„Păstrați iubirea”! Maestrul Eugen Doga, întâlnire emoționantă cu studenții Universității de Stat din Moldova

Întâlnire-eveniment la Universitatea de Stat din Moldova. Invitatul de onoare care a făcut agenda zilei de 23 februarie 2023 a fost compozitorul Eugen Doga. „O premieră pentru usm-iști, o premieră și pentru celebrul artist care trăia un frumos vis de a vizita într-o zi una din cele mai prestigioase instituții de învățământ din Republica Moldova. S-a întâmplat. S-a întâmplat de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Iar genericul frumoasei ocazii nu putea fi altul decât îndemnul la iubire „Păstrați iubirea”, pentru că iubirea, crede maestrul, este viața. „Păstrați iubirea”, este de altfel și titlul unei frumoase creații a compozitorului Eugen Doga, pe care au cântat-o inițial Anastasia Lazariuc și Iurie Sadovnic, ulterior fiind interpretată de mai mulți artiști îndrăgiți de la noi și din România, menționează reprezentanții USM.

„Artistul a intrat în prestigioasă Aulă „Regina Maria”, mai curând, o carte de vizită a Universității, într-o mare forță, în aplauzele frumosului public, alcătuit din studenți, într-un număr nesperat de mare, cadre didactice, directori ai institutelor de cercetare și, pur și simplu, admiratori ai maestrului și creației sale. Maestrul Doga a intrat în sala arhiplină, cu aceeași încântare și dor de întâlnire cu publicul său drag, iar forța sa venea, în primul rând, din aprecierea pe care o primea, o simțea și o trăia, care se bazează pe fapta sa sale – muzica, prin credibilitatea și frumusețea actului de creație, reactualizate mereu prin autenticitatea, originalitatea și unicitatea sa.

A fost întâmpinat de prorectorul USM, dr.hab. Aurelia Hanganu, dar și de directorul Institutului Cultural Român (ICR) „M. Eminescu”, la Chișinău, invitat pentru a participa la o întâlnire caldă, prietenoasă cu maestrul compozitor Eugen Doga.

„Vă mulțumesc pentru inițiativa frumoasă de a mă invita la Universitatea dumneavoastră, pentru că eu duc mereu dorul de a comunica cu lumea, cu lumea frumoasă, iar venirea mea la Universitatea dumneavoastră era un vis al meu”, a spus maestrul Eugen Doga, salutându-i pe cei prezenți, care au umplut sala până la refuz, în special, pe cei tineri, care mai au în suflet dorința și înțelegerea de a păstra frumusețea.

Eugen Doga și-a început discursul său cu îndemnul de a păstra iubirea. „Într-adevăr, nu există nimic pe lumea aceasta fără ca să fie la mijloc iubirea și, în primul rând, iubirea față de sine”, deși știe că e foarte greu să revii la acest „eu”. Trebuie să avem aceasta bucurie pentru a câștiga războiul cu sine, în primul rând, susține maestrul Doga, argumentând că omul care nu se iubește pe sine, nu poate iubi pe alții. „De aceea, am ales această zi, foarte simbolică de altfel – ziua îndrăgostiților. Să fim îndrăgostiți de sinele nostru, care are o mare desfășurare – mama, tata, casa, satul, orașul, adică locul de naștere, țara, lumea, oamenii buni, pentru că binele trebuie cântat și eu toată viața mă strădui să cânt binele și frumusețea, frumusețea lumii, omului, pacea și dragostea”, a remarcat compozitorul Eugen Doga.

Maestrul a făcut o incursiune în istoricul vieții sale, vorbindu-le tinerilor cum a ales calea muzicii, itinerarul și treptele pe care le-a parcurs în destinul său de om al muzicii, pornind de la dragul său sat Mocra, având încă din copilărie marea ambiție de a atinge un scop în viață, de ajunge cineva, cum spunem noi, moldovenii. După cele 7 clase pe care le-a făcut în sat, asociindu-le și cu cei 7 ani de acasă, fabuloasă această remarcă, nu știa ce cale să aleagă în viață. Iar mama, foarte simplu, i-a zis: Om să fii. „Și eu cred că acesta este cel mai bun program sau îndemn pentru un copil, pe care poate să-l de-a o mamă. Sărmanele mamele noastre… Atunci nu știam de scripcă, de pian, habar nu aveam de așa ceva, dar era această povață a părinților noștri, această înțelegere de a fi om. Ce înseamnă a fi om? Înseamnă a fi cel care se ameliorează pe sine, în interior. Aici este câmpul unde se duce toată lupta, aici se întâmplă bucuriile, aici tot tezaurul se adună. Suntem tentați mereu să spunem că toată lumea este rea, dar în principiu trebuie să avem această bucurie pentru câștiga războiul cu sine”, a relevat cu o anumită doză de resemnare și îndemn maestrul Doga.

Artistul a donat Universității de Stat trei volume „Dialogurile Dragostei. Eminescu-Veronica Micle”, care includ aproape 100 de arii și romanțe. De asemenea, a donat volumul autobiografic „Viața mea așa cum a fost să fie”, cd-uri, care speră că vor găsi locul pe una din polițele fondului valoric al Bibliotecii USM.

Deliciul și surpriza zilei au fost și elevii de la Școala de Muzică care poartă numele compozitorului Eugen Doga. Au încântat publicul cu creații ale maestrului, printre care „Cascadele Parisului” și „Pârâiașul”, „Lamento”, „Dialoguri”, „Gramofon”, celebrul „Vals” din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, „Sârba”. Maestrul le-a mulțumit elevilor pentru acest frumos gest, felicitând directorul Liceului, profesorii, pentru iscusința lor de a descoperi și cultiva talentul și pentru implicarea lor în educarea copiilor talentați prin muzică. „Avem o mulțime de talente, dar nu știm să le promovăm în lume”, a declarat compozitorul.

Directorul interimar al ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a exprimat onoarea de a fi alături de maestrul Eugen Doga în această zi specială și să redescopere o parte din acest „univers” profund și prea puțin explorat. Dl Narcis Afrăsinei i-a mulțumit compozitorului pentru privilegiul de a ne putea bucura de creația sa, relevând rolul extraordinar pe care-l are artistul în a uni spațiul cultural românesc. „Eu cred că Dumnezeu alege să comunice cu noi prin diverse canale, iar talentul sădit în cel ce a devenit mai apoi maestrul Eugen Doga este doar un mod prin care Creatorul ne descoperă perfecțiunea, armonia și dragostea pe care o are pentru noi toți. Chiar dacă Eugen Doga este Universal, pentru că limbajul muzicii transcede granițele unei singure națiuni, Eugen Doga este mai întâi de toate român. Ba chiar un mare român, cu care ne mândrim”, a spus directorul ICR, Chișinău.

Studenții au declarat că s-au bucurat foarte mult când au aflat că va veni Eugen Doga la Universitate. Și-au dorit foarte mult să-l vadă și au așteptat cu nerăbdare această zi. Emoțiile și le-au exprimat diferit – aplauze, flori, dorința de a imortaliza clipa, autografe, dar toate au avut o singură conotație – mândria pentru că Eugen Doga este considerat cel mai mare compozitor român în viață, că este al nostru, că sunt contemporani cu un mare nume al muzicii naționale și universale și pentru că muzica artistului răsună pe toate continentele. Iar studentul din Africa care i-a dăruit maestrului un buchet de flori și i-a mulțumit maestrului, în limba română, pentru muzica sa și pentru universalitatea muzicii sale, a fost o reală surpriză pentru compozitor. La rândul său artistul i-a mulțumit studentului pentru că ne vorbește limba: „Mulțumim pentru că vorbiți limba română. Din păcate, avem o mulțime de conaționali care au trăit aici o viață, dar nu știu nici câteva cuvinte în limba noastră”, a spus Eugen Doga.

Gratitudinea și onoarea pentru frumoasa întâlnire, pe care a oferit-o comunității universitare compozitorul Eugen Doga, într-o zi dedicată dragostei, dar pe care maestrul, prin prezența sa a făcut-o cu totul specială, a fost exprima de prorectorul USM, Aurelia Hanganu. „Universitatea de Stat din Moldova este cea mai mare instituție de învățământ superior din Republica Moldova și în aceste timpuri, în care emoțiile negative sunt la ordinea zilei, ne-am dorit sau avem nevoie și de un suflu cultural”. Dna Hanganu i-a mulțumit compozitorului pentru felul în care și-a dorit în această zi să comunice cu tinerii și să le vorbească despre semnificația zilei îndrăgostiților, specifică nouă, despre rolul iubirii în viața fiecăruia dintre noi, despre dragostea față de valori, care ar însemna și dragostea față de lucruri sfinte, cum ar fi mama, țara, pământul unde ne-am născut. În semn de apreciere și profundă recunoștință, prorectorul USM i-a oferit artistului „Diploma de Excelență” a USM, exprimând speranța că maestrul va reveni cu aceeași căldură și receptivitate la noi întâlniri și revederi cu universitarii.

Frumoasa întâlnire a finalizat cu o sesiune foto și de autografe, pe care invitatul le-a oferit cu drag tuturor doritorilor.

Vor trece ani, vor trece luni și zile, iar Universitatea de Stat din Moldova, va avea consemnată pe paginile istoriei ei o întâlnire de suflet cu compozitorul Eugen Doga, care va avea însemnul unui eveniment de anvergură, cultural și istoric memorabil”, se arată în comunicat.

Dorin Recean: Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută

Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută, scrie premierul Dorin recean într-o postare făcută azi, 30 noiembrie, informează unica.md.

Peste 702.000 de gospodării, adică 1.441.549 de persoane, s-au înscris în programul de compensare a costurilor. Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie.”, scrie în postarea sa premierul.

Alegeri în România: Premierul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie să iasă la vot azi și mâine

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a lansat un apel către moldovenii cu cetățenie română să participe activ la alegerile parlamentare care se vor desfășura în acest weekend în România, scrie stiri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dorin Recean a subliniat importanța implicării moldovenilor în procesul democratic din România, un partener esențial în drumul european al R. Moldova, transmite Știri.md.

„Mulțumesc moldovenilor cu cetățenie română care au votat la alegerile europarlamentare și în primul tur al prezidențialelor din România. Vă invit acum să participați și la alegerile parlamentare din acest weekend. Este esențial ca cât mai mulți moldoveni să meargă la vot, pentru a sprijini procesul democratic din România, un partener important în consolidarea democrației noastre și în construirea căii europene de dezvoltare a Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Cetățenii români sunt invitați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare. Cetățenii din diasporă, inclusiv din R. Moldova, vor avea posibilitatea să voteze timp de două zile: 30 noiembrie și 1 decembrie, în intervalul orelor 07:00 și 21:00.

La alegerile parlamentare din Romania, cetățenii români din R. Moldova pot vota la cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării. La Chișinău vor fi deschise 16 secții de votare, la Bălți, Orhei și Cahul – câte două secții.

Cetățenii români care doresc să voteze la alegerile pentru Parlamentul României trebuie să facă dovada domiciliului în străinătate cu un document valabil al statului de reședință și să prezinte unul din câteva documente de identitate românești valabile.

Este vorba despre: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu (inclusiv electronic), paşaportul simplu (inclusiv electronic), pașaportul temporar, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie și nu se utilizează cărțile de alegător.

După acest scrutin va fi determinată structura Legislativului din România. Acesta este format din Senat și Camera Deputaților. Pentru 136 de locuri în Senat și 330 de mandate în Camera Deputaților luptă 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale. Pe liste sunt incluși cetățeni ai Republicii Moldova.

Noile tarife pentru gaz, în vigoare din 1 decembrie

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor pentru gazele naturale a fost publicată sâmbătă, 30 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetățenii vor achita pentru un metru cub de gaz 15 lei și 50 de bani (fără TVA), cu 3 lei și 35 de bani mai mult decât în prezent. Noile tarife au fost aprobate după ce SA Moldovagaz a depus acum câteva zile la ANRE o cerere de ajustare a prețurilor, argumentând decizia prin „creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”.

SA Moldovagaz a solicitat un preț de 16 lei și 17 bani (fără TVA), cu 33,1 la sută mai mult decât în prezent, iar ANRE a aprobat un preț de 15 lei și 50 de bani, cu 67 de bani mai puțin decât a cerut SA Moldovagaz. Noile tarife vor intra în vigoare la 1 decembrie 2024.

Directorul ANRE, Alexei Taran a explicat că decizia de majorare a tarifelor a fost necesară în contextul unei creșteri a prețurilor internaționale, care a rezultat și în creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale de către furnizorul Moldovagaz.

„Astfel, la încheierea procedurii de achiziție de către Moldovagaz a gazelor naturale până la sfârșitul anului 2024 s-a constatat o diferență semnificativă între prețul final efectiv de achiziție față de prețurile incluse în calculul preturilor reglementate în vigoare, aprobate în luna mai. Acest motiv a dus la necesitatea unei intervenții rapide în preturile reglementate”, a spus Alexei Taran.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că „cetățenii nu vor resimți creșterile de tarif, iar angajamentul clar al Guvernului, prin care cetățenii nu vor achita mai mult decât anul precedent, va fi realizat pe deplin”.

De asemenea, oficialul a anunțat că, în luna noiembrie, beneficiarii vor primi compensații ce variază între 300 și 800 de lei, în funcție de veniturile familiilor. Ministrul a remarcat că în cazul unor noi ajustări de tarife, Guvernul va crește și mărimea compensațiilor oferite cetățenilor.

Ultima modificare a prețului la gaz a fost aprobată la începutul lunii mai curent, atunci când tarifele au scăzut cu 1 leu și 24 de bani, de la 13 de lei și 39 de bani, până la 12 lei și 15 bani.

Elevii din Anglia s-au revoltat din cauza noilor reguli de folosire a toaletei. Au răsturnat băncile și au refuzat să meargă la ore
Articolul anterior
Campioana mondială Anastasia Nichita, medalie de argint la turneul din Egipt
Articolul următor