Opt alpiniști au murit în încercarea de a urca pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia

Opt persoane au murit în încercarea de a urca pe vulcanul Kliucevskaia Sopka în estul îndepărtat al Rusiei, iar alți patru alpiniști au rămas blocați după ce condițiile de ger și vânt puternic au împiedicat operațiunile de salvare, informează Reuters, citat de digi24.ro.

Autoritățile locale au anunțat inițial că șase alpiniști și-au pierdut viața și alți șase au rămas blocați pe cel mai înalt vulcan activ de pe masa continentală formată din Europa și Asia. „Încă doi au murit”, a spus Roman Vasilevski, premierul adjunct al teritoriului Kamceatka, potrivit Interfax. Informația a fost transmisă de unul dintre supraviețuitori – un ghid montan – care a comunicat cu oficialii printr-un telefon prin satelit.

Grupul celor 12 alipiniști a pornit în ascensiune marți, 30 august, pe vulcanul de 4.754 de metri – cel mai înalt munte din Siberia – dar a întâmpinat probleme sâmbătă când o parte dintre ei au căzut de la altitudinea de 4.200 de metri, potrivit autorităților. Doar patru dintre cei 12 alpiniști care au pornit în ascensiunea vulcanului mai sunt în viață și nu au putut fi salvați încă din cauza gerului și al vântului puternic. Foto: Profimedia Images Salvatorii au încercat să ajungă la alpiniști duminică, dar au fost nevoiți să se întoarcă din drum după ce au întâmpinat vânt puternic ce nu le-a permis să aterizeze cu elicopterul.

„Erau programați să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului [care bătea] cu 30 de metri pe secundă, nu au reușit, deși au fost efectuate două încercări la câteva ore distanță”, a transmis echipajul de salvare. Temperaturile pe acest vulcan pot ajunge până la -14 grade Celsius peste noapte. Autoritățile vor încerca din nou să îi salveze pe alpiniști în ziua următoare dacă le va permite vremea. Kliucevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani din Peninsula Kamceatka și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseții sale excepționale.

Autoritățile avertizează că muntele, format din mormane de roci vulcanice, zăpadă și gheață, este considerat deosebit de periculos din cauza altitudinii sale și a riscului unei erupții vulcanice.

Au început îmbrâncelile la protest. O femeie a fost escortată de poliție, după ce protestatarii Șor au vrut s-o atace

Simpatizanții partidului Șor organizează și astăzi, 2 octombrie, un protest în centrul capitalei. Manifestația nu este lipsită de violențe.

Au început îmbrâncelile la protestul din fața Președinției. O femeie care a venit să protesteze împotriva partidului Șor, a fost luată cu asalt de către protestatarii, adunați pentru a da jos actuala guvernare. Pentru a nu duce situația la un conflict direct, polițiștii au fost nevoiți să o conducă pe femeie, într-un loc mai sigur, transmite www.tv8.md.

Din imaginile surprinse de echipa TV8, se vede cum femeie stă lipită de gard, în spatele polițiștilor strigând „Șor la pușcărie”, iar în față, protestatarii încercau să ajungă la ea și să-i răspundă agresiv. Polițiștii au reușit să le țină rezistență, dar, într-un final, ca să nu se ajungă la mai rău, femeia a fost evacuată de acolo.

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

„Domnilor, sunteți fiare, veți fi blestemați de propria țară”. Alla Pugaciova i-a răspuns propagandistului Nikita Mihalkov
Articolul anterior
Participă și tu la Concursul mărcilor recunoscute Notoium Trademark Awards 2022
Articolul următor