Pădurile montane dispar într-un ritm alert, arată un studiu. Care sunt cele mai afectate zone

Exploatarea forestieră, incendiile şi agricultura provoacă dispariţia pădurilor montane într-un ritm tot mai alert, arată un studiu publicat vineri, informează AFP.

Munții Călimani: regatul sălbatic al pădurilor | ViataVerdeViu.ro

Munţii găzduiesc 85% din păsările, mamiferele şi amfibienii lumii, în special în păduri, ceea ce face ca pierderea acestora să fie alarmantă pentru biodiversitate.

Pădurile montane acopereau 1,1 miliarde de hectare în anul 2000, potrivit autorilor acestui studiu publicat în revista One Earth. Cu toate acestea, cel puţin 78,1 milioane de hectare – o suprafaţă mai mare decât cea a statului american Texas, reprezentând 7,1% din total, au dispărut între 2000 şi 2018, au determinat cercetătorii folosind date din satelit.

Ritmul dispariţiei pădurilor montane se accelerează: pierderile recente au fost de 2,7 ori mai mari decât la începutul secolului.

Zonele cele mai afectate (42% din total), unde ritmul dispariţiei e cel mai accelerat, sunt pădurile tropicale montane, zone vitale pentru biodiversitate şi refugiul a numeroase specii ameninţate.

Altitudinea şi pantele abrupte au limitat în trecut exploatarea acestor păduri de către oameni, notează cercetătorii. De la începutul secolului însă, ele au fost din ce în ce mai vizate pentru lemn şi agricultură, scrie Agerpres.

Exploatarea forestieră este responsabilă pentru 42% din pierderile de păduri montane, urmată de incendiile de pădure (29%), agricultura itinerantă (15%) şi agricultura permanentă sau semipermanentă (10%), se arată în studiu.

Potrivit cercetării, dispariţia pădurilor montane este cea mai pronunţată în Asia: 39,8 milioane de hectare, adică puţin peste jumătate din totalul pierderilor.
 

Vizită-surpriză la Chișinău! Cu cine se întâlnește azi Maia Sandu

Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvar, se află în Republica Moldova. Acesta va avea întrevederi cu Maia Sandu și omologul Anatolie Nosatîi, scrie realitatea.md.

Tîlvar se va afla două zile la Chișinău. Marți se vor desfășura discuții bilaterale cu șeful Apărării din Republica Moldova, iar cei doi vor susține o conferință comună de presă.

Ministerul Apărării anunță programul vizitei mai include și întrevederi cu șeful Legislativului, Igor Grosu. De asemenea, Angel Tîlvar se va întâlni și prim-ministrul Dorin Recean.

Nosatîi și Tîlvar și-au intensificat întrevederile în ultima perioada. Bunăoară, în aprilie aceștia s-au întâlnit cel puțin de două ori, la Chișinău și București.

Precizări despre alegerile din Găgăuzia! Competiţia va continua în turul II între candidaţii Partidului Șor și Partidului Socialiștilor

Comisia electorală din UTA Gagauz-Yeri a anunţat în această dimineaţă rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de guvernator al autonomiei. Conform acestora, candidații susținuți de Partidul Șor și de Partidul Socialiștilor, Evghenia Guţul şi Grigori Uzun,  se vor confrunta în turul doi de scrutin la alegerile bașcanului, transmite MOLDPRES.

Conform autorităţii electorale din regiune, după primul tur de alegeri, candidaţii la funcţia de başcan s-au plasat în felul următor: Evghenia  Guţul – 26,5%; Grigori Uzun (26,4%); Victor Petrov (16,2%); Dmitri Croitor (10,4%); Nicolai Dudoglo (9%); Serghei Cimpoieş (5,7%); Mihail Formuzal (3,5%); Serghei Cernev (2,3%).

Cel mai activ sector electoral a fost în satul Bugeac (73,4%). La polul opus este localitatea Baurci (49,9%).

La alegeri au participat peste 57 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 57,8 la sută.

Maia Sandu salută decizia UE de a sancționa persoanele care destabilizează situația în R.Moldova

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care salută decizia Consiliului Uniunii Europene prin care vor fi sancționate persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului, scrie mesaj.md.

„Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a spus Președinta.

Șefa statului a mai subliniat că măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului.

„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Ucraina, amenințată cu apocalipsa. Prigojin: ,,Încă 30.000 de tineri vor fi recrutați până la jumătatea lunii mai”
Articolul anterior
Fiica de 11 ani a unei celebre artiste nu are un telefon mobil
Articolul următor