Orașul în care șoferii pot circula cu doar 30 km/h. Decizia luată de autorități are un motiv surprinzător!

Autorităţile din Bruxelles au decis să reducă la 30 km/h viteza autorizată până în 2021, o măsură care vizează să încurajeze deplasarea pe două roţi sau pe jos, pe fondul îngrijorărilor legate de climă, scrie Agerpres.

separator
Ideea nu este revoluţionară. În Berlin sau Madrid, 80% din reţeaua de transport se află deja în “zona 30”. Şi acesta va fi şi cazul până la sfârşitul lunii octombrie în Lille (nordul Franţei), un oraş mare care doreşte să fie “mai respirabil”, cu mai puţine maşini.

La Bruxelles, guvernul regional format în această săptămână (dominat de socialişti şi ecologişti) are la dispoziţie 18 luni pentru a “generaliza” această limitare la 30 km/h, care acoperă deja 55% din teritoriu, în zone rezidenţiale, comerciale sau în apropierea şcolilor.

La 1 ianuarie 2021, a afirmat guvernul regional, limitele de 50 km/h şi de 70 km/h vor deveni excepţia rezervată pentru bulevardele mari sau centura din jurul centrului oraşului cu vechile sale tuneluri.

Chiar şi cu acest termen, măsura este considerată “ambiţioasă” de specialişti, deoarece este necesară instalarea limitatoarelor de viteză şi instituirea de controale de viteză fără de care “se discreditează întregul sistem”.

“Studiile noastre arată că 90% dintre şoferi nu vor respecta viteza de 30 km/h”, a declarat Benoît Godart, purtătorul de cuvânt al Vias, agenţia belgiană pentru siguranţă rutieră.

“Dacă e vorba de două panouri care anunţă începutul şi sfârşitul zonei 30, este inutil”, a adăugat el.

Urmează să fie găsite bugetele pentru acest echipament, atât în regiune, cât şi în cele 19 comune ale capitalei (răspunderea pentru reţeaua rutieră este împărţită între aceste niveluri de putere), ceea ce a suscitat nemulţumirea opoziţiei de dreapta.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un moldovean de 35 de ani a căzut în gol de la etajul unui bloc din Rusia
Articolul anterior
Un tată înfuriat i-a cauzat comoție gravă unui copil, pe motiv că acesta l-ar fi lovit pe fiul său cu o minge
Articolul următor