Parlamentul Rusiei a votat pentru încetarea colaborării cu CEDO

Parlamentul Rusiei a adoptat marți un proiect de lege care pune capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în țară, o ruptură provocată de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Reuters.

Plângere la CtEDO. Pașii ce trebuie urmați – Ziarul de Gardă

Astfel se elimină o cale legală pe care rușii, inclusiv opozantul Alexei Navalnîi, au folosit-o în trecut pentru a aduce în instanța europeană cazuri importante care au fost respinse de tribunalele naționale, transmite digi24.ro.

Camera inferioară a Parlamentului, Duma, a aprobat două proiecte de lege – unul care scoate țara de sub jurisdicția CEDO și al doilea stabilește 15 martie ca termen limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după acea dată nemaifiind puse în aplicare.

Proiectele de lege au fost adoptate aproape în unanimitate, doar un deputat din Partidul Comunist votând împotrivă.

Ele trebuie să fie semnate de președintele Vladimir Putin înainte de a deveni lege.

În 2017, CEDO a decis ca Moscova să plătească despăgubiri supraviețuitorilor unei luări de ostatici care au suferit în urma intervenției serviciilor de securitate, atunci când au luat cu asalt o școală ocupată de militanți islamiști, în 2004.

Intervenția din orașul Beslan s-a încheiat cu un adevărat măcel. Peste 330 de ostatici – dintre care 180 erau copii – și-au pierdut viața.

În februarie 2021, CEDO a hotărât că Navalîi, principala figură a opoziției din țară, ar trebui eliberat din penitenciar, după ce a fost închis pentru acuzații pe care le-a descris ca fiind motivate politic.

Moscova a descris decizia CEDO drept „ilegală”.

Rusia a fost admisă în Consiliul Europei, care a fost fondat după cel de-Al Doilea Război Mondial cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Europa, în timpul președinției lui Boris Elțin, în 1996.

După anexarea Crimeei în 2014, Rusiei i s-a retras de dreptul de vot în Parlamentul Consiliului.

Pe 15 martie, Consiliul Europei a decis excluderea Rusiei din organizația din care face parte CEDO, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, în februarie.

Moscova a declarat atunci că a decis independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care regulile Consiliului Europei o interzic.

Maria Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomației române care a salutat „limba română” în legislația națională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului „restabilire a adevărului științific”. Într-o postare pe Telegram, Zaharova, insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940, scrie www.deschide.md.

TV8.md - Zaharova: Decizia Moldovei de a interzice panglica Sfântul  Gheorghe provoacă indignare

Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia?

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.

Autoritățile de la Chișinău rămân ferme pe poziția de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.

Șeful statul susține că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menționează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

Un medic cu ani de experiență din Chișinău s-a stins din viață

Medicul anesteziolog-reanimatolog, Andrei Sorici, a murit la vârsta de 58 de ani. Anunțul trist a fost făcut de IMSP SCM „Gheorghe Paladi”.

Foto: Facebook

„Timp de 25 de ani a activat în cadrul instituției noastre, participând la salvarea vieții pacienților, fiind apreciat de către colegi și pacienți.

Aducem sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor și colectivului în care a activat.

Lumina veșnică!”, au scris reprezentanții IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, pe pagina de Facebook.

O femeie din Căușeni, ucisă de propriul soț. Individul a sunat la poliție

Un individ a chemat vineri la Poliția, anunțând că soția sa este inconștientă. La fața locului, s-a stabilit că femeia a fost înjunghiată.

Crima urmata de sinucidere, in Franta. Romanca ucisa de propriul sot, care  apoi si-a luat

Totul s-a întâmplat într-o localitate din raionul Căușeni. Ofițera de presă a Poliției locale, Mariana Didenco, a comunicat pentru realitatea.md că oamenii legii au fost alertați în jurul orei 9:00.

„Preliminar, polițiștii au stabilit că între o femeie de 64 de ani și soțul acesteia de 66 de ani s-a iscat un conflict, ca urmare bărbatul i-a aplicat mai multe lovituri cu cuțitul în regiunea gâtului, iar în consecință, femeia a decedat până la sosirea ambulanței”, a precizat ofițera.

Bănuitul a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Conform legislației în vigoare, individul riscă până șa 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.

Bolnavi cu forme grave de cancer, vindecați cu ajutorul unui tratament revoluționar, în România: ,,Ratele de succes sunt remarcabile”
Articolul anterior
Copiii șoferului decedat în accidentul de lângă Bardar, se află în stare gravă
Articolul următor