Patru copii au murit după consumul de carne de broască țestoasă

Patru copii ai aceleiaşi familii au murit şi alţi 47 au fost internaţi în spital, după ce au mâncat carne de ţestoasă în Unguja, Zanzibar. Incidentul are loc la doar o lună după ce șapte persoane au murit şi alte 24 au fost internate în Micheweni, Pemba.

Vorbind despre incident, comandantul poliţiei regionale, Martin Otieno, a spus că decesele au avut loc în Matamwe, unde ţestoasa a fost prinsă în mare: „Un pescar, identificat ca Juma Mussa, a văzut ţestoasa depunând ouă în zonă, aşa că împreună cu alţi pescari a reuşit s-o prindă, a sacrificat-o şi au împărţit-o între ei”, a spus el.

Potrivit RPC, primele semne ale tragediei au început să apară după moartea primului fiu al lui Juma, Mohammed Juma, iar alţii au început să dezvolte semne de otrăvire alimentară şi atunci au fost transportaţi de urgenţă la spital. După ce tragedia a continuat: în spital şi-au pierdut viaţa şi ceilalţi trei copii Ali Juma (4 ani), Juma Musa (6) na Zainabu Juma (1,5).

Guvernul din Zanzibar a interzis pescuitul de broaşte ţestoase în apele sale.

Presa locală relatează, precizând că autorităţile de pescuit ale insulei au dispus oprirea activităţilor cu efect imediat. Abdullah Hussein Kombo, ministrul pescuitului şi economiei albastre din Zanzibar, a precizat că măsura a fost introdusă din cauza ameninţării pe care o reprezintă carnea de ţestoasă, care este otrăvită de unele alge şi ierburi consumate de animale. 

sursa

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

De Revelion câțiva copii din Bălți au ajuns la spital în comă alcoolică
Articolul anterior
Ion Ceban, în autoizolare. Membri din familie, testați pozitiv pentru Covid-19
Articolul următor