Papa Francisc împlinește 85 de ani

Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) s-a născut la 17 decembrie 1936, în capitala argentiniană, Buenos Aires, într-o familie de italieni. Tatăl său, Mario Bergoglio, a fost contabil, iar mama sa, Regina Sivori, se ocupa de casă și de creșterea celor cinci copii pe care îi aveau, scrie radiochisinau.md.

A obținut diploma de licență ca tehnician chimist, apoi a ales să devină preot, urmând seminarul diecezan. Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciat în Societatea lui Iisus (Ordinul Iezuit). Și-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, și-a dat licența în filosofie la Colegiul San José din San Miguel.

A fost profesor de literatură și psihologie la Colegiul Inmaculada din Santa Fé, între 1964 și 1965, discipline pe care le-a predat și la Colegiul del Salvador din Buenos Aires (1966). Din 1967 până în 1970 a studiat teologia și a susținut licența tot la Colegiul San José. Pe 13 decembrie 1969, a fost hirotonit preot de arhiepiscopul Ramón José Castellano. Și-a continuat pregătirea între anii 1970 și 1971 în Spania, iar pe 22 aprilie 1973 a făcut profesiunea solemnă la iezuiți. Revenit în Argentina, a fost maestru de novici în San Miguel, profesor la Facultatea de Teologie, consilier al Provinciei Societății lui Iisus și rector la Colegiu.

Pe 31 iulie 1973 a fost numit provincial al iezuiților din Argentina. Între anii 1980 și 1986, a fost din nou rector la Colegiul San José, pe lângă munca de paroh în San Miguel. În martie 1986 a mers în Germania să își termine teza de doctorat; apoi, a fost trimis la Colegiul del Salvador din Buenos Aires și ulterior la biserica iezuiților din Cordoba, ca director spiritual și confesor. În 20 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. Pe 27 iunie a fost consacrat episcop. A fost numit vicar episcopal al zonei Flores, iar pe 21 decembrie 1993 a devenit vicar general al arhidiecezei.

Pe 3 iunie 1997, a fost numit arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires, iar după nouă luni, la moartea cardinalului Quarracino, a devenit succesorul său ca arhiepiscop, primat al Argentinei, mare cancelar al Universității Catolice și Ordinarius pentru credincioșii de rit oriental care locuiau în Argentina și nu aveau episcop de rit propriu. A fost creat cardinal, la 21 februarie 2001, de către papa Ioan Paul al II-lea. În octombrie 2001 a fost numit relator general pentru cea de-a zecea adunare generală ordinară a Sinodului episcopilor, dedicată slujirii episcopale. În 2002 a refuzat numirea de președinte al Conferinței episcopale argentiniene, dar în 2005 a fost ales și apoi reconfirmat pentru încă trei ani, în 2008. Jorge Mario Bergoglio, în calitate de arhiepiscop de Buenos Aires, a realizat un proiect misionar centrat pe comuniune și evanghelizare. Planul avea patru obiective principale: comunități deschise și fraterne; laici informați cu roluri de conducere; evanghelizare adresată tuturor locuitorilor orașului; asistență oferită săracilor și bolnavilor.

În septembrie 2009, a lansat la nivel național campania de solidaritate pentru bicentenarul independenței Argentinei: două sute de opere de caritate, de realizat până în 2016. Alegerea lui Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, în fruntea Bisericii Catolice, sub numele de papa Francisc a avut loc la 13 martie 2013. El i-a succedat papei emerit Benedict al XVI-lea (85 de ani), a cărui retragere a intrat oficial în vigoare la 28 februarie 2013. În perioada 31 mai-2 iunie 2019, papa Francisc s-a aflat în România, în cea de-a 30-a călătorie apostolică din pontificatul său.

O fetiță de 12 ani, în stare gravă la spital. S-a intoxicat cu monoxid de carbon

O fetiţă de 12 ani a ajuns la spital, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la un cazan defect, care funcționa pe bază de combustibil solid. Cazul a avut loc marţi, 21 martie, într-o locuință din localitatea Izvoare, raionul Fălești.

copil-perfuzie-1 | Unica.md

Minora a fost transportată la spital, fiind în stare inconștientă. În prezent, pacienta este în stare gravă, dar stabilă. Potrivit IGSU, incendiu în încăpere nu s-a produs. Cazul este investigat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor despre necesitatea respectării regulilor de utilizarea a surselor de încălzit locuințele, cum ar fi cazanele, dar și sobele alimentate cu combustibil solid și gazos. Mai mult, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe.

Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, cetățenii sunt rugați să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol.

Potrivit IGSU, de la începutul anului, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon au avut de suferit 61 de persoane, dintre care 30 de copii, iar o persoană a murit.

Noi reguli anunțate în UE: Tinerii își vor putea lua permisul auto la 17 ani

Tinerii din UE vor putea să susțină examenul pentru obținerea permisului la vârstă 17 ani, anunță comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Însă există câteva condiții.

Potrivit unei directive europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obținerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârstă majoratului.

Nouă directiva va introduce și o perioada de proba pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor de către șoferi.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreagă Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

Aceste prevederi ar putea intră în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat Adina Vălean.

Apar regului noi și pentru șoferii de peste 70 de ani. Aceștia ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă. Ad

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țară lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a sofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

sursa

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Nikita, 20 de ani, un activist din Ijevsk, vestul Rusiei, a fost reținut de poliție, duminică, 19 martie, în Parcul Kirov, și acuzat de „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”, relatează Libertatea.ro, conform IdelReal.

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Sâmbătă, în parcul Kirov din orașul din Republica Udmurtia, angajații de stat au fost aduși la un „festival” dedicat aniversării anexării Crimeei și sprijinului pentru războiul din Ucraina.

A doua zi, Nikita a mers în același loc cu un afiș în mâini, pe care scris: „Îmbrățișează-mă dacă ești împotriva războiului”. Și chiar a avut succes, mai mulți tineri dialogând cu el. Acțiunea nu a fost pe placul poliției, care l-a săltat și l-a dus la secție, fără nicio explicație. A

fost acuzat de încălcarea articolului 20.3.3 din Codul Contravențiilor Administrative, „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”. A fost eliberat. Încă nu a fost programată o ședință de judecată.

Videoclipul acțiunii sale s-a răspândit în toată țara. A fost publicat de jurnalista Katerina Gordeeva, de cântăreața Monetocika și de mii de ruși care, probabil, și-ar fi dorit să-l îmbrățișeze pe Nikita.

27 de oameni au murit într-un incendiu la o clinică de psihiatrie din Osaka
Articolul anterior
Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă pentru a investiga corectitudinea administrării vaccinurilor
Articolul următor