Panică la Craiova după cutremurul de azi! În supermarketuri marfa a căzut de pe rafturi. Oamenii din Târgu-Jiu au ieșit în stradă. Mai multe clădiri au fost avariate

Craiovenii au resimțit puternic seismul de suprafață de marți după amiază. Oamenii au ieșit în fața blocurilor, mulți dintre angajații instituțiilor au fugit și ei afară, iar în multe saloane, pacienții care erau internați au început să țipe de teamă, scrie adevarul.ro.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Rihter care a avut loc marți la ora 15:16 în sudul României, a fost resimțit de toți craiovenii. În câteva secunde, pe toate rețelele de socializare au apărut mesaje care veneau din toate cartierele. „A fost cutremur! L-ați simțit?„, au scris zeci de oameni.

Cei mai mulți dintre craioveni au ieșit imediat în fața blocurilor.

A fost groaznic. Tremur continuu. Îmi e frică să mai intru în casă! Eram la televizor și am văzut cum totul în jurul meu a început să se miște. Sentimentul este oribil”, a declarat o tânără în vârstă de 20 de ani.

Panică a fost și în multe supermarketuri. Clienții s-au îngrămădit afară când au văzut că rafturile se clatină și marfa a început să cadă de pe ele.

La Spitalul Județean de Urgență Craiova, mulți dintre pacienți au început să țipe când au simțit paturile cum se mișcă.

Noi eram la etajul 8. De frică, ne-am strâns sub grinzi, sub tocurile ușilor. Este groaznic. Să ne ferească Dumnezeu„, au spus mi mulți pacienți.

Nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime” , au transmis reprezentanții ISU Dolj.

Având în vedere cutremurul produs în urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 40 km, pompierii militari ai ISU Gorj efectuează misiuni de patrulare/recunoaștere în teren. „Precizăm faptul că până la acest moment, la nivelul județului Gorj s-a constituit Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul ISU Gorj pentru monitorizarea operativă a situației.

Totodată s-a crescut capacitatea de intervenție a inspectoratului pentru a gestionarea eficientă a eventualelor situații de urgență.

Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcții, elemente de construcție de la fațada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, potrivit ISU Gorj

Cutremurul de marți, de la ora 15.16, a produs panică printre locuitorii din municipiul Târgu Jiu. Aceștia au resimțit destul de puternic seismul de suprafață de 5,7 pe Rihter și au coborât din blocuri pe stradă.

O localnică care stă la etajul 4 a spus că i-au căzut toate paharele pe care le avea într-o vitrină. Cutremurul a produs și pagube.

Clădirea primăriei din Târgu Jiu a fost ușor avariată, după ce cărămizi s-au desprins din clădire și au căzut într-o zonă unde se aflau mai multe mașini.

Cutremurul s-a simțit și la Alba Iulia, dar și în Hațeg, la Hunedoara sau Cluj Napoca.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

Rusia neagă că ar avea planuri de destabilizare a Republicii Moldova: „Aceste afirmații sunt complet nefondate”
Articolul anterior
Un oraș oferă un salariu generos și o casă gratuită cu patru dormitoare ca parte a unui loc de muncă dar nimeni nu vrea să-l accepte
Articolul următor