Până la data de 30 iunie, moldovenii care intră în țară sunt obligați să respecte carantina de 14 zile

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a declarat ieri Stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 16 mai – 30 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcție de evoluția situației epidemiologice.

separator

Unele din deciziile luate fac referire la cetățenii moldoveni și străini care intenționează să intre în țară pe perioada Stării de urgență în sănătate, care va dura cel puțin până la data de 30 iunie 2020.

Conform Comisiei, cetățenii moldoveni care întră în țară pe perioada stării de urgență în sănătate, adică cel puțin până la 30 iunie 2020, sunt obligați să se carantineze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

Mai jos, extras din Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică:

10. Se interzice pînă la data de 30 iunie 2020 părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

12. Se interzice pînă la data de 30 iunie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor cu următoarele excepții:
12.1. membri de familie ai cetățenilor RM;
12.2. persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
12.3. persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
12.4. membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
12.5. pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare.
13. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
14. Conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

Unul din medicii români care au activat în țara noastră, s-a infectat cu virusul Covid-19
Articolul anterior
Cursele regulate de pasageri, aeriene și terestre, rămân suspendate până la data de 30 iunie 2020
Articolul următor