Papa Francisc: Aruncarea plasticului în apele navigabile este o acţiune ,,criminală”

Aruncarea deşeurilor din plastic în apele navigabile este o acţiune ”criminală” şi trebuie să înceteze dacă umanitatea doreşte să salveze planeta pentru generaţiile viitoare, a spus papa Francisc într-un interviu de televiziune difuzat duminică, potrivit Reuters şi DPA.

În cadrul interviului cu durata de o oră, difuzat de postul de televiziune Channel 3 al televiziunii publice italiene RAI, suveranul pontif a reiterat câteva dintre temele cheie ale pontificatului său – condamnarea cheltuielile excesive pentru armament, apărarea drepturilor migranţilor şi condamnarea rigidităţii ideologice a conservatorilor din cadrul Bisericii, scrie agerpres.ro.

Papa Francisc, care a făcut din tema protejării mediului înconjurător unul dintre fundamentele pontificatului său, a povestit că, la un moment dat, s-a întâlnit cu mai mulţi pescari italieni care i-au spus că au descoperit multe tone de plastic în Marea Adriatică. La următoarea întâlnire, aceştia i-au relatat că au descoperit o cantitate de două ori mai mare şi şi-au asumat sarcina de a ajuta la curăţarea parţială a apelor.

”Aruncarea plasticului în mare este un gest criminal. Distruge biodiversitatea, distruge planeta, distruge totul”, a spus papa Francisc.

”Protejarea creaţiei este un (proces) educaţional în care trebuie să ne implicăm”, a adăugat suveranul pontif, menţionând o melodie a cântăreţului brazilian Roberto Carlos, în care un băiat îşi întreabă tatăl ”de ce nu mai cântă râul”, iar tatăl îi răspunde ”pentru că l-am distrus”.

Rugat să ofere mai multe detalii despre gusturile sale muzicale, papa Francisc, care a făcut o vizită-surpriză la un magazin de muzică din Roma luna trecută, a spus că în general preferă muzica clasică, dar şi tangoul.

Întrebat dacă a dansat tangou în tinereţe pe când se afla în Argentina natală, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a răspuns astfel: ”Un porteno care nu dansează tangou nu este un porteno”. „Porteno” este un cuvânt spaniol care desemnează locuitorii din Buenos Aires, oraşul natal al suveranului pontif.

Drept răspuns la o întrebare despre război, papa Francisc a spus: ”Gândiţi-vă puţin! Dacă am sista producţia de arme pentru un an, am putea hrăni şi educa întreaga omenire. Ne-am obişnuit cu războaiele. Este dur, dar acesta este adevărul”.

Suveranul pontif nu a oferit detalii despre sursa datelor statistice pe care le-a menţionat, dar cu alte ocazii a făcut apel la interzicerea totală a armelor nucleare, argumentând că şi simpla posesie a acestora în scopuri disuasive este imorală.

Liderul de la Vatican a făcut apel ca bugetul pentru înarmare să fie redirecţionat pentru sprijinirea persoanelor nevoiaşe şi pentru cercetare, astfel încât să poată fi prevenite viitoare pandemii.

Papa Francisc a făcut din nou apel la Uniunea Europeană să distribuie migranţii care ajung în Italia şi Spania venind din Africa de Nord către toate ţările din UE, pentru a nu se crea o presiune excesivă doar asupra câtorva state.

Interviul, realizat de gazda popularei emisiuni duminicale ”Che Tempo Che Fa”, Fabio Fazio, a fost difuzat printr-o transmisiune prin satelit între studiourile RAI din Milano şi vila Santa Marta, reşedinţa papei din Vatican.

Papa Francisc a renunţat la apartamentele vaste, dar izolate, situate în Palatul Apostolic din Vatican, folosit de predecesorii săi. Suveranul pontif locuieşte într-un apartament modest din vila Santa Marta, servind de obicei masa în spaţiul comun şi mergând singur cu liftul.

Suveranul pontif spune că a ales să locuiască acolo întrucât ”nu era un sfânt” asemenea predecesorilor săi şi pentru că are nevoie să se afle în mijlocul oamenilor pe cât de mult posibil. Suveranul pontif a mai spus că are prieteni ”puţini, dar adevăraţi”.

Potrivit DPA, în cadrul aceluiaşi interviu, întrebat de Fabio Fazio de ce crede că Dumnezeu ar permite suferinţa copiilor, papa Francisc a răspuns astfel: ”Nu am nicio explicaţie pentru acest lucru. Am credinţă şi încerc să-L iubesc pe Dumnezeu, creatorul meu. Dar la întrebarea de ce suferă copiii, nu am niciun răspuns”.

Suveranul pontif a mai spus că, în opinia sa, bârfa şi agresivitatea reprezintă pericole mari în societatea noastră.

Papa Francisc a condamnat agresivitatea din vremurile actuale, aşa cum este prezentă ea, de exemplu, la copii. ”Mă gândesc la şcoli, la agresivitate”, a mai spus liderul de la Vatican.

Câteodată, agresiunea vine din lucruri mărunte, cum ar fi bârfa, o practică pe care suveranul pontif a condamnat-o sever şi cu alte ocazii.

Defăimarea poate destrăma familii şi comunităţi. ”Bârfa distruge identitatea”, a avertizat papa Francisc, scrie DPA.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Amintirea unei copilării dureroase: Hugh Jackman a distribuit o fotografie oferită de mama sa, care l-a abandonat
Articolul anterior
Semafoarele inteligente promit să rezolve problema ambuteiajelor, dar nu sunt decât un vis frumos pentru țara noastră
Articolul următor