Patru persoane, printre care și un bebeluș, au ajuns la spital cu arsuri

Patru persoane inclusiv un bebeluș au primit arsuri în urma nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Primul caz a fost înregistrat în seara zilei de 25 octombrie în localitatea Lucești, raionul Cahul. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 21:51. Potrivit primelor informații, o tânără în vârstă de 24 de ani, dar și copilul acesteia de 9 luni au suferit diverse arsuri în timpul aprinderii focului în sobă cu un lichid ușor inflamabil.

După ce femeia a stropit lemnele din sobă cu motorină și a aprins un chibrit a avut loc o deflagrație, iar în consecință aceasta și copilul aflat în apropiere s-au ales cu arsuri în regiunea feții și mâinilor. La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală, care a acordat îngrijirile de rigoare. La moment persoanele se află sub supravegherea medicilor în stare stabilă.Un alt caz a fost înregistrat în amiaza zilei de 25 octombrie, către ora 13:15 în orașul Comrat, UTA Găgăuzia. Aici, o femeie în vârstă de 73 de ani și un tânăr de 24 de ani au primit arsuri la membrele inferioare, în urma exploatării aragazului din locuință. Potrivit informațiilor recepționate, în urma nerespectării regulilor de utilizare a aragazului, a izbucnit un incendiu. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că ard mai multe bunuri materiale din interiorului casei de locuit.

Angajații IGSU au reușit lichidarea arderii la ora 13:46. Peroanele care au avut de suferit au fost transportate le spitalul raional pentru îngrijiri necesare. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări pentru cetățeni în vederea prevenirii situațiilor de risc în urma exploatării sobelor din locuințe și a instalațiilor conectate la gaze naturale.

Salvatorii și pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și să nu aprindă focul în sobe utilizând lichide inflamabile, cum ar fi benzină, motorină, gaz lampant și alte substanțe periculoase. Totodată, specialiștii recomandă persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea. Mai mult, pentru evitarea situațiilor excepționale, oamenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele de încălzit, să nu amplaseze haine, mobilier și alte bunuri în apropierea acestora, iar pe timp de noapte să stingă focul din sobe.

Recomandările angajaților IGSU sunt și pentru oamenii care folosesc instalații conectate la gaze naturale. În acest sens, cetățenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe măsurile de siguranță în timpul utilizării aragazelor, dar și altor instalații alimentate cu gaze naturale. Totodată, oamenii sunt rugați să evite utilizarea acestora în cazul depistării unor defecțiuni.

Mai mult, întru evitarea situațiilor de risc, specialiștii recomandă monitorizarea strictă a copiilor, evitând accesul acestora la sursele de ardere. În cazuri excepționale, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul de urgență 112.

De asemenea, în vederea prevenirii incendiilor în locuințe, IGSU a difuzat, anterior, un spot social prin care reamintește oamenilor principalele reguli de exploatare a sobelor de încălzit.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Necaz mare într-o familie cu 7 copii din țară! Doi dintre ei, bolnavi de leucemie. Părinții sunt distruși și cer ajutor oamenilor
Articolul anterior
Un bărbat a murit după ce a mâncat caracatiță vie. Tentaculele vietății încă se mișcau
Articolul următor