Patru persoane ar fi decedat în Rusia după imunizare cu Sputnik V. Specialiștii ruși neagă legătură cu vaccinul

Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, cazurile fiind luate în serios de autoritatea de reglementare a UE, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), relatează Euobserver, citat de Mediafax și Digi24.ro.

Alți șase ruși au avut, de asemenea, complicații medicale grave după administrarea vaccinului, conform dosarelor interne de la RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinărilor, văzut de EUobserver.

Trei dintre cei decedați erau femei în vârstă de 51, 69 și 74 de ani. Al patrulea nu a fost identificat în documente.

Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge și ar fi putut, sau nu, să fi fost cauzate de Sputnik V, se arată în dosar.

Ceilalți șase pacienți, care au suferit reacții grave, erau tineri, bărbați și femei, dintre care unul avea doar 25 de ani. Ei au suferit o serie de reacții adverse, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră.

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, virolog senior la Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V.

„Am solicitat informații despre acest caz și … am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals”, a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză de Sputnik V.

„Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea”, a adăugat Logunov, care a fost co-autor al unei lucrări privind siguranța Sputnik V, în publicația britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile non-fatale a fost acoperit de un ziar local rus, PLN Pskov. Dar ziarul a emis aceeași avertizare ca și Logunov. „Acest sindrom teribil  – o boală pe care a avut-o pacientul – s-ar putea dezvolta din orice vaccin inofensiv”, a spus PLN Pskov.

EUobserver a identificat în mod independent alți trei pacienți din fișierele filtrate prin intermediul conturilor lor de socializare, în timp ce un altul a fost identificat ca asistent medical într-un spital local din Ulyanovsk, un oraș din vestul Rusiei.

Decesele nu au fost confirmate, pentru că nu există un registru de decese open-source în Rusia.

Fondul rus de investiții directe, entitatea responsabilă pentru exportul Sputnik V, a refuzat să comenteze. De asemenea, RosPotrebNadzor nu a răspuns la întrebările EUobserver.

La rândul său, EMA, care examinează în prezent Sputnik V pentru aprobare la nivelul UE, a confirmat că a văzut și dosarele cazului RosPotrebNadzor.

„Putem confirma că toate rapoartele sunt tratate serios de către EMA și evaluate în mod direct”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a EMA, referindu-se la dosarele RosPotrebNadzor privind decesele și alte complicații.

Numărul total de cazuri (10) din dosarele făcute publice este redus în comparație cu milioanele de oameni care s-au simțit bine după ce au fost vaccinați cu Sputnik V.

Dar lipsa de transparență a Rusiei, precum și îngrijorările cu privire la standardele slabe de colectare a datelor, iscă întrebări dacă nu există și alte cazuri neraportate. Știrile despre decesele de după administrarea Sputnik V vin pe fondul temerilor legate de apariția cazurilor rare de tromboză după utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa.

Este de menționat faptul că vaccinul rusesc Sputnik V și cel creat de compania britanică AstraZeneca sunt create pe baza unei tehnologii asemănătoare de producere.

Ambele vaccinuri folosesc Adenovirusuri neutralizate pentru a aduce în organism proteina antigenică Spike din componența virusului SARS-CoV-2 (Covid-19), aceasta având rolul de a stimula sinteza anticorpilor protectori.

Vaccinul rusesc folosește 2 tulpini de adenovirus care afectează specia umană, iar cel britanic – un vector adenoviral, comun pentru cimpanzei.

Un bebeluș, împușcat mortal de fratele său de 3 ani
Articolul anterior
Laura Codruta Kovesi propune ca Parchetul European să înceapă să lucreze din 1 iunie
Articolul următor
Alte articole interesante