Patru rute turistice, create cu ajutorul UE, vor promova locații pitorești de pe cele două maluri ale Nistrului și Ucraina

Patru rute turistice ar putea conecta Republica Moldova și Ucraina, promovând turismul din bazinul râului Nistru la nivel european, și nu numai.

Proiectul a fost discutat la 1 octombrie, curent, la Orhei, de către 20 de reprezentanți ai asociațiilor de profil și operatorilor de turism din Republica Moldova și Ucraina. Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului și Ucraina, scrie jurnal.md.

  1. Cetățile medievale: Soroca, Tighina și Hotin;
  2. Vinăriile „Buchetul Moldovei” din localitățile Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Tîrnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol – cramele din regiunea Odessa, Ucraina;
  3. Turismul rural-ecologic: Orheiul Vechi, stațiunile din Criuleni de pe malul stâng al Nistrului și pensiunile din regiunea Odessa, Ucraina.
  4. Locurile spirituale, cum ar fi mănăstirea de la Chițcani, mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus, catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol și mănăstirea-cetate din Ismail, Ucraina. 

Giuseppe Paglione, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că se bucură că prin intermediul Programului „UE Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, partenerii locali, au pavat calea unei platforme de colaborare, nu numai între cele două maluri ale râului Nistru, dar și în context regional mai larg. „Va fi creat un spațiu turistic comun, care va genera mai multe oportunități în bazinul râului Nistru, prin managementul acestei destinații turistice”, a precizat Giuseppe Paglione.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări, pentru a asigura condiții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea sectorului turistic din bazinul râului Nistru, inclusiv pentru a îmbunătăți cadrul de reglementare necesar pentru fluidizarea mișcării și atragerea turiștilor. „Generarea competitivității și durabilitatea destinațiilor turistice, aceasta ar trebui să fie abordarea corectă. De asemenea, e bine să se implice rezidenții și comunitatea locală în managementul turismului și procesul de luare a deciziilor, ulterior implementarea acesteia într-o abordare cu adevărat publică – privată – comunitară”, a menționat Ivan Liptuga, președintele Organizației Naționale a Turismului din Ucraina.

Participanții la discuții au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini – elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

sursa:www.jurnal.md

Alertă meteo. Cod Galben de înghețuri în Moldova
Articolul anterior
Băncile noi din parcul Valea Trandafirilor au fost vandalizate
Articolul următor