Patru surori au murit într-un grav accident rutier, în SUA. În total sunt 20 de victime

20 de persoane au murit, în statul american New York, în cel mai grav accident rutier din ultimii 10 ani. Printre victime este o tânără care își sărbătorea a 30-a aniversare, 3 dintre surorile ei, un văr și bărbatul cu care se căsătorise în acest an.

separator
O limuzină în care erau 18 persoane, între care majoritatea rude, a intrat cu mare viteză în parcarea unui magazin şi a lovit două persoane şi o maşină, după care s-a oprit într-un copac. Toţi cei aflaţi în limuzină au murit, la fel şi ce doi pietoni loviți.

Două cupluri proaspăt căsătorite, părinții unor bebeluși și patru surori sunt printre victimele accidentului. Pasagerii limuzinei se îndreptau către un local când a avut loc tragedia. Ei își strânseseră prietenii, ca să celebreze a 30-a aniversare a unei tinere, una din surorile decedate.Potrivit rudelor, în mașină se aflau și trei dintre surorile sărbătoritei: Mary Dyson, Allison King și Abby Jackson, care i-au fost domnișoare de onoare la nuntă. Două dintre ele erau mame. Printre victime este și fratele lui Axel, care la nuntă le fusese cavaler de onoare.

„Abia se măritase și asta a fost: soțul ei a vrut să-i organizeze o petrecere surpriză”, a spus Barbara Douglas, mătușa fetelor, pentru New York Post.Abby Jackson era profesoară în orășelul Amsterdam, la câteva zeci de kilometri de locul în care a avut loc tragedia. După moartea acesteia și a soțului său, au rămas orfani doi copii, cu vârste de 4 ani, respectiv 16 luni.

Un alt cuplu care se căsătorise recent și-a pierdut viața în accident. Erin și Shane McGowan erau căsătoriți de doar câteva luni. Ea lucra la spitalul Sfânta Maria din Amsterdam și urma să obțină o diplomă în domeniul educației copiilor cu nevoi speciale. O altă victimă este Patrick Cushing, vărul lui Erin. Potrivit New York Times, victimele erau prieteni apropiați. Toți se căsătoriseră recent sau aveau copii de vârste mici, a declarat un prieten de familie, care locuiește în Manhattan.

O altă mătușă a celor patru surori, Valerie Abeling, a povestit că și fiica ei fusese invitată la petrecere, însă aceasta nu a mers. Potrivit acesteia, inițial grupul a închiriat un autobuz, dar acesta s-a stricat și a fost înlocuit de o limuzină. Fiica lui Abeling chiar vorbea prin mesaje cu una dintre victime înainte de accident. În limuzină se aflau și Matthew Coons, un veteran al armatei americane, și iubita sa Savannah Devonne.

sursa

Proteste în Capitală! Pentru ce au ieșit transportatorii în stradă

Zeci de transportatori au ieșit astăzi, în fața Inspectoratului General Securitate Publică (INSP) din Capitală pentru a-și expune nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale Poliției, scrie realitatea.md.

Mai exact, ei acuză forțele de ordine de abuz și acțiuni ilegale în raport cu cei care au transportat oameni la recentele proteste de la Chișinău.

Ei planifică să prezinte numele ofițerilor care ar fi comis încălcări, calificând acțiunile persoanelor vizate pot fi calificate drept „infracțiuni”.

„Noi vom mai veni aici cu unități de transport. Vom pleca cu flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene. Vom depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care au admis aceste abuzuri. Sunt abuzuri pe care dorim să fim examinate”, a declarat Șeful APOTA, Oleg Alexa.

În contextul în care, astăzi, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto intenționează să desfășoare o întrunire în capitală, Poliția îndeamnă atât organizatorii, cât și participanții să respecte legislația și să se conformeze indicațiilor oamenilor legii.

”Amintim organizatorilor întrunirii că, potrivit Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare sunt interzise.

Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare/întrunire, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane.

Solicităm cetățenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică și să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

Vom depune tot efortul ca să evităm disconfortul participanților la trafic și al locuitorilor capitalei”, a anunțat astăzi Poliția Republicii Moldova.

Moldova, în topul țărilor care beneficiază de cel mai ieftin Internet fix

Utilizatorii serviciilor de Internet fix de mare viteză din țara noastră beneficiază de cele mai mici prețuri din lume, arată studiul realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie, scrie goodnews.ro.

Studiul a cuprins analiza a 3 703 pachete de oferte pentru Internet în bandă largă din 219 țări și a fost realizat în perioada 2 ianuarie 2023 – 1 martie 2023. Astfel, Republica Moldova ocupă locul 3 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix în bandă largă, cu un abonament mediu lunar de 7,03$ pe lună, după Sudan, care a înregistrat un abonament lunar de – 2,3$ și respectiv, Kazahstan – cu 5,11$.

La cealată extremă, locuitorii din Burundi achită cel mai scump abonament de Internet la un preț mediu de 383,79$ pe lună.

De remarcat este faptul că, țările din Europa de Est se bucură de cele mai mici prețuri, media fiind de 19,22$ per lună, având concomitent și cea mai mare acoperire cu FTTP. Țările din Europa de Vest oferă abonamente lunare la un preț mediu de 50,87$, iar ofertele pentru utilizatorii Americii de Nord urcă 104,33$ per lună.

Autorii studiului au constatat că ”Deși penetrarea Internetului fix în bandă largă în Republica Moldova este mult mai mică decât în țările europene comparabile, rămâne un spațiu enorm de creștere, iar numărul abonaților la Internetul fix de mare viteză înregistrează o creștere constantă”.

Zeci de vinificatori moldoveni participă la o prestigioasă expoziție internațională în Germania

Mai mulți vinificatori din Republica Moldova participă în această săptămână la expoziția ProWein-2023, care se desfășoară în orașul german Düsseldorf, transmite moldpres.md.

Cele mai bune vinuri ale 41 de producători autohtoni sunt prezentate la standul vinificatorilor din Republica Moldova. Evenimentul întrunește zeci de mii de oameni de afaceri, mii de standuri ale producătorilor și regiunilor vitivinicole pentru a expune produsele vitivinicole și a relata despre noutățile și tendințele de dezvoltare a pieței globale a vinului, conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

„Ne bucurăm nespus de mult să fim aici, la acest eveniment extrem de important pentru lumea vinificației. Avem 41 de vinificatori ai Republicii Moldova sub umbrela comună care se numește „Wine of Moldova”. Acest brand de țară a unit sârguința și munca vinificatorilor, care ne duc faima în peste 70 de țări. Sperăm că acest progres să continue mai departe și să bucurăm toți cetățenii de progresul vinificatorilor noștri”, a declarat ieri, la ceremonia de inaugurare a expoziției, Sergiu Gherciu, secretar de stat la MAIA.

În acest an, în premieră, industria vitivinicolă a Republicii Moldova are cel mai mare stand de țară din ultimii ani, de circa 200 de metri pătrați și un număr record de vinificatori, pentru a găzdui cunoscătorii și experții internaționali din domeniu și a celebra împreună „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei” prin lansarea campaniei internaționale #10yearsofwinerevolution. Genericul campaniei a fost inspirat din titlul  articolului de apreciere a progreselor Vinului Moldovei, scris de cea mai influentă personalitate a lumii vinului, Jancis Robinson. 

Alexandru Mocreac a fost adăpostit. Interpreta Lenuța Gheorghiță l-a luat acasă la ea
Articolul anterior
Video! Moldoveanul care seamănă izbitor cu interpretul rus Iurii Șatunov, a cântat în emisiunea lui Andrei Malahov
Articolul următor