Ospătarii bolnavi de Covid, înlocuiţi cu roboţi în restaurante și hoteluri

Aceștia nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu și nu fac grevă. Unitățile din SUA care se chinuiau să caute personal au acum roboți în loc de ospătari. Roboții oferă servicii și în spitale, hoteluri, case de bătrâni și restaurante.

Ospătarii bolnavi de COVID din Silicon Valley au fost înlocuiţi cu roboţi. Nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu, nu fac grevă, nu vor creşteri salariale sau pensii. Practic, sunt angajaţii ideali, motiv pentru care sunt deja iubiţi de patroni.

Angajaţii ţintuiţi acasă de pandemie au fost înlocuiţi deja de roboţi. Se întâmplă în anumite hoteluri şi restaurante din SUA, unităţi care oricum se chinuiau să găsească personal şi înainte de pandemie.

Hotelul Radisson din Sunnyvale, Silicon Valley, al cărui personal a fost blocat de Omicron, a decis să facă schimbarea: băuturile în cameră sunt acum servite de roboţi.

Este un exemplu care ar putea fi urmat în curând de alte hoteluri şi restaurante. Roboţii sunt acum de încredere (umanoidul prezentat în urmă cu câteva luni de Tesla este impresionant), iar în multe activităţi de servire, maşinile înlocuiesc oamenii. În loc să fie îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă, clienţii sunt fericiţi şi distraţi când au fost serviţi de un robot, care, în plus, nu a primit nici bacşiş.

Roboţii de la Radisonn din Sunnyvale sunt proiectaţi de Savioke, o companie din Campbell, California, care furnizează servicii pentru spitale, case de bătrâni, restaurante şi hoteluri, pe care le dotează cu aparate inteligente şi utile. „Nu are rost să plătiţi salarii mari personalului când un robot poate face acelaşi lucru”, a spus directorul executiv al Savioke, Steve Cousins.

Evită obstacolele de orice fel

Aparatul are nevoie doar de un scurt antrenament, pentru a învăţa cum să se deplaseze pe hol şi pe coridoare. Ia singur liftul şi ştie să apese butonul de la etaj la care vrea să meargă. Pe coridoare, poate să evite cărucioarele cu mâncare lăsate în faţa uşilor sau să îi ocolească pe alţi oaspeţi întâlniţi în cale. Este antrenat să evite contactul şi se poate mişca chiar şi într-o mulţime fără a se ciocni cu nimeni. De aceea, a fost mult mai simplu ca ospătarii bolnavi de COVID din Silicon Valley să fie înlocuiţi cu roboţi.

Ajungând la uşa oaspetelui, robotul spune: „Robotul nostru aşteaptă la uşa camerei tale livrarea”. Vocea înregistrată este însoţită de nişte zgomote tehnologice, precum cele ale lui C1-P8 din „Războiul Stelelor”. Când apare clientul, robotul îşi deschide compartimentul, în interiorul căruia se află băutura solicitată. Nu trebuie să-i dai bacşiş, nici măcar nu trebuie să-ţi pui un halat de baie, înainte să-i deschizi uşa, chiar dacă cu siguranţă este dotat cu o cameră care înregistrează totul.

De asemenea, clientul nu trebuie să poarte mască, aastfel că panica dată de Covid este eliminată. Serviciul este mai rapid: aşteptarea medie a trecut de la 30 de minute la mai puţin de cinci minute.

sursa: www.alephnews.ro

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Europa îmbătrâneşte în ritm accelerat: doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
Articolul anterior
Meghan Markle va primi despăgubiri de 1 liră sterlină în procesul cu un tabloid care i-a încălcat viața privată
Articolul următor