Paștele Catolic 2022: La Vatican, Papa Francisc a spus în ucraineană „Hristos a Înviat!”

Peste un milion şi jumătate de români, alături de alţi peste un miliard de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume, sărbătoresc la 17 aprilie Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfăşoară fără restricţii, după ce în precedenţii doi ani, ceremoniile religioase au fost restrânse, din cauza pandemiei.

Papa Francisc cere ca ''strigătul de pace'' pentru Ucraina să se facă auzit  în acest ''Paşte în vremuri de război'' (video) - Financial Intelligence

Paştele pe care îl celebrează duminică credincioşii romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creştinilor ortodocşi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii romano-catolici şi reformaţi iau parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă.

Fostul primar răpit de la Melitopol şi trei parlamentari ucraineni, alături de Papă

La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricţii, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioşilor. Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul şi cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul oraşului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forţele ruse, dar ulterior a reuşit să fie eliberat), şi trei parlamentari ucraineni.

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” şi a remarcat că, în timp ce „mulţi scriitori evocă frumuseţea nopţilor înstelate, nopţile de război, însă, sunt străbătute de acele fascicule luminoase care anunţă moartea”, relatează The Guardian.

Adresându-se direct primarului din Melitopol, Ivan Federov, şi parlamentarilor ucraineni Maria Mezenţeva, Olena Homenko şi Rustem Umerov, el a spus: „În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toţii ne rugăm. Ne rugăm pentru voi şi alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferinţa voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră şi rugăciunea noastră şi să vă spunem să aveţi curaj şi că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”

El şi-a încheiat mesajul spunând în limba ucraineană „Hristos a înviat!”. 

sursa: www.trm.md

​Incendiu la o rafinărie din Rusia. Circa 100 de metri pătrați au ars

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia: Circa 100 de metri pătrați au ars

„În regiunea Rostov, orașul Novoșahtinsk, a fost primit un mesaj la ora 10:24 a.m., ora Moscovei, despre un incendiu pe teritoriul unei uzine de prelucrare a produselor petroliere”, a precizat ministerul, transmite tv8.md.

Incendiul a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și a fost stins aproximativ o oră mai târziu, a relatat agenția de știri Interfax, adăugând că mica rafinărie aparținea unei companii numite Resource LLC.

Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost cauzat de o „încălcare a procesului tehnologic”.

Novoșahtinsk se află la aproximativ nouă km de granița cu Ucraina. O altă rafinărie din Novoșahtinsk a fost lovită de două drone în iunie anul trecut, în ceea ce autoritățile au numit „acțiuni teroriste de la granița de vest”, cu referire la Ucraina.

Incendiul de miercuri a fost al doilea în două zile produs la o rafinărie rusă, după incidentul de marți de la o unitate Lukoil din Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

O moldoveancă și doi copii minori au decedat în cutremurul din Turcia

În urma cutremurului din Turcia, un cetățean al Republicii Moldova și doi copii au murit.

Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri  distruse – Evenimentul Zilei

În prezent, MAEIE informează despre decesul în orașul Hatay a 3 cetățeni ai Republicii Moldova: o femeie de 36 de ani și 2 copii minori. Vorbim despre membrii aceleiași familii.

MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii, membri ai aceleiași familii. „Reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) transmite următoarele actualizări cu privire la situația cetățenilor Republicii Moldova afectați de cutremurele produse în Republica Turcia. Responsabilii de la ambasada țării noastre la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii”, menționează MAEIE.

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică.

De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, informăm că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Totodată, în dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori ai Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Kim cel fără teamă: „Rușii și separatiștii pro-ruși au început să se împuște între ei, sunt arestări în masă”
Articolul anterior
Un bărbat cu numele de familie Navalny a fost împușcat de ruși la Bucea. Acesta era originar din același sat cu tatăl opozantului rus Alexei Navalny
Articolul următor