Patru cupluri din raionul Călărași au sărbătorit nunta de aur! Primăria a organizat un concert pentru sărbătoriți

Cuplurile din Hoginești, raionul Călărași, care au împlinit 50 de ani de căsnicie, au fost sărbătorite. În acest context, administrația publică locală a organizat, pe 14 februarie, o sărbătoare de neuitat pentru cele patru cupluri din localitate, care au trecut prin toate încercările vieții, dar au reușit să rămână împreună.

Patru cupluri din satul Hoginești au sărbătorit nunta de aurFoto: Primăria Hoginești

Este vorba de familiile: Gheorghe şi Maria Breahnă, Alexandru şi Irina Mocanu, Gheorghe şi Galina Goncear, Constantin şi Zavastia Firea, transmite expresul.md

Sărbătoarea s-a transformat într-o adevărată poveste de viață, relatată de fiecare cuplu în parte. Aceștia și-au amintit de bucuriile pe care le-au trăit împreună, de eșecurile pe care le-au avut în viață, dar care cu dragoste, sprijin reciproc, încredere și răbdare au reușit să le depășească. Întrebați care este secretul unei vieți de cuplu, cu toții au declarat la unison: încrederea unuia față de altul, răbdarea și dragostea. Anume acestea trei au stat la baza întemeierii unei familii trainice.

„Este o tradiție ca, de la 2011 încoace, să felicităm toate cuplurile care împlinesc 50 de ani căsnicie. Dar, cu părere de rău, din 2011, numărul lor scade. Am avut ani când sărbătoream și 15 cupluri odată”, spune Constantin Poștaru, primarul de Hoginești, după care mai adaugă: „Nici pandemia nu a putut opri tradiția frumoasă, pentru că atunci am mers la fiecare acasă și i-am felicitat. Considerăm că aceste cupluri sunt un exemplu bun pentru societate, sunt cupluri – model, de aceea trebuie să le dăm un loc aparte în comunitatea noastră”, se arată într-un mesaj al Primăriei.

La această sărbătoare s-a alăturat şi casa de cultură din localitate care a organizat un concert pentru sărbătoriți.

Din partea organizatorilor, cuplurile au primit flori, cadouri și câte o diplomă „cu ocazia sărbătoririi a peste jumătate de secol de când trăiți împreună în sfânta taină a căsătoriei, având înțelepciunea de a fi ales în viață calea cea mai bună și mai luminată”.

Menționăm că, populația satului Hogineşti este de 1590 de locuitori, dintre care 287 sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Alegeri în România: Premierul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie să iasă la vot azi și mâine

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a lansat un apel către moldovenii cu cetățenie română să participe activ la alegerile parlamentare care se vor desfășura în acest weekend în România, scrie stiri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dorin Recean a subliniat importanța implicării moldovenilor în procesul democratic din România, un partener esențial în drumul european al R. Moldova, transmite Știri.md.

„Mulțumesc moldovenilor cu cetățenie română care au votat la alegerile europarlamentare și în primul tur al prezidențialelor din România. Vă invit acum să participați și la alegerile parlamentare din acest weekend. Este esențial ca cât mai mulți moldoveni să meargă la vot, pentru a sprijini procesul democratic din România, un partener important în consolidarea democrației noastre și în construirea căii europene de dezvoltare a Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Cetățenii români sunt invitați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare. Cetățenii din diasporă, inclusiv din R. Moldova, vor avea posibilitatea să voteze timp de două zile: 30 noiembrie și 1 decembrie, în intervalul orelor 07:00 și 21:00.

La alegerile parlamentare din Romania, cetățenii români din R. Moldova pot vota la cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării. La Chișinău vor fi deschise 16 secții de votare, la Bălți, Orhei și Cahul – câte două secții.

Cetățenii români care doresc să voteze la alegerile pentru Parlamentul României trebuie să facă dovada domiciliului în străinătate cu un document valabil al statului de reședință și să prezinte unul din câteva documente de identitate românești valabile.

Este vorba despre: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu (inclusiv electronic), paşaportul simplu (inclusiv electronic), pașaportul temporar, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie și nu se utilizează cărțile de alegător.

După acest scrutin va fi determinată structura Legislativului din România. Acesta este format din Senat și Camera Deputaților. Pentru 136 de locuri în Senat și 330 de mandate în Camera Deputaților luptă 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale. Pe liste sunt incluși cetățeni ai Republicii Moldova.

Noile tarife pentru gaz, în vigoare din 1 decembrie

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor pentru gazele naturale a fost publicată sâmbătă, 30 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetățenii vor achita pentru un metru cub de gaz 15 lei și 50 de bani (fără TVA), cu 3 lei și 35 de bani mai mult decât în prezent. Noile tarife au fost aprobate după ce SA Moldovagaz a depus acum câteva zile la ANRE o cerere de ajustare a prețurilor, argumentând decizia prin „creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”.

SA Moldovagaz a solicitat un preț de 16 lei și 17 bani (fără TVA), cu 33,1 la sută mai mult decât în prezent, iar ANRE a aprobat un preț de 15 lei și 50 de bani, cu 67 de bani mai puțin decât a cerut SA Moldovagaz. Noile tarife vor intra în vigoare la 1 decembrie 2024.

Directorul ANRE, Alexei Taran a explicat că decizia de majorare a tarifelor a fost necesară în contextul unei creșteri a prețurilor internaționale, care a rezultat și în creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale de către furnizorul Moldovagaz.

„Astfel, la încheierea procedurii de achiziție de către Moldovagaz a gazelor naturale până la sfârșitul anului 2024 s-a constatat o diferență semnificativă între prețul final efectiv de achiziție față de prețurile incluse în calculul preturilor reglementate în vigoare, aprobate în luna mai. Acest motiv a dus la necesitatea unei intervenții rapide în preturile reglementate”, a spus Alexei Taran.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că „cetățenii nu vor resimți creșterile de tarif, iar angajamentul clar al Guvernului, prin care cetățenii nu vor achita mai mult decât anul precedent, va fi realizat pe deplin”.

De asemenea, oficialul a anunțat că, în luna noiembrie, beneficiarii vor primi compensații ce variază între 300 și 800 de lei, în funcție de veniturile familiilor. Ministrul a remarcat că în cazul unor noi ajustări de tarife, Guvernul va crește și mărimea compensațiilor oferite cetățenilor.

Ultima modificare a prețului la gaz a fost aprobată la începutul lunii mai curent, atunci când tarifele au scăzut cu 1 leu și 24 de bani, de la 13 de lei și 39 de bani, până la 12 lei și 15 bani.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică va trimite în Republica Moldova o misiune specială care va evalua domeniul oncologic

Pe 28 noiembrie, la Viena, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oficialii au discutat despre investițiile efectuate, în ultimii trei ani, în modernizarea Institutului Oncologic, în special, cele realizate cu ajutorul AIEA. La fel, a fost abordat subiectul creării unui spectru vast de soluții de tratament pentru a lărgi accesul pacienților din țara noastră la cele mai moderne îngrijiri medicale. Părțile au punctat și noi perspective de colaborare.

Potrivit ministrei Sănătății, AIEA va trimite în Republica Moldova o misiune specială care va evalua domeniul oncologic. Raportul elaborat va servi drept fundament la crearea programului național de cancer pentru următorii zece ani, dar și la facilitarea procesul de identificare a partenerilor care vor investi în soluțiile de tratament împotriva cancerului.

Amintim că, în perioada 26-28 noiembrie, ministra Ala Nemerenco participă la Conferința ministerială privind știința, tehnologia și aplicațiile nucleare și Programul de cooperare tehnică, care se desfășoară în orașul Viena, Austria.

Preşedintele Curţii Supreme a Rusiei, un apropiat al lui Putin, s-a stins din viață
Articolul anterior
Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale
Articolul următor