Pacienţi monitorizați de la distanță pentru ca resursele medicale să fie utilizate mai eficient

Pacienții infectați cu noul coronavirus, cei care au contactat cu aceștia și cetățenii care, la revenirea în țară, au fost plasați în autoizolare vor fi monitorizați de la distanță. Un proiect în acest sens a fost lansat de Ministerul Sănătății, în colaborare cu Serviciul 112.

Mai exact, aceștia vor fi telefonați de către operatori și întrebați despre starea de sănătate. Pe post de operatori sunt studenții de la Universitatea de Medicină. În acest sens, vor fi antrenați în jur de 40 de tineri, care vor activa în ture, scrie agora.md. 

„Operatorii sunt cei care fac apeluri. Persoanele sunt monitorizate conform unui algoritm stabilit de Ministerul Sănătății, la perioade diferite: 48, 72 de ore, șapte, zece zile”, a spus directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc.

„Scopul mecanismului este monitorizarea și triajul pacienților COVID pozitivi. Monitorul COVID este o verigă importantă de legătură între pacienți, medici și autoritățile publice locale. Acest proiect ar putea duce la utilizarea mai eficientă a resurselor medicale”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul evenimentului de lansare. 

Reprezentanții Serviciului 112 au menționat că de la solicitarea Ministerului Sănătății până în prezent au trecut două săptămâni. Zilnic vor fi efectuate în jur de zece mii de apeluri. 

Autoritățile mai spun că, în viitorul apropiat,  urmează asă fie lansată și o aplicație mobilă. Totuși, data din care aceasta va fi disponibilă, încă nu se cunoaște.

Amintim că marți, 12 octombrie, alte 1.542 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 308.724.

O categorie nouă de beneficiari va primi alocații lunare de stat
Articolul anterior
Vloggera care a născut primul copil la 14 ani, este însărcinată pentru a 12-a oară
Articolul următor