insuficientă a AAC, la acea perioadă, de a exercita funcțiile sale de certificare și supraveghere continuă în conformitate cu cerințele internaționale.

În acest sens, acțiunile ulterioare întreprinse de AAC, începând cu februarie 2019, au fost axate spre înlăturarea neconformităților depistate de misiunea de evaluare a CE.

Prin Planul de Acțiuni Corective prezentat în cadrul ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică a Comisiei Europene din 2 aprilie 2019, AAC și-a asumat înlăturarea tuturor neconformităților identificate de CE și consolidarea capacităților de supraveghere a agenților aeronautici.

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, s-au făcut remarcate în reality show-ul de la TLC – „Abby & Brittany”. Prima lor apariție televizată a fost la „The Oprah Winfrey Show”, în 1996. Abby s-a căsătorit în 2021, dar nu a dorit să recunoscă până acum, scrie evz.ro.

Abby s-a căsătorit

Abby, de 34 de ani, care este profesoară, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al Armatei SUA. Cuplul locuiește în Minnesota, unde s-au născut și au crescut surorile Hensel. Siamezele au postat și câteva fotografii de la nuntă.

Părinții n-au vrut să le separe pe Abby și Brittany Hensel

Abby și Brittany sunt gemene siameze, având în comun fluxul sanguin și toate organele de la talie în jos. Abby controlează brațul și piciorul drept, în timp ce Brittany controlează stânga. Părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu le opereze pentru a le separa, pentru că intervenția a fost considerată prea riscantă. La acea vreme, medicii spuneau că sunt puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației și că este mai bine să rămână așa.

Într-un interviu pe care l-au dat pe când cele două surori aveau 16 ani, au spus că vor să devină mame într-o zi: „Nu ne-am gândit încă cum va funcționa asta, dar avem doar 16 ani”.

Abby și Brittany Hensel duc o viață relativ normală

Gemenele au declarat de nenumărate ori că duc o viață normală, că fac sport și că ies în orașe ca toate tinerele. Acestea au absolvit Universitatea Bethel și au început o carieră ca profesoare de matematică la o școală primară. Singurul dezavantaj este că primesc doar un salariu, deși la finalul studiilor au obținut două diplome. De ceva timp ele se bucură de condus. Gemenele au reușit fără mari probleme să obținută permisul de conducere. Abby este răspunzătoare de pedale, iar Brittany de restul.

Siamezele adoră drumețiile în natură. Ele ies des cu prietenii și se plimbă prin oraș. Acestea sunt foarte active și pe rețelele de socializare.

Cum se simt Oana și Viorel Lis după externare. „Viorel își aranjase deja locul de veci”
Articolul anterior
Urmărirea penală pe dosarul „7 aprilie” a fost reluată. PCCOCS vine cu detalii
Articolul următor