Până la 80% din pomii de nuci sunt afectați de secetă și înghețuri

În acest an vom avea o recoltă mai mică de nuci. Pomii au fost afectaţi de secetă şi îngheţuri, iar în unele livezi sunt compromişi în proporţie de 80 la sută. În aceste condiţii, la toamnă, am putea culege cu până la 20 la sută mai puţine nuci decât în 2019, susţin producătorii.

separator

Acum 5 ani, Veaceslav Garştea, din oraşul Chişinău, a plantat 1200 de nuci pe o suprafaţă de 10 hectare. Producătorul planifica să strângă prima recoltă, însă planurile i-au fost date peste cap.

„Datorită lipsei de precipitaţii, deshidratarea pomilor, şi îngheţului de primăvară, avem situaţia pe care o avem. Roada este compromisă sută la sută”, a spus agricultorul, Veaceslav Garştea.

Într-o singură noapte, spune agricultorul, toate eforturile sale s-au dus pe apa sâmbetei. În aprilie, când procesul de înmugurire era în toi s-au înregistrat temperaturi de minus 12 grade Celsius, iar pomii nu au avut cum să reziste. Agricultorul spune că livada i-a fost afectată în proporţie de 60 la sută, iar pierderile se ridică la aproximativ un milion de lei.

„Dacă observăm, vârfurile sunt afectate 100 de procente, ramurile laterale, la fel sunt afectate. Avem nevoie de doi ani ca să-l aducem la condiţia ca să dea roadă bună”, a spus agricultorul, Veaceslav Garştea. .

O situaţie similară se atestă şi în alte livezi de nuci. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Nuci din Moldova, Oleg Tîrsînă, cea mai gravă situaţie se înregistrează în sudul şi centrul ţării. Din cauza secetei şi îngheţurilor de primăvară, la toamnă vom culege mai puţine nuci, iar acest lucru ar putea genera scumpirea miezului.

„Aşa ani, nu s-a mai întâlnit în istoria recentă a ţării nostre. Pe piaţa internă, asta sigur o să rezulte în creşterea preţului. Nu e clar cum va interacţiona o recoltă mai mică din ţară, cu situaţia generală din lume pe cultura nucului, asta o să vedem un pic mai târziu”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Nuci, Oleg Tîrsînă.

În Moldova sunt în jur de 25 de mii de hectare de livezi de nuc. Autorităţile nu au prezentat încă cifrele oficiale cu privire la pierderile în agricultură provocate de condiţiile meteo extreme de la începutul anului. Raportul urma să fie gata în urmă cu trei săptămâni, însă procesul se tărăgănează.

sursa: www.publika.md

Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla: Slujba de Duminica Mare a fost dedicată medicilor care luptă cu Covid-19
Articolul anterior
Mesajul unei moldovence către persoanele care cred că virusul Covid-19 nu există: ,,Bucurați-vă dacă nu cunoașteți pe nimeni bolnav”
Articolul următor
Alte articole interesante