„Păstrați iubirea”! Maestrul Eugen Doga, întâlnire emoționantă cu studenții Universității de Stat din Moldova

Întâlnire-eveniment la Universitatea de Stat din Moldova. Invitatul de onoare care a făcut agenda zilei de 23 februarie 2023 a fost compozitorul Eugen Doga. „O premieră pentru usm-iști, o premieră și pentru celebrul artist care trăia un frumos vis de a vizita într-o zi una din cele mai prestigioase instituții de învățământ din Republica Moldova. S-a întâmplat. S-a întâmplat de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Iar genericul frumoasei ocazii nu putea fi altul decât îndemnul la iubire „Păstrați iubirea”, pentru că iubirea, crede maestrul, este viața. „Păstrați iubirea”, este de altfel și titlul unei frumoase creații a compozitorului Eugen Doga, pe care au cântat-o inițial Anastasia Lazariuc și Iurie Sadovnic, ulterior fiind interpretată de mai mulți artiști îndrăgiți de la noi și din România, menționează reprezentanții USM.

„Artistul a intrat în prestigioasă Aulă „Regina Maria”, mai curând, o carte de vizită a Universității, într-o mare forță, în aplauzele frumosului public, alcătuit din studenți, într-un număr nesperat de mare, cadre didactice, directori ai institutelor de cercetare și, pur și simplu, admiratori ai maestrului și creației sale. Maestrul Doga a intrat în sala arhiplină, cu aceeași încântare și dor de întâlnire cu publicul său drag, iar forța sa venea, în primul rând, din aprecierea pe care o primea, o simțea și o trăia, care se bazează pe fapta sa sale – muzica, prin credibilitatea și frumusețea actului de creație, reactualizate mereu prin autenticitatea, originalitatea și unicitatea sa.

A fost întâmpinat de prorectorul USM, dr.hab. Aurelia Hanganu, dar și de directorul Institutului Cultural Român (ICR) „M. Eminescu”, la Chișinău, invitat pentru a participa la o întâlnire caldă, prietenoasă cu maestrul compozitor Eugen Doga.

„Vă mulțumesc pentru inițiativa frumoasă de a mă invita la Universitatea dumneavoastră, pentru că eu duc mereu dorul de a comunica cu lumea, cu lumea frumoasă, iar venirea mea la Universitatea dumneavoastră era un vis al meu”, a spus maestrul Eugen Doga, salutându-i pe cei prezenți, care au umplut sala până la refuz, în special, pe cei tineri, care mai au în suflet dorința și înțelegerea de a păstra frumusețea.

Eugen Doga și-a început discursul său cu îndemnul de a păstra iubirea. „Într-adevăr, nu există nimic pe lumea aceasta fără ca să fie la mijloc iubirea și, în primul rând, iubirea față de sine”, deși știe că e foarte greu să revii la acest „eu”. Trebuie să avem aceasta bucurie pentru a câștiga războiul cu sine, în primul rând, susține maestrul Doga, argumentând că omul care nu se iubește pe sine, nu poate iubi pe alții. „De aceea, am ales această zi, foarte simbolică de altfel – ziua îndrăgostiților. Să fim îndrăgostiți de sinele nostru, care are o mare desfășurare – mama, tata, casa, satul, orașul, adică locul de naștere, țara, lumea, oamenii buni, pentru că binele trebuie cântat și eu toată viața mă strădui să cânt binele și frumusețea, frumusețea lumii, omului, pacea și dragostea”, a remarcat compozitorul Eugen Doga.

Maestrul a făcut o incursiune în istoricul vieții sale, vorbindu-le tinerilor cum a ales calea muzicii, itinerarul și treptele pe care le-a parcurs în destinul său de om al muzicii, pornind de la dragul său sat Mocra, având încă din copilărie marea ambiție de a atinge un scop în viață, de ajunge cineva, cum spunem noi, moldovenii. După cele 7 clase pe care le-a făcut în sat, asociindu-le și cu cei 7 ani de acasă, fabuloasă această remarcă, nu știa ce cale să aleagă în viață. Iar mama, foarte simplu, i-a zis: Om să fii. „Și eu cred că acesta este cel mai bun program sau îndemn pentru un copil, pe care poate să-l de-a o mamă. Sărmanele mamele noastre… Atunci nu știam de scripcă, de pian, habar nu aveam de așa ceva, dar era această povață a părinților noștri, această înțelegere de a fi om. Ce înseamnă a fi om? Înseamnă a fi cel care se ameliorează pe sine, în interior. Aici este câmpul unde se duce toată lupta, aici se întâmplă bucuriile, aici tot tezaurul se adună. Suntem tentați mereu să spunem că toată lumea este rea, dar în principiu trebuie să avem această bucurie pentru câștiga războiul cu sine”, a relevat cu o anumită doză de resemnare și îndemn maestrul Doga.

Artistul a donat Universității de Stat trei volume „Dialogurile Dragostei. Eminescu-Veronica Micle”, care includ aproape 100 de arii și romanțe. De asemenea, a donat volumul autobiografic „Viața mea așa cum a fost să fie”, cd-uri, care speră că vor găsi locul pe una din polițele fondului valoric al Bibliotecii USM.

Deliciul și surpriza zilei au fost și elevii de la Școala de Muzică care poartă numele compozitorului Eugen Doga. Au încântat publicul cu creații ale maestrului, printre care „Cascadele Parisului” și „Pârâiașul”, „Lamento”, „Dialoguri”, „Gramofon”, celebrul „Vals” din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, „Sârba”. Maestrul le-a mulțumit elevilor pentru acest frumos gest, felicitând directorul Liceului, profesorii, pentru iscusința lor de a descoperi și cultiva talentul și pentru implicarea lor în educarea copiilor talentați prin muzică. „Avem o mulțime de talente, dar nu știm să le promovăm în lume”, a declarat compozitorul.

Directorul interimar al ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a exprimat onoarea de a fi alături de maestrul Eugen Doga în această zi specială și să redescopere o parte din acest „univers” profund și prea puțin explorat. Dl Narcis Afrăsinei i-a mulțumit compozitorului pentru privilegiul de a ne putea bucura de creația sa, relevând rolul extraordinar pe care-l are artistul în a uni spațiul cultural românesc. „Eu cred că Dumnezeu alege să comunice cu noi prin diverse canale, iar talentul sădit în cel ce a devenit mai apoi maestrul Eugen Doga este doar un mod prin care Creatorul ne descoperă perfecțiunea, armonia și dragostea pe care o are pentru noi toți. Chiar dacă Eugen Doga este Universal, pentru că limbajul muzicii transcede granițele unei singure națiuni, Eugen Doga este mai întâi de toate român. Ba chiar un mare român, cu care ne mândrim”, a spus directorul ICR, Chișinău.

Studenții au declarat că s-au bucurat foarte mult când au aflat că va veni Eugen Doga la Universitate. Și-au dorit foarte mult să-l vadă și au așteptat cu nerăbdare această zi. Emoțiile și le-au exprimat diferit – aplauze, flori, dorința de a imortaliza clipa, autografe, dar toate au avut o singură conotație – mândria pentru că Eugen Doga este considerat cel mai mare compozitor român în viață, că este al nostru, că sunt contemporani cu un mare nume al muzicii naționale și universale și pentru că muzica artistului răsună pe toate continentele. Iar studentul din Africa care i-a dăruit maestrului un buchet de flori și i-a mulțumit maestrului, în limba română, pentru muzica sa și pentru universalitatea muzicii sale, a fost o reală surpriză pentru compozitor. La rândul său artistul i-a mulțumit studentului pentru că ne vorbește limba: „Mulțumim pentru că vorbiți limba română. Din păcate, avem o mulțime de conaționali care au trăit aici o viață, dar nu știu nici câteva cuvinte în limba noastră”, a spus Eugen Doga.

Gratitudinea și onoarea pentru frumoasa întâlnire, pe care a oferit-o comunității universitare compozitorul Eugen Doga, într-o zi dedicată dragostei, dar pe care maestrul, prin prezența sa a făcut-o cu totul specială, a fost exprima de prorectorul USM, Aurelia Hanganu. „Universitatea de Stat din Moldova este cea mai mare instituție de învățământ superior din Republica Moldova și în aceste timpuri, în care emoțiile negative sunt la ordinea zilei, ne-am dorit sau avem nevoie și de un suflu cultural”. Dna Hanganu i-a mulțumit compozitorului pentru felul în care și-a dorit în această zi să comunice cu tinerii și să le vorbească despre semnificația zilei îndrăgostiților, specifică nouă, despre rolul iubirii în viața fiecăruia dintre noi, despre dragostea față de valori, care ar însemna și dragostea față de lucruri sfinte, cum ar fi mama, țara, pământul unde ne-am născut. În semn de apreciere și profundă recunoștință, prorectorul USM i-a oferit artistului „Diploma de Excelență” a USM, exprimând speranța că maestrul va reveni cu aceeași căldură și receptivitate la noi întâlniri și revederi cu universitarii.

Frumoasa întâlnire a finalizat cu o sesiune foto și de autografe, pe care invitatul le-a oferit cu drag tuturor doritorilor.

Vor trece ani, vor trece luni și zile, iar Universitatea de Stat din Moldova, va avea consemnată pe paginile istoriei ei o întâlnire de suflet cu compozitorul Eugen Doga, care va avea însemnul unui eveniment de anvergură, cultural și istoric memorabil”, se arată în comunicat.

600.000 de hrivne ascunse în trei genți ale unui șofer de autocar care venea din Federația Rusă. Toată suma i-a fost confiscată

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru control un autocar de model ”Mercedes-Benz Tourismo RHD-L”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, transportând pasageri.

Acționând în baza indicatorilor analizei de risc, funcționarii vamali au întrebat șoferii și pasagerii dacă au bunuri pasibile a fi declarate, și ca răspuns toți au comunicat că nu au nimic de declarat.

În rezultatul controlului vamal al mijlocului de transport și bagajelor, fiind aplicată și tehnica neintruzivă, au fost depistate 3 genți de culoare neagră, în care erau ascunse printre haine mijloace financiare, acestea aparținând unuia dintre șoferi. În urma calculelor a fost stabilit că în cele trei genți erau localizate 600 000 hrivne (UA), în bancnote cu nominalul de 200.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, cetățean al Republicii Moldova, nu a oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor mijloace financiare din Federația Rusă în Republica Moldova. 

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.

Cazul copilei de 5 ani abuzată sexual de bunicul său: Procurorii vin cu precizări

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a bărbatului în vârstă de 65 de ani, care și-ar fi violat nepoata în vârstă de 5 ani.

Reieșind din actul de învinuire, la data de 31 ianuarie 2024, în jurul orelor 15:00, învinuitul, aflându-se în domiciliul său amplasat într-un sat din centrul țării, știind cu certitudine că victima cu care conlocuia are vârsta de 5 ani, fiind socrul mamei minorei, adică afinul unei rude apropiate, acționând intenționat, în scopul satisfacerii poftei sexuale, profitând de imposibilitatea minorei de a se apăra și de a-și exprima voința, din cauza vârstei fragede, a violat copila.

Învinuitului i se incriminează violul, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, care este și membru de familie ( infracţiunea prevăzută de art. 171 alin. (3) lit. b) Cod penal).

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul s-a aflat în stare de arest preventiv, inclusiv la momentul expedierii cauzei penale în instanța de judecată. Acesta pledează nevinovat.

Dacă învinuitul va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

Ploi în toată țara! Când se încălzește vremea

Vremea se încălzește ușor de astăzi. Ziua, temperaturile vor ajunge la +23  grade, iar noaptea ne așteaptă cel mult +9°C. Astăzi, 24 aprilie, cerul va fi noros și se așteaptă ploi în toată țara.

În nordul țării, maximele vor ajunge până la +19 grade, iar noaptea vor coboarî până la +6 grade.

În zona de Centru vor fi până la +20 grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea vor coborî până la +7 grade.

În Sudul țării va fi cel mai cald +23 grade ziua și +9 grade în timpul nopții.

În Capitală termometrele vor indica +21 grade, iar noaptea +8 grade.

Elevii din Anglia s-au revoltat din cauza noilor reguli de folosire a toaletei. Au răsturnat băncile și au refuzat să meargă la ore
Articolul anterior
Campioana mondială Anastasia Nichita, medalie de argint la turneul din Egipt
Articolul următor