Parlamentul a adoptat Rezoluția Adunării ”Moldova Europeană”

Parlamentul a adoptat, în ședința plenară de ieri, Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”. Hotărârea a fost votată de 55 de deputați, informează TRIBUNA.

Astfel, Parlamentul susține integral cerințele cetățenilor Republicii Moldova incluse în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023. Documentul declară în continuare ireversibilă calea de integrare și aderare europeană drept proiect de prioritate naţională al Republicii Moldova și cheamă întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Parlamentul invită societatea civilă, partidele politice parlamentare şi extraparlamentare să sprijine necondiţionat, indiferent de viziunile lor politice, implementarea cerințelor formulate în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, precum și a angajamentelor asumate în cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 3 martie 2022. De asemenea, sunt invitați liderii de opinie să comunice oamenilor despre obligaţiile şi beneficiile Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea PAS Proiectul de hotărâre intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că, la 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat Adunarea „Moldova Europeană”, un eveniment de importanță națională, organizat de autorități la inițiativa președintei Maia Sandu. Cei peste 80 de mii de cetățeni din întreaga țară care au participat la eveniment, dar și conaționali din 33 de orașe europene și-au exprimat susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Cetățenii prezenți la Adunarea „Moldova Europeană” au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Zeci de milioane pentru organizarea parlamentarelor de anul viitor

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare de anul viitor sunt planificați peste 180 de milioane de lei. Cifra se regăsește în bugetul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Banii sunt prevăzuți pentru tipărirea buletinelor de vot, invitații la votare, legitimații, liste electorale, articole promoționale pentru campania de informare, ștampile, cabine de vot și alte cheltuieli.

De asemenea, din acești bani vor fi organizate secțiile de votare, inclusiv peste hotarele țării. Este prevăzută și remunerarea funcționarilor electorali.

În bugetul CEC pentru 2025 este prevăzut și devizul de cheltuieli pentru implementarea parțială a votului prin corespondență: 17 milioane de lei.

În bugetul CEC se regăsește și bugetul pentru organizarea alegerilor locale noi. Este vorba despre circa 11 milioane de lei. Alte peste 62 de milioane de lei vor fi îndreptați spre finanțarea partidelor politice.

În total, bugetul Comisiei Electorale Centrale pentru anul viitor este în mărime de peste 341 de milioane de lei. Bugetul estimat va fi transmis Guvernului pentru a fi inclus în proiectul bugetului de stat și Parlamentului.

S-a scumpit gazul! Cu cât vom plăti mai mult din 1 decembrie

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate vor intra în vigoare la data de 1 decembrie, transmite IPN.

Potrivit reprezentanților ANRE, decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.

Prețurile reglementate de ANRE, fără TVA, aplicabile în funcție de punctele de livrare sunt următoarele:

– intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 11 011 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 11 101 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 11 220 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 12 267 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 15 502 lei/1000 m3.

Amânarea majorării prețurilor ar duce la pierderi financiare majore pentru furnizor, iar în lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale, susțin responsabilii ANRE.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Te trec fiorii! Motivul pentru care giganții din domeniul tehnologiei sunt interesați de reglementarea inteligenței artificiale
Articolul anterior
Cine a luat locul lui Vasile Bolea
Articolul următor