Pasha Parfeni, acuzat că ar fi plagiat melodia ”Soarele și Luna”

Iubitorii de muzică deja s-au strîns în orașul Liverpool, cunoscut drept patria formației Beatles, unde anul acesta va avea loc Eurovision Song Contest, scrie noi.md.

Dea lungul timpului, concursul a devenit un eveniment important pentru cultura populară europeană și a dat naștere multor cariere muzicale internaționale.

Concursul a debutat în 1956 și are loc în fiecare an, cu excepția celor cu războaie sau pandemii. În 2023, concursul se va desfășura la Liverpool (Anglia) în perioada 9-13 mai 2023, iar finala va avea loc pe 13 mai. Cel care în acest va reprezenta Republica Moldova la concurs este Pasha Parfeni cu melodia ”Soarele și Luna”.

Deși pregătirile pentru concurs au intrat pe ultima sută de metri, totuși unele voci spun că melodia lui Pasha Parfeni – ”Soarele și Luna” ar fi plagiată de la cîștigătorii de anul trecut și anume Kalush Orchestra – ”Stefania”.

Producătorul muzical, Serghei Orlov, a făcut lumină în acest caz. ”Da, eu de multe ori am fost la Eurovision. Cred că este de 7 ori. Ce pot să spun? În 66 de ani de existență a Eurovision, niciodată nu a fost dovedit plagiatul unei melodii, deși au existat foarte multe scandaluri. Eu nu văd nici un plagiat acolo … Cuvîntul plagiat este o noțiune foarte clară. Ar trebui să coincidă un anumit număr de note, în același aranjament. Acest cîntec nu are nimic de-a face cu plagiatul. Poate că Pasha a fost puțin impresionat de acel vibe, acea atmosfera pe care Kalush a creat-o anul trecut, pentru că stilistic-da, ca să spunem așa, sînt motive folclorice într-un ritm la modă. În general, același lucru l-au avut și Kalush Orchestra anul trecut. Dar aici nu miroase deloc a plagiat, după părerea mea”, a spus Orlov. Reamintim că Eurovision 2022 a fost cîștigat de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 datorită fraților Advahov și trupei „Zdob și Zdub”, care au cîntat „Trenulețul”. În 2017, băieții de la Sunstroke Project au obținut cel mai bun rezultat pentru Republica Moldova, locul 3, cu „Hey Mamma”. În acest an Noi.md promite detalii picante din spatele cortinei concursului.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Obiecte interzise, depistate asupra unui minor la protestul din Capitală
Articolul anterior
Ce-ar fi făcut Maia Sandu dacă Rusia ar fi atacat R. Moldova? Răspunsul președintelui
Articolul următor