Pacientă internată la Toma Ciorbă: Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici

Pacienţii bolnavi de coronavirus, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, se plâng de foame. Ei spun că mâncarea pe care o primesc este puţină şi nu e săţioasă. Administraţia spitalului neagă toate aceste acuzaţii.

separator
Una dintre femeile care s-au plâns de condiţiile de la spitalul „Toma Ciorbă” are 65 de ani şi e din raionul Căuşeni. Pacienta povesteşte că atitudinea medicilor faţă de bolnavi este foarte bună, dar e revoltată de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le primesc pacienţii.

„Aici dau mâncarea ca la 15 sutci. Nişte orez, caşă pe apă, nu am văzut în 10 zile un ou, un măr, un peşte, o bucată de carne. Ne aduc găini zdohnite care au stat în congelator luni întregi şi ne hrănesc pe noi. Dar noi suntem bolnavi. Oamenii cu virus trebuie hrăniţi. Să aibă imunitate nu să murim de foame. Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici. Aş dori ca să vină Ministrul Sănătăţii şi cu domnul Dodon, să vină să ne viziteze măcar o oră să vadă cum trăim noi aici şi ce mâncăm, în ce stare ne aflăm”, a declarat prin telefon femeia.

Aceeaşi pacientă ne-a mai spus că saloanele în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 sunt prea aglomerate. „Care condiţii? Ne-au pus ca pe oi! Câte 5 femei în salon şi bărbaţii sunt câte 7. Vine unul bolnav, noi deja aproape să plecăm acasă şi iar ne infectăm. Au fost cazuri. Două teste negative şi când aduce altă doamnă aici, şi iar s-a îmbolnăvit şi stă. Altfel noi de aici nu ieşim. O să stăm până la iarnă aici 05,12 Noi trebuie izolaţi toţi, să stăm în boxe”, a spus femeia.

O altă pacientă internată la Spitalul „Toma Ciorbă” s-a plâns de mâncarea primită la spital. „Nu ne ajunge mâncarea. Nici un fel de vitamine, fructe sau ceva ca organismul să adune vitamine. Aici alimentarea e…, cred că şi câinii mănâncă mai bine decât noi. 09,29 Dimineaţa am mâncat terci dulce cu apă, după care am mâncat supă şi seara tot terci dulce cu o bucăţică de budincă. Iată, aşa mâncare! Şi asta a fost tot! De fapt, bolnavii au nevoie de un regim aparte de îngrijire, dar aici nu e aşa”, a spus pacienta COVID-19, Spitalul „Toma Ciorbă”

Contactat de TVR Moldova, directorul instituţiei medicale a admis, parţial, că sunt unele probleme la capitolul alimentaţie, dar spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum povestesc pacienţii. Totuşi, recunoaşte că s-au luat unele măsuri.

„Eu neg toate acuzaţiile acestea. Trei zile în urmă a fost comisie specială cu medicul dietolog, bucătăresele, asistentele superiore şi am revizuit situaţia pacienţilor, am mărit diversificarea produselor alimentare 06,52 văzând că situaţia e complicată şi pacienţii necesită o alimentare suplimentară au fost procurate acum suplimentar şi crenvurşti pentru pacienţi. Dar sunt suficiente produse în depozite pentru toţi pacienţii? Absolut. Sunt suficiente produsele alimentare”, a spus Sergiu Vasilița, director, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit administraţiei unităţii sanitare, toţi primesc mâncare de patru ori pe zi. Costul meniului zilnic pentru un pacient este, în medie, de 40 de lei.

Mii de persoane din Florida fug din calea uraganului Milton, care o să lovească la noapte. „Pregătiți-vă de un impact catastrofal”

Blocaje în trafic şi criză de combustibil. Scene desprinse parcă dintr-un film apocaliptic. Mii de persoane din Florida fug din calea uriaşului uragan Milton, care este așteptat să lovească la noapte, catastrofa pare iminentă.

Locuitorii din Florida au avut astăzi o ultimă zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înaintea uraganului Milton, ajuns de intensitate maximă, 5 pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, relatează Reuters.

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal” Cu peste 1 milion de persoane aflate sub ordin de evacuare, cei care fug spre zonele mai înalte au blocat autostrăzile, iar benzinăriile au rămas fără combustibil, zguduind şi mai mult o regiune care încă nu s-a refăcut după efectele devastatoare ale uraganului Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Furtuna se afla pe o traiectorie de coliziune cu zona metropolitană Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni, deşi meteorologii spun că traiectoria ar putea varia înainte ca furtuna să atingă ţărmul, miercuri seara târziu sau joi dimineaţa devreme. Impactul va fi unul „catastrofal”, titrează BBC Uraganul se deplasează pe o rută rară, de la vest la est prin Golful Mexic, şi este probabil să aducă valuri de 3 metri sau mai mari în cea mai mare parte a coastei.

Oficialii, de la preşedintele american Joe Biden până la primarul oraşului Tampa, Jane Castor, au avertizat oamenii aflaţi în zonele de evacuare să plece, pentru că altfel riscă să moară. Milton aduce vânt ce poate atinge 260 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte. În timp ce viteza vântului ar putea să scadă şi Milton să retrogradeze la o categorie inferioară, deocamdată dimensiunea furtunii creşte, punând în pericol tot mai multe zone de coastă.

Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadoarea Regatului Unit la Chișinău. Discuțiile au vizat „situația din Ucraina și relația cu R. Moldova”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Fern Horine. La discuții a participat și pretinsul ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al liderului transnistrean, transmite UNICA.MD, cu referire la ziua.md.

Printre principalele subiecte abordate, potrivit sursei, s-au numărat procesul de negocieri cu Republica Moldova, impactul evenimentelor din Ucraina asupra regiunii transnistrene și respectarea drepturilor omului.

Krasnoselski a remarcat că, de la ultima întâlnire, nu s-au înregistrat progrese semnificative în relațiile cu Chișinăul, subliniind că formatul de negociere „5+2” rămâne inactiv, iar discuțiile avansează lent, fără rezultate notabile. El a reiterat propunerea sa de a organiza o întâlnire bilaterală în format „1+1” cu liderii de la Chișinău, însă această inițiativă nu a fost concretizată.

Acesta a mai acuzat Chișinăul de exploatarea situației din Ucraina pentru a impune „restricții nefondate” asupra activităților economice ale regiunii transnistrene, ceea ce, în opinia sa, încalcă drepturile și libertățile locuitorilor regiunii. El a evidențiat dificultățile economice cauzate de conflictul din Ucraina, care a perturbat logistica și a limitat livrările către regiunea transnistreană, afectând relațiile comerciale externe.

Ambasadoarea Fern Horine a subliniat importanța obținerii de informații detaliate și a mulțumit lui Vadim Krasnoselski pentru deschiderea și oportunitatea de a purta un dialog de interes reciproc, menționează serviciul de presă al liderului transnistrean.

Casa unui politician din Bălți, afectată de incendiu. Arina Spătaru crede că este o răfuială politică

Casa Arinei Spătaru, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din municipiul Bălți, a fost cuprinsă de flăcări în această dimineață. Salvatorii au intervenit prompt la fața locului pentru a stinge flăcările și investighează acum cauzele posibile ale incidentului, informează unica.md, cu referire la nordinfo.md.

Arina Spătaru crede că incendiul a fost provocat intenţionat. Aceasta a declarat jurnaliștilor că are dubii cu privire la circumstanțele în care au izbucnit flăcările.

„Totul s-a întâmplat în această dimineață, când nimeni nu era acasă. Casa este compromisă. Pompierii și specialiștii nu pot oferi explicații clare ce s-a întâmplat cu adevărat. Acest incendiul este o tragedie pentru noi. Am suspiciuni, dar trebuie probate.”, a declarat Arina Spătaru.

„Au ars integral bunurile materiale din bucătăria de 3×4 m a casei de locuit cu un nivel jumate 10×12 m. Au fost înfumegate alte 6 odăi. Cauza incendiului se investighează, careva versiuni nu au fost înaintate” a declarat Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru nordinfo.md.

Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Amintim că, în septembrie 2023, Arina Spătaru a dezvăluit în cadrul unui briefing de presă că a conlucrat “sub acoperire” cu autoritățile pentru a demasca schemele de finanțare ilegală a partidelor din Republica Moldova de către grupul infracțional condus de Ilan Șor, cu scopul de a aduna dovezi care să demonstreze că acesta primește suport financiar din partea Kremlinului pentru a influența procesele politice din Moldova.

Spătaru a oferit mărturii și în instanța de judecată, în cadrul anchetelor ce vizează deputații transfugi Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, acuzați de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege.

ONU cheamă la oprirea războaielor!
Articolul anterior
Focar de coronavirus în căminele de la Universitatea Agrară
Articolul următor