Părintele Ioan Ciuntu ne spune cum ar trebui sărbătorit Paștele Blajinilor

De Paștile Blajinilor, creștinii trebuie să se abțină de la mese copioase, băuturi tari și ar fi bine să dea de pomană în special oamenilor săraci lipiți pământului.

Totodată, în al doilea an de pandemie COVID-19, creștinii sunt sfătuiți să pomenească răposații acasă sau la biserici, în rugăciune și aprinzând o lumânare de sufletul celor care au trecut în lumea celor drepți, susține preotul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Ortodoxe Române „Sfânta Teodrora de la Sihla”, protoiereu-mitrofor, transmite IPN.

„Sărbătoarea Paștile Blajinilor este una importantă pentru sufletul uman, pentru cei care s-au bucurat de viață, au muncit cot la cot, au gustat din bucuriile, dar și din necazurile vieții. Așa se întâmplă că la mormintele celor scumpi și dragi este cu neputință de ajuns. 

E bine cine a reușit să mai îngrijească de morminte, pentru că unii oameni nici acest lucru nu au reușit să îl facă. Este mai trist că este cu neputință să ajungem la morminte cu o sfântă slujbă, este important pentru noi acest detaliu. Omul care mai ieri cu fizicul și cu sufletul s-a bucurat de viață, nu mai este astăzi printre noi. 

Îl avem în memoria și gândurile noastre, dar, cu regret, la rămășițele lui pământești nu putem ajunge. Pe de o parte, înțelegem aceste restricții, dar, pe de altă parte, sufletul și inima nu le acceptă”, a spus parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Potrivit preotului, biserica ne îndeamnă ca în zilele acestea să nu cădem în deznădejde. „Noi, cei care mai facem umbră pe pământ, este important să îi avem pe cei răposați în memorie, în conștiința, în inima noastră și în rugăciunile noastre”, spune părintele Ioan Ciuntu.

Parohul îi sfătuiește pe creștini ca în orașe oamenii să meargă la cimitire în alte zile decât Paștile Blajinilor, pentru a evita aglomerația – de exemplu, în ziua nașterii, a morții, a numelui sau a îngerului păzitor. „Să mergem la cimitir, să punem o floare și să ne reîntoarcem cu mintea spre cei care au plecat dintre noi și să facem ceea ce nu au reușit să facă cei răposați, atunci când au fost în viață”, a adăugat preotul Ioan Ciuntu. 

Totodată, părintele este de părerea că la sate, acolo unde este mai puțină lume, nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19 sau în localitățile în care s-au înregistrat puține cazuri de îmbolnăviri, autoritățile publice locale ar trebui să le permită credincioșilor să pomenească morții în cimitire, dar cu respectarea măsurilor de protecție. 

„Năravul pandemiei merge mai departe, trebuie să avem grijă ca cei care sunt în preajma noastră să fie în viață și să fie plini de viață”, a relevat preotul Ioan Ciuntu.

În același timp, părintele a remarcat că avem niște probleme la capitolul pomană și la alte activități de genul acesta, iar pandemia ne dă niște lecții de viață și ne pune la respect, în aceste cazuri. „Noi exagerăm nu doar la pomeni, dar și la cumetrii, nunți, cu mese copioase, ieșite din comun, exagerate absolut. 

E bine ca să fim cu luare aminte atunci când este vorba și despre mesele de pomenire. Dacă venim cu o pomană, venim nu doar pentru lumea deosebită, pentru prieteni și cu daruri mari și scumpe. Faceți aceste pomeni cu lumea necăjită, care s-ar bucura enorm de mult pentru un colăcel sau pentru o îmbrăcăminte călduroasă. Vorbiți-i numele și spuneți-i să se roage pentru persoana X sau Y. 

Din păcate, unii oameni nu vor să asculte, eu au o concepție greșită, luând cu asalt piețele. Totul trebuie să fie modest și cu gânduri senine. Să lăsăm alcoolul – dacă ne amețim mințile cu băuturi tari, nu înseamnă că suntem foarte aproape de cei duși din viață”, a ținut să menționeze parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Moldovenii, îndemnați să sărbătorească Ziua Europei, pe 9 mai

Acum șapte decenii, la 9 mai 1950, a fost pusă piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană. Și în Republica Moldova în această zi este marcată Ziua Europei. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către toți cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra pacea, scrie radiomoldova.md.

„Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai. Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, a menționat Maia Sandu.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a îndemnat moldovenii să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai la Chișinău și pe 19 mai – la Bălți.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni! Este ziua în care ne reamintim că solidaritatea ne face mai puternici”, a spus Ambasadorul UE in Moldova, Jānis Mažeiks, într-un apel video.

Amintim că în 2023, Ziua Europei a fost marcată printr-o serie de evenimente pe parcursul lunii mai. Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău pe 13 mai. În aceeași zi, a avut loc și concertul din PMAN.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante

Un adolescent în vârstă de 17 ani, din Pașcani, a decedat după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Medicii au încercat să îi salveze viața, dar eforturile au fost în zadar, scrie adevarul.ro.

Conform informațiile apărute până în prezent, se pare că tânărul era consumator de băuturi energizante.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz

Un tânăr în vârstă de 17 ani a murit subit luni noaptea, 23 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Băiatul, care era elev în clasa a Xl-a la un liceu din municipiul Pașcani, a ajuns de urgență la spital după ce i s-a făcut rău într-un mijloc de transport în comun.

Medicii au încercat să-i salveze viața și l-au resuscitat timp de două ore. Cu toate acestea, eforturile au fost zadarnice iar doctorii au fost nevoiți să declare decesul. 

Conform informațiilor apărute până în prezent, se pare că adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante, extrem de periculoase pentru organism, mai ales în cazul în care există și alte patologii necunoscute.

La data de 23 aprilie anul curent, Poliția Municipiului Paşcani a fost sesizată de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că un tânăr, de 17 ani a decedat la unitatea respectivă. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acestuia i s-a făcut rău în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului Pașcani. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, acesta fiind transportat la spital. Ulterior, în urma manevrelor de resuscitare, cadrele medicale au constatat decesul tânărului.

Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost dispusă efectuarea necropsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere de culpă” a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Băuturile energizante, o adevărată bombă cu ceas

Conform cadrelor medicale, băuturile energizante pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă și de patologii nedescoperite.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurițe de zahăr conține o astfel de băutură. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

Studenții de la USM vor susține online examenele din sesiunea de vară
Articolul anterior
Cimitirele din Chișinău se deschid de Blajini
Articolul următor