„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Noi detalii despre acrobata căzută de la înălțime în timpul spectacolului de la Arena Chișinău

O acrobată de origine ucraineană, în vârstă de 24 de ani, a căzut de la înălțime în timpul spectacolului „Aladdin și poveștile celor 1001 de nopți”, la Arena Chișinău, scrie Moldova1

Tânăra a fost transportată imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale. Organizatorii susțin că accidentul s-a produs din cauza factorului uman și, cel mai probabil, va fi calificat drept incident la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, incidentul s-a produs la mijlocul spectacolului și nu are legătură cu vreo defecțiune a echipamentului utilizat.

La fața locului au intervenit medicii de pe ambulanță pentru acordarea primului ajutor. Ulterior acrobata a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă. Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene a declarat că tânăra este conștientă și este supusă investigațiilor. După incident a avut loc o pauză tehnică, iar spectacolul a continuat.

„Ea era conștientă, adică înțelegea ce se întâmplă. Partenerul ei a scăpat-o în timpul executării elementului acrobatic. Nu e vorba despre o defecțiune a echipamentului, este vorba de o înălțime de circa trei metri”, a precizat Artur Suhih. Organizatorul a precizat că, din spusele medicilor, tânăra nu are leziuni interne, nici la cap, i-au fost afectate doar picioarele.

Potrivit poliției, pe caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Hâncești. Ce s-a întâmplat?

Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp din apropierea orașului Hâncești.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a fost informată telefonic despre acest incident și că, în urma procedurilor standard, Biroul de Investigare al Accidentelor și Incidentelor în Transporturi va demara o anchetă.

Pilotul avionului era Sergiu Mocanu, care a declarat pentru Moldova 1 că a pierdut tracțiunea și a fost nevoit să aterizeze de urgență într-un câmp.

Pilotul avionului, Sergiu Mocanu, a spus pentru Moldova1, că imediat a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă care a venit pentru a le oferi ajutor. La bord era și un pasager, însă nimeni nu a avut de suferit.

„Ieri, în preajmă localității Hâncești, am pierdut tractiunea la avion. Eu eram la manșa avionului, am pierdut tracțiunea, am căutat un câmp unde să aterizez și am aterizat în câmp. Acum deja o să lucreze o comisie care o să analizeze problema din ce cauză s-a întâmplat defectul. O aterizare de urgență este un exercițiu pe care piloții îl fac permanent pentru că zburăm cu avioane și tehnica este tehnică”, a declarat Mocanu.

O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol la Arena Chișinău

O acrobată în vârstă de 24 de ani a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol, la Arena Chișinău.

Potrivit Poliției, incidentul s-a produs în această seară în jurul orei 18:00. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizatorilor, aceștia au informat că motivul incidentului ar fi factorul uman.

Tânăra a fost preluată imediat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Avion întors pe aeroport, după ce unui pilot i s-a făcut rău
Articolul anterior
Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”
Articolul următor