Oraşul Balakleia din regiunea Herson a fost eliberat

Armament, lupte, explozii, focuri de armă, iar într-un final, drapelul Ucrainei rearborat pe clădirile guvernamentale. Aşa s-a desfăşurat operaţiunea membrilor unităţii „KRAKEN” pentru eliberarea oraşului Balakleia din regiunea Herson, aflată sub ocupaţia ruşilor din februarie. Misiunea a avut loc la începutul lunii septembrie şi a fost înregistrată video. Imaginile au fost făcute publice acum. În cele nouă minute, cât durează filmul, sunt redate toate etapele de eliberare a oraşului.

Oraşul Balakleia din regiunea Herson a fost ELIBERAT: Operaţiunea de recuperare a oraşului a fost filmată

Filmuleţul începe cu secvenţe în care soldaţii ucraineni se pregăteau de ofensivă. Ei îşi iau echipamentele militare şi îşi aleg traseele. Ulterior, începe lupta cu soldaţii ruşi. În filmuleţ apar imagini cu militari ruşi capturaţi. Ei primesc apă fiind legaţi la ochi, iar unii dintre ei sunt răniţi.

Soldaţii ucraineni ajung apoi la un depozit în care ruşii îşi păstrau armamentul.

„E depozitul ruşilor, am văzut că aici sunt mine”.

Filmuleţul continuă cu noi lupte pentru eliberarea oraşului. Pozițiile ruşilor sunt atacate cu obuze şi tancuri.

Într-un final, militarii ucraineni intră în oraşul Balakleia. Întreaga operaţiune este monitorizată inclusiv cu drone. Anume cu ajutorul lor a fost surprins momentul în care soldaţii ruşi părăsesc în grabă oraşul.

„Uite-i cum fug, trebuie să-i ajungem”.

Localnicii i-au întâmpinat pe soldaţi cu aplauze şi cu drapelul Ucrainei în mâini. Într-un final, militarii ucraineni au dat jos drapelele Rusiei şi le-au înălţat pe cele ale Ucrainei.

sursa: www.publika.md

Tragedie pe un drum din Cahul! Un tânăr de 23 de ani a murit într-un accident rutier provocat de un șofer beat

Un tânăr 23 de ani a decedat, după ce un automobil a lovit din spate utilajul agricol cu care se deplasa. Tragedia a avut loc miercuri, 8 februarie, la intrare în localitatea Manta, raionul Cahul, scrie zugo.md.

Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 49 de ani care se afla la volanul unui automobil a tamponat din spate un motocultor cu remorcă, care se deplasa pe aceeași bandă.

La ghidonul motocultorului se afla un bărbat de 49 ani, iar în calitate de pasager avea un tânăr de 23 ani.

În urma impactului, din cauza leziunilor primite, tânărul a decedat, iar şoferul motocultorului a fost internat în secția de reanimare.

Conducătorul auto al automobilului şi pasagerul acestuia nu au avut de suferit.

Fiind testat cu aparatul Drager, s-a stabilit o concentrație a vaporilor în aerul expirat de 0,73 mg/l.

Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar șoferul vinovat a fost reţinut pentru 72 de ore.

Igor Grosu, întrevederi cu miniștri și înalți oficiali suedezi

Joi, 9 februarie, este ultima zi a întrevederilor planificate ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în Suedia. Pe parcursul zilei de miercuri, 8 februarie, speakerul Igor Grosu s-a văzut cu omologul său suedez și cu prim-ministrul, scrie realitatea.md.

Igor Grosu a discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, despre starea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Suediei.

„Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova”, a punctat șeful legislativului în cadrul întrevederii.

Președintele Parlamentului, la Stockholm, s-a văzut și cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Cei doi președinți au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile agendei parlamentare de la Chișinău, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

O altă întrevedere din agenda speakerului Parlamentului a fost cu mai mulți miniștri, printre care și cu ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Jan Knutsson.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre procesul de integrare europeană, iar oficialii suedezi au dat asigurări că Republica Moldova este printre statele prioritare pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea față de demersurile autorităților de la Chișinău, care vizează reformarea sectoarelor-cheie și modernizarea țării.

Agenda vizitei oficiale a inclus și o întrevedere cu ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson. Discuția s-a axat pe subiectul securității din regiune și, în context, necesitatea reformei sectorului apărării.

„O prioritate a noastră este să asigurăm pacea în țară și în regiune”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Diana Janse, și Directorul General al Camerei de Comerț, Anders Ahnlid. Oficialii au convenit asupra intensificării eforturilor pentru schimbul comercial între țările noastre, în mod special în domenii precum IT, agricultură, investiții în regenerabile.

De asemenea, subiectul bunelor practici în gestionarea localităților și comunităților a fost discutat cu președintele Consiliului Municipal din Stockholm, Olle Burell.

Speakerul s-a întâlnit și cu șefa departamentului al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (Sida) pentru Europa și America Latină, Christina Danielsson. În condițiile în care cooperarea moldo-suedeză durează de peste 20 ani, s-a discutat despre următoarele programe ale Agenției din Moldova, care au drept scop promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și a educația incluzivă.

La invitația guvernatorului Regiunii Uppsala, Göran Enander, Președintele Parlamentului a mers la Universitatea din Uppsala, unde nouă tineri moldoveni își fac studiile, dar și la Castelul medieval Uppsala.

Amintim că, în perioada 6 – 9 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat într-o vizită oficială în Regatul Suediei.

Control comun în vama Leușeni-Albița! România și R. Moldova au semnat astăzi acordul

Eveniment important între cele două maluri ale Prutului! Astăzi a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni (Republica Moldova) – Albița (România) rutier, pe sensul de intrare în România.

Despre asta a anunțat Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Caz tragic în Capitală. O copilă de 15 ani a căzut în gol de la etajul 12 al unui bloc de locuințe
Articolul anterior
Primii ruși, mobilizați în urmă cu o săptămână, au ajuns pe frontul din Ucraina
Articolul următor