Opozantul rus Alexei Navalnîi acuză conducerea închisorii că îi refuză dreptul de a primi asistență medicală într-un spital și tratamentul de care are nevoie

Opozantul rus încarcerat Alexei Navalnîi, cel mai important critic al președintelui Vladimir Putin, a afirmat miercuri că oficialii închisorii în care își ispășește pedeapsa i-au refuzat accesul la tratament spitalicesc după ce s-a îmbolnăvit, în ceea ce apropiații acestuia acuză a fi o încercare ascunsă de a-l ucide, relatează agenția France Presse, citată de The Moscow Times.

Alexei Navalnîi acuză conducerea închisorii că îi refuză dreptul de a primi asistență medicală într-un spital și tratamentul de care are nevoie

Navalnîi spune că a avut simptome de gripă, inclusiv febră, dar a fost ținut într-o celulă de pedeapsă în închisoarea de maximă securitate de lângă Moscova.

Tot miercuri, el a cerut, în timpul unei audieri în instanță, ca aceasta să fie amânată din cauza bolii sale.

„Nu sunt spitalizat, deși am cerut acest lucru”, a declarat Navalnîi în cursul audierii, potrivit echipei sale de avocați, adăugând că oficialii închisorii au refuzat, de asemenea, să îi furnizeze medicamente de bază.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat pentru France Presse că judecătorii au fost de acord cu amânarea audierii.

În ultimii doi ani, politicianul în vârstă de 46 de ani a fost încarcerat în apropiere de orașul Vladimir, situat la aproximativ 230 de kilometri est de Moscova, după o condamnare pentru deturnare de fonduri, una dintre mai multe hotărâri judecătorești pe care Navalnîi le-a denunțat ca fiind o încercare de a-l reduce la tăcere.

Avocat de formație, Navalnîi a intentat mai multe procese împotriva funcționarilor penitenciarului, susținând că aceștia i-au încălcat drepturile constituționale.

La începutul acestei săptămâni, Navalnîi a susținut că își împarte celula cu un bărbat bolnav de gripă, acuzându-i pe oficiali că l-au folosit pe colegul de celulă ca „armă biologică” pentru a-l infecta.

Mai mult, autoritățile au plasat într-o celulă din apropiere o „persoană cu probleme psihice” care „urlă noaptea”, a mai acuzat Navalnîi.

Soția sa, Iulia Navalnaia, îi acuză pe angajații închisorii IK-6 că l-au „torturat”.

„Sunteți oameni?”, a scris ea, într-o postare pe Instagram.

Potrivit apropiaților lui Navalnîi, Kremlinul vrea ca opozantul să moară în închisoare.

„Putin încearcă în continuare să îl ucidă pe Navalnîi, dar într-o manieră mai tăcută și mai lentă în comparație cu otrăvirea cu Noviciok”, a scris echipa acestuia de apărători, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic de fabricație sovietică, în timpul unei călătorii în Siberia în 2020. El a supraviețuit acestei tentative și l-a acuzat pe Putin că se află în spatele atacului.

Marți, într-o scrisoare deschisă, sute de medici ruși au cerut autorităților ruse să înceteze să-l mai „maltrateze” pe Navalnîi în închisoare și să-i ofere îngrijiri medicale adecvate.

sursa

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Un soldat rus care a refuzat să lupte în războiul din Ucraina a fost condamnat la 5 ani de închisoare
Articolul anterior
Schimbare radicală de look pentru fiica Angelinei Jolie. Cum arată acum Shiloh Jolie-Pitt
Articolul următor