Panică maximă la Moscova! Decizia luată de oficialii din Rusia

Autoritățile din Ucraina au anunțat că reprezentanții ruși din regiunea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, au început să-și evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, scrie timpul.md.

Potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), reprezentanţii autorităţilor ruse din administraţia regiunii Crimeea îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, informează agenția de presă EFE. Peninsula ucraineană a fost anexată de Rusia în anul 2014.

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat „aşa-zisele autorităţi” din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR, publicat marţi.

Peninsula Crimeea care aparține Ucrainei a fost ocupată în 2014 de autoritățile de la Moscova, care şi-a impus propria administrație în zonă care, nici până în ziua de astăzi, nu a fost reunoscută de comunitatea internaţională.

Forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei

În pofida numeroaselor încercări din partea ruşilor de a asigura populaţiei din regiune securitatea vieţii, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare au încercat în secret față de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, conform datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare.

În același timp, administrația din peninsulă au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

Aceștia au introdus, de asemenea, „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, se precizează în comunicat.

Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări.

În nord-estul țării au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi
Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat marţi că de la sfârșitul lunii august, când a fost declanșată contraofensiva împotriva Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene au preluat sub control peste 300 de localităţi ocupate anterior de Rusia, informează Reuters.

„Din 6 septembrie au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi. Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici”, a afirmat Hanna Maliar pentru presa ucraineană.

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maliar a afirmat că prin datele menţionate mai sus s-a referit la „cifre confirmate”, doar că dimensiunea teritoriilor cucerite în regiunea Harkov este „practic dublă”.

Rușii au atacat Odesa și Nikolaev cu rachete Iskander, în această dimineață

Forțele armate ruse au efectuat lovituri cu rachete în regiunea Odesa și Nikolaev. Invadatorii au tras asupra unei infrastructuri industriale din regiunea Odesa și a unui bloc de apartamente din Nikolaev, informează presa ucraineană.

Ракетный удар по Николаеву

În dimineața zilei de 1 octombrie, trupele ruse au lansat două rachete Iskander în regiunea Odesa. A fost distrusă o instalație de infrastructură industrială. Stația electrică și mai multe clădiri din jur au fost avariate. În plus, într-unul dintre garaje a izbucnit un incendiu, dar a fost stins rapid. Nimeni nu a fost rănit în atac.

Atacul cu rachetă asupra regiunii Nikolaev.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevich, a spus că noaptea trupele ruse au atacat orașul cu rachete S-300. Drept urmare, obuzul a lovit un bloc de locuințe, apartamentele de la etajele 4 și 5 au fost distruse. Au fost avariate și mașinile parcate în curte, iar geamurile din casele din jur au fost explodate.

Potrivit primarului, nu s-au înregistrat victime, unii locatari au suferit răni ușoare.

Pe șantier lucrează utilitățile publice, curăță zona de sticlă și moloz și, de asemenea, eliberează drumul.

Обстрел Николаева
Обстрел Николаева
Обстрел Николаева

Rusia, principala sursă de transferuri bănești în Moldova în semestrul II al acestui an

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de  100 de dolari

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

Studentul Cristian Rizea are probleme! Rectorul a emis un ordin prin care cere exmatricularea lui
Articolul anterior
Prințesa Anne, unica fiică a reginei Elisabeta, alături de suverană în ultimele 24 de ore de viață. A vegheat la căpătâiul mamei
Articolul următor