Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în Ungaria, s-a întâlnit cu refugiații ucraineni

Aflat într-o vizită de trei zile în Ungaria, Papa Francisc a pledat sâmbătă pentru „eradicarea răului indiferenţei”, în timpul unei întâlniri cu refugiaţi, majoritatea ucraineni, relatează Hotnews

Papa argentinian, în vârstă de 86 de ani, cu o sănătate fragilă, a pledat vineri, la Budapesta, împotriva „rigidităţii”, a „închiderilor” şi a tendinţei „de retragere”, într-un discurs adresat premierului naţionalist Viktor Orban, cunoscut pentru politica sa anti-imigranţi.

Sâmbătă dimineaţă, circa 600 de refugiaţi – majoritatea din Ucraina – şi persoane sărace s-au adunat la biserica neogotică Sfânta Elisabeta, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul capitalei Budapesta. O mie de credincioşi au participat, de asemenea, la eveniment în curtea bisericii.

După ce a ascultat diverse mărturii, inclusiv pe cea a lui Oleg Iakovlev, un tată ucrainean a cinci copii care a povestit că a fugit din ţara sa în timpul războiului, papa Francisc a mulţumit populaţiei ungare, în special asociaţiilor religioase, pentru că a primit cu „generozitate” şi „entuziasm atâţia refugiaţi ucraineni”.

Contrar discursului său obişnuit, guvernului Orban îi place să laude ospitalitatea oferită celor care vin din Ucraina vecină, tema centrală a acestei a doua vizite papale în mai puţin de doi ani în Ungaria. 

Din februarie 2022, peste două milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Ungaria, însă doar 35.000 au aplicat pentru statutul de „protecţie temporară” instituit de Uniunea Europeană, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

„Ne simţim în siguranţă aici, mulţi oameni ne ajută”, a declarat Olesia Misiats, o mamă a trei copii, care a părăsit Kievul anul trecut.

Aflată în biserică, alături de fiica şi soţul ei, ea afirmă că este „fericită” de această vizită papală. „Îl respect foarte mult pe papă pentru că se roagă pentru Ucraina, vrea să se termine acest război”, a mai spus ea.

Suveranul pontif s-a întâlnit, de asemenea, în cursul dimineţii cu copii şi cu tineri cu dizabilităţi care au cântat în faţa lui. El a făcut şi o vizită comunităţii greco-catolice, biserică răsăriteană de rit bizantin care recunoaşte autoritatea Romei.

Papa Francisc urmează să susţină un discurs sâmbătă după-amiază (14:30 GMT) pe un stadion unde sunt aşteptaţi să participe aproximativ 11.000 de tineri.

Putin a discutat la telefon cu Lukaşenko despre situaţia din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta.

Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin, scrie Agerpres.

„Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus” pentru a-l informa „despre situaţia din Rusia”, a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

Putin a promis că va zdrobi ceea ce a calificat drept o revoltă armată, după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a preluat controlul oraşului Rostov-pe-Don, în cadrul unei tentative de a înlătura conducerea armatei.

Lupte între armata rusă și mercenarii Wagner pe autostrada care leagă Rostov de Moscova

Aviația rusă a bombardat autostrada M-4, care face legătura între Rostov și Moscova, folosită de mercenarii Wagner în drumul lor spre capitala Federației Ruse, a declarat un oficial de la Kiev, care citează surse media rusești. Conform unor informații încă neconfirmate oficial de autoritățile ruse, armata rusă folosește aviația pentru a lovi convoaiele Wagner, în ciuda traficului auto intens și a faptului că pe acest drum se află multe mașini civile. Pe rețelele sociale au apărut inclusiv imagini cu un avion A-26 al armatei ruse, doborât în zona Voronej, conform digi24.ro.

Ambuteiaj pe autostrada M-4 între Voronej și Moscova

De alfele, conform GeoConfirmed, cel puțin un convoi de trupe Wagner a fost localizat în apropiere de acest oraș, aflat la circa 460 de kilometri de Moscova.

Mercenarii Wagner controlează deja total orașul Rostov, după ce au preluat controlul aeroportului și al comandamentului armatei ruse din regiune.

Purtăm ie cu mândrie! Angajații de la frontiere, în port popular de Ziua Internațională a iei

Angajații Poliției de Frontieră au întâmpinat într-un mod deosebit călătorii la trecerea frontierei de stat. Pentru câteva ore, uniforma de serviciu a fost înlocuită cu ia tradițională, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Astfel ne amintim de tradiţia noastră, moştenită din străbuni.

Astăzi, 24 iunie, este ziua când valorificăm patrimoniul național, prin promovarea cămășii tradiționale ca piesă vestimentară specifică regiunii noastre.

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită IA, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine și a ajuns să fie recunoscută în întreaga lume.

Cinci sate rusești de la granița cu Ucraina au rămas fără curent după ce, spun autoritățile, au fost bombardate de ucraineni
Articolul anterior
Un nou val de cutremure în Turcia
Articolul următor